Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Klart (?) för VM

Om två veckor börjar Dam-VM. Det internationella förbundet, FIPJP, har fortfarande inte meddelat på vilken plats i den franska staden Montauban världsmästerskapet ska spelas och heller inte publicerat något program. Men vi vet åtminstone att 44 lag anmält sig för att delta i kampen om världsmästartiteln.

Mer exakt när VM börjar vet vi inte. När två veckor återstår till det annonserade startdatumet, 3 oktober, har det internationella förbundet ännu inte visat något schema för mästerskapet. Vi vet varken när den första matchen eller finalen ska spelas. Inte heller var. I Montauban, men inte i Cours Foucault, där juniorernas VM spelades tidigare i år – det är vad vi känner till.

42 nationer tävlar
Vi känner också till att 44 lag deltar i årets Dam-VM. Däribland det svenska med Emma Köhalmi, Jessica Johansson, Jenny Hamberg och Cajsa Qvarnström. Vi vet att förbundskapten Albin Plantin dessutom tar med sig Robert Beijmo till mästerskapet.
Regerande världsmästarnationen Tunisien har, precis som värdnationen Frankrike, två lag med i tävlingen. I Tunisien B spelar de fyra damer som vann världsmästartiteln 2011. I Frankrike B spelar tre av de fyra damer som då slutade på tredje plats – Papon, D’Isidoro och Virebayre. Den fjärde, Anna Maillard, spelar i Frankrike A tillsammans med sin lagkamrat från det lag som i fjol gav Frankrike EM-guld, Marie-Angèle Germain (Papon ingick också i det laget), samt Sandrine Herlem och Anaïs Lapoutge.

Regerande skyttemästaren inte med
Av det spanska lag som tog EM-silver, efter att ha besegrat Sverige i semifinalen, återstår bara hälften – Yolanda Matarranz och Veronica Martinez. De får i VM sällskap av den rutinerade Ines Rosario och Jéronima Ballesta.
Av VM-tvåorna från 2011 är det bara en som fått förnyat förtroende. Istället är skyttemästarinnan Thongsri Thamakord tillbaka i det thailändska VM-laget.
Den regerande världsmästaren i precisionsskytte, Hanta Francine Randriambahiny, ingår inte i Madagaskars lag, men silvermedaljören från förra VM, Canadas Maryse Bergeron, kommer.

Kambodja kommer för första gången
I övrigt är det gott om både bekanta och nya namn i startfältet. Våra danska grannar har bytt ut en av spelarna från fjolårets EM-bronslag (och skytten har bytt efternamn – numera heter hon Mia Jensen).
För första gången någonsin kommer också ett kambodjanskt landslag till Dam-VM. Kambodjafödde svensken Zabbar Neang varnar för detta lag och menar att Thailand och Kambodja är två jämbördiga nationer.

Följ oss på Facebook
Den 3-6 oktober ska Dam-VM gå av stapeln. Spelet startar förmodligen inte förrän den fjärde.
Ni kommer att kunna följa det svenska laget på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och få sammanfattningar här på hemsidan.

Publicerad: 2013-09-18

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se