Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Försvarade titeln som "Tjeckiska mästare"

Förra året vann juniorlandslaget Vars Cup i Brno i Tjeckien och kunde därmed titulera sig ”tjeckiska mästare”. I helgen åkte två av dessa spelare, Simon Åkesson och Daniel Eriksson, tillbaka för att försvara sin titel. Den tredje spelaren William Silfverberg var istället i Montauban, Frankrike för att kämpa för Sverige i Junior-VM. Simon och Daniel frågade därför om jag, Jessica Johansson, ville följa med till Brno istället.

Vi hade hela fredagen till vårt förfogande för att ströva runt och se oss omkring. Vårt boende låg en bit ut i skogen och möjligheterna att ta sig till en större stad var lite knepig att få till. I jakt på en affär gav vi oss ut på en promenad. Vi gick förbi stora hus med stora staket och grindar till uppfarten, en campingplats och ett motionsspår innan vi fick syn på en kiosk. I vår strävan efter att släcka törsten i värmen missade vi att vi tydligen hade vandrat in på ett nudistbad. Vi vände rätt snabbt och nöjde oss med drickan som fanns i minibaren på hotellet, lite bad och vila samtidigt som vi försökte följa de svenska juniorerna. Dagen avslutades med ett par omgångar bowling på hotellets bowlingbanor. En rätt lagom uppladdning inför lördagens får jag nog säga.  

 


Spelplatsen för grundomgångarna under lördagens trippeltävling var precis nedanför ett slott där runt 60 lag gjorde upp om de 16 slutspelsplatserna. Spelsystemet var fem omgångar av den schweiziska monraden, tidsbegränsade till en timme. Vi vann alla fem matcher och slutade tvåa i grundspelet. Simon stod för skyttet, Daniel för läggen och jag gjorde lite av varje på mittpositionen. En match blev lite onödigt jämn efter dåliga rundor och många tappade poäng, men som vi tillslut vann med 13-10. De resterande fyra matcherna vanns relativt övertygande.

 


 

Slutspelet hölls uppe vid slottet och vi omringades av höga murar och turister som mest var intresserade av slottet, men som även stannade upp och tittade på lite boule. I åttondelen ställdes vi mot ett lag från Skottland. Vi inledde knackigt, men efter ett byte mellan Simon och mig så kunde vi få igång spelet igen och ta oss till kvartsfinal. I kvartsfinalen fick vi möta det polska landslaget som har representerat Polen i mästerskapen sedan några år tillbaka och som dessutom vunnit tävlingen tre gånger tidigare. Det blev en match med lite gruff och spänning när de märkte att det var vi som styrde spelet och drog iväg i poäng. De gnällde på att vi pratade för högt och stod för nära lillen när vi stod 3 meter bort och dessutom utanför linjerna. Det drabbade nog mer dem själva än oss och vi tog oss till semifinal. I semifinalen mötte vi laget som kom tvåa förra året. När det var dags för semifinalerna började det skymma rejält och de satte upp strålkastare. Det märktes att alla hade problem med skyttet i ljuset, men vi la desto bättre och vann först semifinalen och senare även finalen mot ytterligare ett lag ifrån Polen. Simon och Daniel lyckades alltså försvara sin titel av Vars Cup och jag blev ”tjeckisk mästare” för första gången.

Publicerad: 2013-09-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se