Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nu koras de första svenska mästarna

Redan i morgon, måndag, koras de första svenska mästarna. För första gången finns boule med på Riksidrottsförbundets och SVT:s SM-vecka. Och på Stora Torg i Halmstad visar Sveriges främsta skyttar upp sina förmågor.

För första gången deltar boule på SM-veckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - och därmed utses de första svenska mästarna redan för Svenska Bouleförbundets egen SM-vecka. Redan i morgon. Resultaten följer man här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I boulens precisionsskytte kommer fjolårets semifinalister att ställas mot årets representanter från de åtta distrikten. 12 skyttar totalt alltså, per klass. Under SM-veckan avgörs damklassen och öppen klass.
I den öppna klassen får vem som helst ställa upp. Regerande mästare är Rickard Nilsson, Sveriges historiskt sett kanske främste skytt. Vid EM i Frankrike 2009 representerade han Sverige och tog en bronsmedalj – den hittills enda medalj Sverige vunnit i öppen/herrklass.

I damklassen är Sverige med internationella mått mätt mer framgångsrikt. Så sent som i fjol vann damlandslaget EM-brons. Den regerande mästaren Anne-Marie Carlsson, Hvetlanda BC, ställer inte upp i årets Skytte-SM. Det gör däremot hennes finalmotståndare Pia Terestchenko, Boo SK. Hon utmanas av bland andra Matilda Boström och Jessica Johansson (BK Kärnan, Helsingborg, respektive Coccinelle PC), som tillsammans tagit flera VM- och EM-medaljer. Pias landslagsspelande klubbkamrat Jenny Hamberg finns också med i startfältet, liksom juniorlandslagets Cajsa Qvarnström (Sörbyängens BK, Örebro).

Förra året mötte Rickard Nilsson, som spelar för Malmöklubben Coccinelle PC men är bosatt i Göteborg, i finalen en annan göteborgare – den unga talangen William Silfverberg. Sextonåriga Wille har flera gånger representerat Sverige i juniorlandslaget, är en av de spelare som idag är mest aktiv när det gäller att resa runt i världen för att hitta nya utmaningar och mycket respekterad runtom i Boulevärlden.

I den öppna klassen tävlar också, som representant för Stockholm, Anders Larsson – en av Sveriges allra största spelare. På nittiotalet var han självskriven i landslaget och så sent som i januari var han förbundskapten för såväl herrarnas som damernas landslag. I år satsar han på att själv plocka hem medaljerna istället.
Larssons kaptenskollega, Maths Lind – som basade för U23-landslaget fram till i år, tog sig till semifinal i fjol och finns också med i årets startfält. Liksom Matte Linds klubbkamrat i Stockholmsföreningen Sitting Boule, Ali Abdi Aden. Ali kommer ursprungligen ifrån Somalia och har inte bott i Sverige mer än fyra år, men har redan hunnit etablera sig som en av sportens största talanger och ta en plats i det svenska landslaget under Larssons ledning.

20-årige göteborgaren Alexander Norin, som för tre år sedan vann EM-guld i just precisionsskytte när han tävlade för det svenska juniorlandslaget vid EM i Frankrike, kan naturligtvis också utmana Rickard Nilsson och de andra i den öppna klassen.

En varning ska också utfärdas för nybildade Göteborgsklubben IFK Goteboules båda representanter – en i varje klass. Både Tove Orrbeck och Pablo Patron har tidigare spelat i landslagen och har flera nationella meriter.

Publicerad: 2013-06-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se