Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Mot Rom och EM

Vid den här tiden förra året trodde Anders Larsson att han skulle åka till årets EM i Rom som förbundskapten. Istället åker han dit som spelare. Den nye förbundskaptenen, Niklas Marklund, presenterar nu laget till årets Herr-EM.

Anders Larsson är den enda stockholmaren i den spelarkvartett som den 11-13 oktober åker till Rom för att spela EM. Alla de andra spelar för Halmstad Petank: Kenneth Köhalmi, Thomas Wiede och William Silfverberg.

Skyttemästaren skjuter
Den unge göteborgaren William Silfverberg kommer att ha rollen som reserv och vara den som representerar i precisionsskyttet.
– Han är helt införstådd med att det bara är i yttersta nödfall som han kommer att spela något trippelspel. Och blev ändå jätteglad för beskedet, förstås, berättar förbundskapten Niklas Marklund om sin reserv.


Valet var inte enkelt och in i det sista stod det emellan William och Ali Abdi Aden.
– Men Wille slog Ali i både trippel och dubbel på SM i Falun – och har framför allt vunnit över honom i Skytte-SM. Ali hade en peak förra året och behöver höja sin lägstanivå. Precis som Jesper Skult och många andra av de spelare som funnits i mina tankar, säger förbundskaptenen.

Larsson leder
Utöver Ali var det Joachim Andersson som var närmast en plats i EM-laget.
– Jocke lägger visserligen några procent bättre än vad Kenneth gör, men Kenneth skjuter ganska många procent bättre än vad Jocke gör, kommenterar Niklas.
Och att Kenneth Köhalmi skulle vara en av spelarna i laget har förbundskaptenen haft klart för sig ganska länge.


– Kenneth har varit överlägset bäst den här säsongen, säger han.
– Men han är en dynamo, inte någon naturlig ledare.
Och en sådan har Niklas varit angelägen om att hitta. Länge ville Niklas att Jonas Jacobsen skulle ta den rollen i EM-laget. Men Jonas själv var inte tillräckligt intresserad. Inte just nu, åtminstone. Och då föll valet på Niklas företrädare på posten som förbundskapten, Anders Larsson.
– Anders har också naturliga ledaregenskaper. Och på SM visade han tydligt sin vilja-att-vinna-instinkt. Han är ju där, säger Niklas.
– Det erkände han också själv i våra samtal. ”Det är klart att jag har spelat bättre boule i mina dagar men jag kan ärligt talat inte komma ihåg när jag sist kände mig i såhär bra form”.

”Självklart att tacka ja”
När man talar med Anders Larsson själv får man den bilden bekräftad. Han låter uppriktigt glad över uttagningen och säger att han ser mycket fram emot det kommande mästerskapet. Att han så pass nyss själv var förbundskapten påverkar inte den saken.
– Visst, det är inte i så många idrotter där förbundskaptenerna själva kan vara aktuella som spelare. Men boulen är så liten att man inte kan se det så. Vi måste göra det bästa av det lilla vi har.
Fast på ett sätt har trots allt hans frånfälle som FK påverkat beslutet.
– Det som hände för mig där i december-januari innebar att jag lade hundra procent på mig själv när det gäller boulen. Det har lett till att spelet har känts väldigt bra hela året och bra resultat nu i Falun. I och med att mästerskapet inte ligger mer än ett par månader bort handlar det bara om att bevara och finslipa den formen.
– Och får man en sådan fråga och känner att man kan och är kapabel tycker jag att det är självklart att man tackar ja till att spela för Sverige.

Förre förbundskaptenen gillar den nye
Det är tre saker som avgör beslutet i Anders Larssons fall, visar det sig. För det första om han själv kan prestera tillräckligt bra. För det andra om de andra i laget är bra personer. Och för det tredje om det är en bra förbundskapten.
En sådan tycker Anders alltså att hans efterträdare är.
– Vi är väl lite olika som förbundskaptener. Det är mer Pep Guardiola-stuk över Niklas, även om jag inte vet vem jag i så fall ska jämföra mig själv med. Han är lite mer filosofisk. Men nu är det han som bestämmer och han känns harmonisk så det är inga konstigheter alls.
Om sin egen ledarroll i laget har Anders inte jättemycket att säga.
– De båda andra är nog ganska självgående. Men det är bra att ha färdiga roller när man kliver in i någonting sådant här.
Det innebär trots allt att Anders kommer att ha sista ordet när det kommer till taktiska beslut på banan.
– Ja, ytterst. Samtidigt tänker vi nog likadant i det mesta när det gäller boule och jag ser verkligen inte att vi kommer att hamna i några situationer där det blir större dispyter. Vi har ju sprungit på varandra mycket genom åren och det är sympatiska herrar, säger Anders.


Väntar på gratulationer
Thomas Wiede ingick som skytt i Larssons båda senaste landslag – det som spelade VM i Marseille förra året och det som spelade EM i Göteborg för två år sedan. Redan där och då imponerades Niklas Marklund av honom.
– Han sköt 75 procent hela tiden. Och visade nu på SM både att han är i en jäkla form och att han har ork en hel vecka. Thomas är en riktig idrottsman, säger förbundskapten Niklas Marklund.
Som är nöjd med sitt val av lag. Men som understryker att det återstår att se hur det går.
– Jag förstår inte riktigt det där at man gratulerar till att jag blivit vald som FK, eller till att någon valts ut som spelare av en FK. Man får inte vara nöjd med att ha blivit uttagen. Däremot får man gärna återkomma när jag faktiskt gjort någonting. Efter EM – då är det förhoppningsvis grattis!

Publicerad: 2013-07-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se