Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Rekordung mästare i öppet Skytte-SM

I den öppna klassens Skytte-SM fick den regerande mästaren, Rickard Nilsson, lämna ifrån sig titeln till fjolårstvåan William Silfverberg. 15-åringen lyckades dock inte slå Rickards rekord. I finalen mötte han Ali Abdi Aden.

Den regerande mästaren Rickard Nilsson, Coccinelle PC, visade redan i grundomgångarna att han ville behålla sin titel. Rickard sköt 45 poäng i duellen mot Ali Abdi Aden, Sitting Boule, som ändå gick vidare på poäng. Rickards resultat skulle genom dagen stå sig som det högsta.


Carljohan Möller, Åstorps björnboulare, hade grundomgångens näst högsta resultat – men blev utslagen av William Silfverberg i kvartsfinalen.

Matte sköt ut mästaren
Rickard Nilsson ställdes i sin kvartsfinal mot Sitting Boules Maths Lind, som inte hade behövt skjuta mer än 18 poäng för att vinna sin första duell. Nu skulle han emellertid visa att han kunde mer än så.


Ingen av de båda skyttarna missade några klot på den första stationen och efter den stod det 12-12. Efter ytterligare tre stationer hade Matte ledningen med 27-23.
Rickard inledde sista stationen med en trea, men Matte svarade med en femma. Domarna dömde Rickards andra skott som en nollpoängare och när Matte sköt ännu en solklar femma hade han besegrat den svenska mästaren. 42-31 blev slutresultatet.

Ali slog sina förbundskaptener
Av de fyra semifinalisterna var tre med också i fjolårets semifinaler. Den fjärde, Ali Abdi Aden, sköt hem själva mästartiteln året dessförinnan, 2011.
I kvartsfinalen mötte han sin före detta förbundskapten, Anders Larsson. Larsson hade ledningen med 26-21 inför lilleskotten men det hjälpte inte när Ali prickade alla lillar och tog maxpoäng på sista stationen.


I semifinal ställdes Ali mot ännu en före detta förbundskapten, klubbkamraten Matte Lind. Ali kopplade snabbt greppet om matchen och sin före detta förbundskapten – efter andra stationen hade han ledningen med 20-6. Inför lilleskotten stod det 34-18 och Matte var pressad att träffa samtliga lillar, samtidigt som Ali inte fick träffa en enda, om han skulle kunna ta sig till final. Han missade chansen redan vid den första lillen. Ali träffade den och behöll därmed möjligheten att slå Rickard Nilssons svenska rekord från finalen i fjol – 51 poäng. Han träffade också den andra lillen och gick upp till 44 poäng innan missen kom. Till final hade stockholmaren hur som helst tagit sig.

Överlägsen Wille missade rekordet
Den andra semifinalen, mellan de båda unga spelarna William Silfverberg och Alexander Norin, blev inte heller den någon jämn drabbning. Men också den bjöd på spänning i form av rekordchans. Inför sista stationen stod det redan klart att Lindomes Alexander fick nöja sig med brons. Men Wille hade 39 poäng och möjligheten att missa en lille men ändå slå det svenska rekordet.
15-åringen missade dock alla fyra lillarna och gick in i finalen lite besviken.


Yngsta mästaren i öppen klass
Men inte tillräckligt besviken för att låta sig stoppas. Inledningsvis var finalen jämn. Efter första stationen ledde Wille med 14-11, efter den andra hade Ali ledningen, 18-17. Inför sista stationen hade Wille skaffat sig ett försprång med 35 poäng mot Alis 26.
Ali sköt tre poäng på första lilleskottet, som Wille missade. Men när Ali missat de två därpå följande skotten var det klart. William Silfverberg är 15 år gammal, bor i Göteborg men spelar för Halmstad Petank – och där, i Halmstad, blev han årets svenska mästare i precisionsskytte.

Publicerad: 2013-07-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se