Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

VM-äventyret över för Sveriges juniorer

Sverige var plågsamt nära en kvartsfinal i Junior-VM. Men Cajsa, Wille och Ivar tappade sitt stora övertag mot Madagaskar i åttondelen och är utslagna. Samtidigt bjöd de på ett bitvis bländande spel.

VM-lördagen började på bästa tänkbara sätt. Slovakien hade inte en chans i morgonens match där svenskarna – Cajsa Qvarnström, William Silfverberg och Ivar Liljegren – körde över slovakerna på fyra vändor, 13-0. Med två matcher kvar att spela efter den behövde Sverige bara ytterligare en seger för att säkra en plats i åttondelsfinal.

Solklara för åttondelsfinal
Ungern blev nästa motståndare. Sverige inledde med en perfekt spelad runda där de tog fyra poäng. I vändan efter blev det tre. Sedan två. Därefter bjöd de Ungern på en poäng innan de kunde avsluta genom två stycken tvåpoängsrundor. Därmed var Sverige klara för fortsatt spel i VM:s åttondelsfinal.


Mästerlig inledning
Den sista matchen i grundspelet var ändå på intet sätt betydelselös. En vinst i den och Sverige skulle få möta ett av de lag som slutar på den nedre halvan, av de som går vidare (plats 9-16). Med en förlust skulle de riskera att få något av favoritlagen redan i åttondelen.
Det blev Belgien som svarade för motståndet i femte matchen. Belgarna inledde med att ta två poäng trots att Sverige lade riktigt skapligt. Därefter spelade Sverige på en fantastisk nivå, där de gjorde 5-6 klot, i tre rundor och gick upp till 5-2. Så plötsligt missade de fem klot istället och belgarna kunde ta en fempoängare. I nästa runda spelade svenskarna återigen riktigt vackert, men då träffade den belgiske mittspelaren lillen istället för klot på ett skott – och den dog. Därefter orkar Sverige inte hålla samma höga nivå som dittills men det gör belgarna, som dessutom har lite flyt, och de vinner så småningom matchen med 13-5. Sveriges första förlust för dagen.

Så nära kvartsfinal...
Och den blev inte så dyrbar trots allt. Sverige slutade på tionde plats efter grundomgångarna. Därmed fick de möta sjuan, Madagaskar, som i grundspelet bjudit på ömsom vin, ömsom vatten.
Till en början vattnade madagaskerna sina lägg också mot Sverige. Som i sin tur spelade helt briljant. Efter fyra rundor hade Sverige ledningen med 10-3. Men hade de inte missat två enkla lägg, med åtta decimeter att lägga på, i den fjärde rundan skulle det stått 12-3… Då bytte Madagaskar in den spelare de hade på bänken som skytt, och den tidigare skytten blev mittspelare. Genast höjdes nivån på Madagaskars spel och de kunde ta två poäng.
Men i kommande runda sköt Sverige för match – och hade lite otur, Ivar träffade men tog inte bort poängklotet. Sedan bommade Sverige på nytt ett lägg med en meter att lägga på och Madagaskar fick ytterligare en poäng.
Ytterligare några halvdana lägg och flera skottmissar senare har Sverige låtit Madagaskar komma ikapp, 10-10. Och i rundan efter hamnar svenskarna snabbt under. Wille försöker skjuta lillen död två gånger och är visserligen riktigt nära, men träffar den inte. Madagaskar kan lägga in för match – och gör det.

Orkar inte hela matcherna
Samtidigt som det är vansinnigt frustrerande att se Sverige vara så nära en kvartsfinal och tappa en så stor ledning finns ändå mycket positivt att ta fasta på. Sverige klarar stundtals av att spela boule på en nivå som är fullt jämförbar med de allra bästa nationerna. Och det med två VM-debutanter – Cajsa och Ivar. Båda imponerade. Cajsa hade problem under första dagen men hittade under den andra ett riktigt fint läggspel. (Och var dessutom, genom hela mästerskapet, hundraprocentig på skyttet (en träff av en)). Ivar inledde fullständigt strålande och gjorde en otroligt fin första dag. Under lördagen inledde han många matcher lika strålande, men orkade inte hela vägen och efter de första fyra-fem rundorna kom missarna. Över huvud taget kändes det som att just orken var en bristvara. I alla dagens matcher började Sverige fantastiskt fint, men avslutade mindre fantastiskt.

Sverige var också det av lagen som åkte ut i åttondel som tog flest poäng.
(Turkiet-Monaco: 8-13, Belgien-Thailand A: 7-13, Spanien-Italien: 6-13, Tunisien-Frankrike B: 5-13, Canada-Frankrike A: 2-13, Polen-Thailand B: 2-13, Algeriet-Israel: 0-13.) 

Det var dessutom skönt att se spelarna – även om deras besvikelse var stor – så pass snabbt efter förlusten skratta och ha roligt tillsammans mellan svordomarna.

Madagaskar möter Monaco i kvartsfinal, som startar halv tio imorgon, söndag. Övriga kvartsfinaler:
Frankrike A – Thailand B
Thailand A – Italien
Frankrike B – Israel

Publicerad: 2013-08-31

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se