Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Lyckat genrep inför Dam-VM

Det svenska damlandslaget åkte till Frankrike och Millau för att genomföra en generalrepetition inför det kommande världsmästerskapet. Förbundskapten Albin Plantin är nöjd – både med tävlingen och med sina spelares insatser.

Förbundskapten Albin Plantin tog med två trippellag till Millau – ett seniorlag och ett U23-lag. Seniorlaget bestod av spelarna i VM-lagets grundupsställning: Emma Köhalmi, Jessica Johansson och Jenny Hamberg. I U23-laget återfanns den fjärde VM-spelaren, Cajsa Qvarnström, tillsammans med Noon Geffenblad och Malin Sares.

Slog Turkiet med snyggt spel
I damtrippeltävlingen, med 197 deltagande lag, hade de båda svenska lagen oturen att möta varandra redan i 64-delsfinal. Seniorlaget gick segrande ur den oönskade derbystriden och ställdes i 32-delen mot det turkiska landslaget. Och visade att Sverige tänker plocka segrar i VM i oktober. 13-6 slutade matchen.
– Det var en extremt bra match, kommenterade förbundskapten Albin Plantin nöjt.

Franska landslaget bäst igen
I 16-delen fick svenskarna möta det franska landslaget, i form av Ludivine D’Isidoro, Marie Christine Virebayre och Angélique Papon. Fransyskorna visade snabbt att det inte är någon tillfällighet att de är regerande europamästare och världstreor. Redan i första omgången klämde läggaren, med rundans sista klot, dit en carreau för en fransk fempoängare. Och efter andra rundan låg svenskarna under med 0-8.
Men ytterligare två omgångar senare hade Sverige hämtat upp till 6-8. En plattvända i rundan efter gjorde emellertid att Frankrike kunde ta en femma och vinna matchen. Förbundskaptenen var ändå nöjd.
– De genomförde trippeln riktigt bra. Papon och dom lirade på rätt saftigt och det var en riktigt tuff match.
Fransyskorna vann senare hela tävlingen.

Gott om mixtripplar
På söndagen fick svenskorna istället spela mixtrippel. Förbundskapten Albin Plantin spelade tillsammans med Emma Köhalmi och Jessica Johansson medan hans pappa, före detta förbundsordföranden Conny Plantin – som följt med för att coacha U23-laget, spelade tillsammans med Cajsa Qvarnström och Jenny Hamberg. Noon Geffenblad och Malin Sares bjöd in en lokal fransk förmåga till sitt lag. 439 lag ställde sammanlagt upp i tävlingen.

Ser bra ut inför VM
Bara Emma, Jessica och Albin tog sig vidare i tävlingen – de båda andra lagen kunde istället omedelbart hoppa in i en ny. Noon och Malin tog sig tillsammans med sin nyfunne fransos till sextondel i den nya. Precis som Emma, Jessica och Albin i originaltävlingen, sedan de besegrat bland andra den före detta världsrekordinnehavaren i skytte, senegalesen Francois N’Diaye.
I sextondelarna tog det emellertid stopp för samtliga svenskar.
– Det ser riktigt bra ut inför VM faktiskt, konstaterar en nöjd förbundskapten efteråt.
– Det här var en jävligt bra tävling att åka till också. Riktigt många lag (1152 i den öppna trippeln, förf. anm.) och hela tiden möjligheten att gå in i nya tävlingar.

”Fint att Sverige kommit längre”
Alla franska storspelare fanns på plats och Albin Plantin observerade dessutom landslag från Madagaskar, Tyskland, Turkiet och Slovenien.
– Det är skönt att till VM ha med sig vetskapen att man kan vinna riktigt tuffa matcher. Det var också kul att spela tillsammans med landslagsspelarna – då märker man ännu tydligare hur bra de är, säger Albin.
Som också med välbehag noterade skillnader mellan den franska och svenska kulturen.
– Det var inte så många som stod i mixtrippeln och lirade med två tjejer. Och fransmännen behandlar sina damer som skit. Då känns det fint att vi faktiskt har kommit långt i Sverige. Eller i alla fall längre. Och att våra damer dessutom spelar så jävla bra.

Publicerad: 2013-08-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se