Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Lyckad satsning på SM-veckan

Det blev en klart lyckad debut för boule på RF:s SM-vecka. Inför hyfsat stor publik och flera utsända medierepresentanter kunde favoriten Jessica Johansson skjuta hem titeln i damklassen och 15-årige William Silfverberg ta revansch från fjolårets finalförlust mot Rickard Nilsson. Det hela uppmärksammades i flera TV-kanaler och tidningar.

På Stora Torg i Halmstad, rakt utanför en av de lokala restaurangernas uteservering och mitt i SM-veckans smetigaste stråk, hade två boulebanor byggts enligt det gamla beprövade EM-receptet. Nu som då var somliga nervösa över banornas hållfasthet och nu som då visade sig farhågorna oberättigade. Skyttarna var nöjda med såväl banor som publik.
För sådan fanns hela tiden på plats. Och bland åskådarna fanns många som inte tillhörde den vanliga boulekretsen.

Fina siffror
Om detta fick Carl-Johan Möller, Åstorps Björnboulare, yttra sig i Västnytt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Carl-Johan inledde bra och sköt i grundomgångarna 32 poäng, vilket gott och väl räckte för att besegra den förre förbundskaptenen Anders Larsson – som ändå tog sig vidare på poäng.
Med ett så medialt välbevakat arrangemang var det skönt att skyttarna gjorde sitt jobb – de bjöd på fina poängsiffror – till och med på ett par chanser till nytt svenskt rekord – och en hel del spännande matcher. Inte minst damernas semifinaler blev dramatiska.
Rickard Nilssons svenska rekord på 51 poäng står sig fortfarande – även om det alltså var hotat – och det blev Rickard själv som sköt SM-dagens högsta resultat, 45 poäng – trots att han inte nådde semifinal. Damernas högsta resultat var inte heller dåligt, 37 poäng. För det svarade mästarinnan Jessica Johansson.

God mediabevakning
Det var första gången boulesporten fanns med i programmet för RF:s SM-vecka – men säkerligen inte den sista. Tillsammans med 30 andra idrotter utsåg vi våra första svenska mästare i Halmstad. Att man på så vis syns bättre än annars råder det inget tvivel om. Matilda Boström representerade vår sport vid SVT:s presskonferens, i lokalpressen kunde man läsa om såväl de båda finalisterna i öppen klass, William Silfverberg och Ali Abdi Aden, som tävlingarnas utgång och i efterhand sände SVT ett reportage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. filmat på plats under finalpasset.

Kan bara bli bättre
Pablo Patron gjorde, sedan han blivit utslagen i tävlingarnas grundomgångar, ett utmärkt jobb som speaker och informationsmaterial från förbundet delades ut av kanslipersonalen, som också kunde berätta för nyfikna tittare vad som pågick och besvara deras frågor. Lokala sponsorer fick vara med och synas via skyltar runt banorna.
Till nästa år skulle det hela bara kunna bli ännu bättre – med mer fokus på inramningen och den utåtriktade verksamheten.
Projektledare från såväl RF som SVT imponerades av det publika intresset, beklagade att Bouleförbundet inte fanns på plats fler dagar och att direktsändningen från finalerna uteblev.

Svenska mästare
Det finns med andra ord all anledning att hoppas på ett minst lika lyckat resultat nästa gång.
Först styrs intresset mot Falun och vår egen SM-vecka, den 14-20/7, där mängder av nya mästare ska koras. Årets första heter som bekant William Silfverberg och Jessica Johansson – och de sköt hem titlarna under – än så länge – unika förutsättningar, på SM-veckan i Halmstad.

Publicerad: 2013-07-06

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se