Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sista klotet gav Sibirien seriesegern

Sibirien är återigen allsvenska mästare efter att ha snuvat de favorittippade och regerande mästarna i Halmstad Petank på ligaguldet. Men det hängde på helgens allra sista klot.

De regerande allsvenska mästarna i Halmstad Petank hade ett tungt favorittryck på sina axlar inför helgen. Men vann som väntat sitt inledande möte, mot hemmaklubben Boulesjevikerna.
Samtidigt möttes de två största av Halmstads guldkonkurrenter – den andra Stockholmsklubben, Sibirien CP, och Malmögänget Coccinelle PC. Den striden gick Sibirien segrande ur och därmed kom det att bli något av en seriefinal redan i helgens andra möte. Då ställdes nämligen Sibirien och Halmstad mot varandra.

Taktikmiss av Halmstad
Efter den inledande ronden stod det 1-1 i matcher. Sibirien knep en av de resterande matcherna, men låg under med 8-12 i den andra trippeln. Då byttes comebackande Björn Folke Johansson in medan Jesper Skult tog en paus. Efter två carreauer av Albin Plantin knep sibirierna en fempoängare redan i rundan efter och vann matchen och mötet.
– Det var lite klantigt av Halmstad, en taktikmiss. Jag tyckte att de lade sig platt på rygg och blottade strupen, kommenterar förbundskapten Niklas Marklund som följde matchen.

HPK punkterat av Sibirien
Halmstad mötte Knäredsklubben Le Petit i lördagens sista spelomgång. Och fick inte mer än oavgjort där. Samtidigt vann Sibirien igen – över Kärnan. Boulesjevikerna och Coccinelle spelade också oavgjort.
– Luften gick ur oss efter mötet med Sibirien. De var strået vassare än vi och vi trodde inte att det fanns på kartan att de skulle tappa några poäng i de återstående mötena, säger Halmstad Petanks Jimmie Olsen och tillägger:
– Dessutom spelade Knäred ruggigt bra.

Oväntad segrare i Stockholmsderbyt
Sibirien hade med andra ord ett guldläge inför söndagen. De var ensamma om att ha gått obesegrade genom lördagen. Både Knäred, Coccinelle och Halmstad hade ett vunnet och ett oavgjort möte i bagaget. Inte många hade väntat sig att Sibirien skulle förlora derbyt mot Boulesjevikerna.
– Vi tabbade oss jättemycket och missade stora utgångslägen. Det var för nervigt, säger Björn Folke Johansson.
– Boulesjevikerna spelade bra också, lägger Anders Larsson till.

Knäred kunde stoppa Stockholmarna
Hade Sibirien slagit Boulesjevikerna hade seriesegern varit klar. Men nu öppnade sig plötsligt en möjlighet för Halmstad och Coccinelle, som vann sina första söndagsmöten. Men det krävdes fortfarande att Sibirien skulle tappa poäng. Och bara ett av de båda andra lagen kunde få chansen – eftersom de skulle möta varandra i helgens sista fajt.
Det blev Coccinelle som vann den. Och som stod och hoppades på Knäred när deras möte med Sibirien skulle avslutas.
– Vi var svintaggade inför det mötet, berättar Folke.
I den första ronden hade Folke, Albin och Jesper spelat snudd på felfritt och vunnit med 13-1. Anders Csapó, Filip Goldéus och Anders Larsson lyckades också kämpa hem en seger. Men Folkes trippel tabbade sig i nästa match och förlorade den. Och den sista matchen som spelades var jämn.

Helgens sista klot avgjorde årets allsvenska
Det var verkligen sista matchen – alla andra hade spelat klart. Sibirien hade ledningen med 12-10 och tre klot kvar när Knäred gjort av med alla sina kulor, men de hade poängen på banan. Larsson skjuter och träffar. Men kontrar samtidigt den egna tvåan – plötsligt har Knäred tre poäng istället. Goldéus har sina båda klot kvar och måste lägga in för match. Han har inte jättemycket att lägga på, 25-30 centimeter. Den första kulan sticker iväg. Knäred har fortfarande tre poäng på plats och om Goldéus missar sitt sista lägg kostar det Sibirien seriesegern – som då går till Coccinelle. Det sista klotet drar också iväg lite efter nedslaget men letar sig in och klossar en av Knäreds kulor, på poängplats. Med helgens allra sista klot avgör Sibirien och vinner årets upplaga av allsvenskan. Den dramatiska upplösningen kan beskådas via YouTube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
– Knäred ska ha en stor eloge som kämpade hela vägen trots att det som stod på spel för deras del var en tredjeplats. Många hade tänkt på den fem timmar långa hemresan och försökt spela av matcherna så snabbt som möjligt när guldchansen var borta, säger Anders Larsson.
Som också riktar ett tack till de klubbkamrater som inte spelade under finalhelgen men som ställt upp under de båda första seriesammandragen.
– Det var knappt att vi fick ihop folk där och hade de inte gjort förarbetet hade vi ju aldrig kunnat vinna.

Folke fortsätter
Både han och Folke är mycket nöjda med helgen och segern.
– Det var jätteskoj, verkligen. Men den satt ju lite långt inne, säger Anders.
– Ja, det var lite ångestladdat en stund. Men jätteroligt, tycker Folke.
I hans fall innebär det alltså att han kommer att fortsätta spela.
– Jag tror att vi ska åka till Halloween i Sundsvall och sedan blir det Fyrlingen med Albin, Anders Csapó och Rickard Nilsson.


Ingen jätteklack
Boulesjevikerna blev alltså det enda laget som lyckades besegra Sibirien. Men den hejaklack de försökt locka till banorna blev inte så stor som de hoppats.
– Som mest var det sju supportrar som satt och viftade med våra hemmagjorda flaggor. Totalt under helgen var det 10-15 pers, berättar Måns Daniel.
Att Boulesjevikerna målat sina klot svarta för att deras fans skulle kunna hänga med i spelet uppskattades av såväl publik som motståndare.
– Ett minus från helgen var att så fort vi hade gjort klart våra flaggor och ställt dem på läktaren, i väntan på klacken, bad sekretariatet oss att ta bort flaggorna så att "folk kunde sitta där". Bisarr kommentar med tanke på att ingen var där... 
Men Måns är ändå nöjd.
– Vi hade roligt även om vi inte kom igång spelmässigt förrän på söndagen. Vinsten mot SCP var helgens höjdpunkt och vi känner oss nöjda med bronset.

Inga nykomlingar
Nästa års elitserie kommer att rymma samma lag som årets. Inga av utmanarna från division ett klarade kvalet och Sitting Boule, Boulero, Boo SK och BK Strand får även nästa år vara med i den högsta divisionen.


Veteranallsvenskans seger till Småland
Veteranernas elitserie bjöd också på dramatik ända in i slutskedet. Inför det sista mötet hade både Skatås BK och Växjö-Sandsbro sju poäng. Och nu skulle de mötas. När smålänningarna vann båda de första tripplarna började det se mörkt ut för göteborgarna . Som inte gav upp. Båda de återstående matcherna slutade med siffrorna 13-12, men eftersom de hade olika segrare vann Växjö-Sandsbro mötet och hela veteranallsvenskan.

Publicerad: 2013-09-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se