Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Många nya mästare

Årets SM är över. I Falun delades 33 nya SM-guld ut. Boulesverige har fått en mängd nya svenska mästare. Bland dem imponerade bland andra Thomas Wiede, Ivar Liljegren, Noon Geffenblad, Albin Plantin och William Silfverberg, liksom Hällesåkers IF.

Det blev en lyckad SM-vecka i Falun. Den här gången var vädret med boulespelarna och det var strålande sommarväder nästan hela veckan. Stundtals var det nästan lite för varmt, men allt är bättre än regn och kyla. Med solen följer goda humör. Det blir lättare att glömma sådant som att servicen i Lugnets restaurang lämnar en hel del övrigt att önska. Och man tittar gärna på boule.

Heta Halmstadspelare
Kenneth Köhalmi såg glödhet ut inledningsvis, precis som han gjorde i Varberg, och det verkade som om hans mixtrippel – med Annika Fjelkner och Thomas Finné – skulle bli synnerligen svårstoppad. Men efter en lång väntan mellan kvarts- och semifinal var det en helt annan Kenneth som beträdde banan. Nu visste han inte längre hur han skulle göra för att varje kula skulle gå hans väg och hans lag tog inte en enda poäng i semifinalen mot klubbkamraterna från Halmstad Petank.
Istället hade hettan nu spridit sig till Thomas Wiede. Och emedan Kenneth Köhalmi faktiskt gjorde ett ganska blekt SM under den resterande veckan falnade inte Wiedes glöd.
I den första av den öppna klassens finaler ställdes de regerande mästarna från Coccinelle PC – Joachim Andersson, Rickard Nilsson och Jessica Johansson – mot en Thomas Wiede som träffade så gott som varje skott och dessutom stannade på de flesta. Samtidigt matade hans klubbkamrat Ellinor Skagerlund in lägg som emellanåt var hisnande bra och hennes make, Johan, följde upp fint från sin mittposition.

Höll hela vägen
Då spelade det ingen roll att Malmötrippeln inte tappat mer än två poäng på sin väg mot finalen. Den förlorade de med 3-13.
Och Thomas Wiede visade god form också under resten av veckan. Även när veckans sista final hade spelats stod han överst på prispallen – nu tillsammans med Patrik Andersson som titelförsvarare i dubbel.


Dubbel skyttemästare
I den öppna trippeln fick Coccinelle sin revansch. När de där på nytt ställdes mot Wiede och Johan Skagerlund, nu tillsammans med den unge William Silfverberg, släppte de inte ifrån sig ännu ett guld. 13-8 till Malmö, slutade finalen.
Wiedes lagkamrat i trippel, William Silfverberg, hade redan innan han kom till Falun vunnit årets SM-guld i precisionsskytte, öppen klass. Juniorklassen, däremot, avgjordes i Falun och där blev Wille svensk mästare i skytte på nytt. Han imponerade och fick ännu en chans att slå det svenska rekordet – men missade lilleskotten vid den sista stationen. Dubbel guldmedaljör i skytte är han i alla fall – och det är verkligen inte illa av en femtonåring.
I den klass där man måste vara minst 40 år äldre vann BK Kärnans Gert Olsson skyttefinalen mot Bert-Ove ”Boa” Sund, Skatås BK.

Ivar blev Falumästare igen
En herrans massa guld (fyra) blev det återigen för Ivar Liljegren, Sörbyängens BK, som nu är uppe i 17 SM-guld sammanlagt och därmed har lika många som Coccinelles Rickard Nilsson och Lindomes Alexander Norin.
Juniorernas mixtrippel vann Ivar tillsammans med Paul Johansson och sin lagkamrat från juniorlandslaget, Cajsa Qvarnström. Samma trio kammade hem guldet i trippelklassen. Mixdubbeln vann han med Emelie Gustavsson Engdahl, i den yngre juniorklassen. Singelmästare blev han också, efter ett byte från yngre juniorklassen till den äldre i sista stund. Ivar ville ha ett mer utmanade motstånd, fick det – och besegrade det.


Ifrån ungdomsklassernas trippelfinalerna minns man inte minst Emelie Csapós avslutande carreau, då hon vid ställningen 12-12 såg till att det blev hennes lag som tog hand om mästartiteln. I den yngre juniorklassen vann trion Lava Franck, Linnéa von Eggers Patron och Sara Andersson finalen och titlarna med hela 13-0.

Pallade nästan favorittrycket
I veteran 55-klassen lyckades Jonny Patron, BK Kärnan, inte upprepa dåvarande lagkamraten Simon Cohens bedrift från förra Falu-SM och sopa rent i alla klasser. Men han var uppe på prispallen i tre klasser och på dess översta steg i en av dem – mixdubbeln, tillsammans med Anita Rasmusson. I trippeln blev det silver och i singeln brons.
I trippeln fick Jonny och hans mannar se sig slagna av Åke Börjesson, Bosse Haraldsson och Daniel Lindgren, Hällesåkers IF. Föreningen från Göteborgs kranskommun imponerar alltså inte bara i den öppna klassen. I mixtrippeln vann samme Åke Börjesson silver, tillsammans med Anne Börjesson och Kerstin Johansson, som också kammade hem ett brons i damernas singel.

Kaptenen blev mästare
I den öppna mixdubbeln visade damernas förbundskapten Albin Plantin att han kan spela fullständigt avslappnat och utan press när han tillsammans med en av sina spelare från U23-landslaget, Noon Geffenblad, spelade till sig mästartiteln. Noon var tillsammans med Sveriges meste singelmästare, Anders Larsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., de som visade gladast miner efter finalvinsterna.
Men även Bernhard Rubinsztajn, som vann singeln i V55-klassen, var påtagligt belåten. Det får man förmoda att Mariestadsboularnas Ingemar Johansson också var, sedan han slagit klubbkamraten Per-Olof Ahlin i V65-finalen.

 

Lindome till La Marseillaise
Det nationella slutspelet, där den fjärde semifinalplatsen efter lottdragning gick till BK Strands Jonas Strende, Patric Larsson och Roger Söder, avgjordes på torsdagskvällen. En blek Halmstadtrippel (Andersson, Köhalmi, Löf) förlorade sin semifinal mot Hällesåkers Johansson, Holmquist och Pettersson. I finalen mötte de grannklubben Lindome BK, vars Stefan Giza, Stefan Holmström och Henrik Hugosson, vann den utdragna kampen om en resa till nästa års La Marseillaise med 13-12.

Flera mediala avtryck
Ett Boule-SM i Falun ger inte lika mycket uppmärksamhet i nationella media som medverkan vid RF:s gemensamma SM-vecka. Ändå fick sporten ett bra medialt genomslag på det regionala planet. De båda lokaltidningarna skrev ganska flitigt och de regionala redaktionerna på såväl SVT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som TV4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Sveriges Radio Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. uppmärksammade den lyckade veckan på Lugnet.
År 2014 spelas SM i Växjö och året efter det blir det återbesök i Uppsala.

Alla årets mästare hittar man här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2013-07-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se