Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dubbelt VM-guld för Thailand

Thailand vann årets VM efter att ha besegrat det Madagaskar som slog ut Sverige i finalen. De båda tjejerna Tanyawadee Tiplay och Sutima Taleepuech är därmed tvåfaldiga världsmästare.

Thailand vann inte bara årets Junior-VM i precisionsskytte. I söndagens final försvarade det ena thailändska laget också guldet i huvudtävlingen.

Eftersom Thailand var regerande världsmästare fick de, precis som värdnationen Frankrike, ha två lag med i årets VM-turnering. Det lag som gick under beteckningen Thailand B var det som övertygade klart mest i grundspelet, men båda lagen tog sig vidare till slutspel. Och mötte varandra i semifinal.
Då spelade de båda lagen, som annars spelar långsamt och metodiskt, plötsligt väldigt snabbt och man fick känslan av det snarare var ett klubbmästerskap än en semifinal i VM man tittade på. Det spekulerades också kring om lagen på förhand gjort upp hur semifinalen skulle sluta – Thailand B tog snabbt ledningen med 8-0 och därefter kom Thailand A. När den andra semifinalen tog slut spelade Thailand A raskt iväg riktigt dåliga klot och Thailand B kunde enkelt avgöra.

I den andra semifinalen mötte Madagaskar det av de båda franska lagen som spelat bäst genom hela mästerskapet – Dylan Djoukitch, Corentin Larivière, Guillaume Magier och Joe Ziegler. Frankrike hade inte mycket att hämta i semifinalen. Ett grymt offensivt och grymt välspelande Madagaskar sköt och stannade på nästan allt och gav inte fransoserna mer än två poäng.

I finalen kunde Madagaskar, som ju slog ut Sverige i åttondelsfinalen, inte bjuda på samma storslagna uppvisning. Genom hela mästerskapet hade kvaliteten på lagets läggspel varierat kraftigt – och ofta gett spelarna stora problem. Så blev det även i finalen.
Thailand lät inte Madagaskar spela sitt offensiva spel, lade inte in några klot för dem att skjuta på. Förrän de hade stora klotöverlägen – då matade thailändarna in sina lägg och plockade fem poäng i en runda, fyra i en annan.
Det dåliga läggspelet gjorde att finalen inte blev någon publikvänlig historia – men Thailands strategi var effektiv och de vann komfortabelt över Madagaskar, vars coach av någon anledning väntade med att göra ett byte tills Thailand hade 12 poäng. 13-7 blev slutresultatet och de båda kvinnliga medlemmarna i det thailändska laget – Tanyawadee Tiplay och Sutima Taleepuech – kan numera titulera sig tvåfaldiga världsmästare.

De thailändska spelarna har under de tre månader som föregått VM tränat åtta timmar om dagen. Uppenbarligen en effektiv metod om man vill bli världsmästare.

Publicerad: 2013-09-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se