Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Vakna spelare mot VM

På onsdag reser damlandslaget till Frankrike och årets VM. Spelstart: fredag klockan 14:00. 44 lag deltar. ”Tar vi oss till kvartsfinal är det godkänt”, säger svenske förbundskaptenen, som har en bra känsla inför mästerskapet.

Tillsammans med spelarna Jenny Hamberg, Jessica Johansson, Emma Köhalmi och Cajsa Qvarnström samt medhjälparen Robert Beijmo åker förbundskapten Albin Plantin på onsdag till Frankrike och Dam-VM. Och han har en bra känsla.
– Jag är taggad.
Informationen från VM-organisationen har varit minst sagt bristfällig.
– Jag har inte fått info om någonting känns det som, säger Albin.
Även Emma Köhalmi klagar över bristen på information.
– Om VM ska spelas inomhus eller utomhus hade varit rätt skönt att veta tidigare. Nu har jag bara tränat utomhus. Men det är ingenting som stör i själva spelet på plats och i övrigt är jag djävligt taggad, säger också hon.
I måndags meddelade VM-organisationen att mästerskapet, till skillnad från juniorernas VM som för en månad sedan också det avgjordes i Montauban, kommer att avgöras inomhus, i Boulodrome du Marché-Gare.

Prioriterar trippelspelet
Emma är på väg hem när jag talar med henne i telefon och väl där tänker hon ”ta ett glas rött och njuta av att vi åker i morgon”. Hon känner sig väl förberedd.
– Jag känner mig trygg. Jag har tränat ordentligt, rätt mycket skott och gjort vad jag har kunnat. Det känns bra. Lite som 2006…
Då, 2006, ingick Emma i det landslag som tog VM-brons – också då i Frankrike. Då som nu fanns också Jessica Johansson med i laget. Trots att Jessica är en internationellt mycket respekterad spelare och brukar vara den svenska representanten i mästerskapens precisionsskytte – hon blev också svensk mästare i den grenen tidigare i år – kommer hon inte att skjuta vid årets VM.
– Hon vill prioritera trippelspelet och satsa helt på det, säger förbundskaptenen.
Som tycker att det är ett bra beslut.
– Trippelspelet är klart viktigast. Precisionsskyttet är en kul grej, men brukar spelas väldigt sent på kvällarna och det är klart att det kan påverka trippelspelet morgonen efter.

Cajsa kommer att skjuta
Junioren Cajsa Qvarnström, som är reserv till den ordinarie trippeluppställningen, kommer istället att ta hand om skyttet.
– Det är nervöst men det ska bli kul, säger hon.
Cajsa tog sig till semifinal vid årets SM, där hon blev utslagen av Jessica, men skjuter inte så ofta på skyttestationerna.
– Det är inför DM mest man tränar på det. Men det är inte riktigt samma sak – ett VM är ju det största som kan hända inom boule. Fast nervositeten brukar släppa när man väl börjar kasta.
– Att Cajsa kan skjuta höga poäng råder det inget tvivel om, säger Albin. Det handlar om tajming, att göra det just nu. Robbans största styrka ligger i att peppa och elda på och jag tror att han kommer att kunna betyda en del där också.
Robert Beijmo är med som andrecoach och blir antagligen den som kommer att agera sekundant under skyttet.
– Han blir också den som får fixa och trixa ifall det som vanligt är en massa strul och svårt att få information om vad som gäller.


Emma lovar att hålla sig vaken
Målsättningen är att gå till kvartsfinal, berättar Albin. Då betraktar han insatsen som godkänd.
– Väl där kommer det ju inte att vara vårt slutmål och då kan vad som helst hända. De spelade ju asbra när vi var i Millau i somras och har potential till medalj – det handlar återigen om att tajma insatsen.
Ryktet gör gällande att Emma Köhalmi har svårt att hålla sig vaken på kvällarna. Vid mästerskapen brukar spelet kunna dra ut på tiden och fortsätta en ganska bra bit in på kvällarna. Albin har ingen särskild strategi för hur han ska hålla Emma vaken.
– Nej, jag har inte riktigt funderat så långt, skrattar han. Jag har ju tänkt på hur vi ska hålla uppe energin, men om någon blir sovtrött får vi kanske tänka ut någon specialare…
Det är dock ingen risk enligt Emma själv, som också bara skrattar när frågan kommer på tal.
– Nej, nu kommer jag ju ha att göra. Det är när man ligger i soffan och nattar barn och det är varmt och skönt som det är lätt att somna. Nu är det ingen fara – jag lovar att jag ska hålla mig vaken.

På torsdag kväll invigs årets VM. Klockan 14 på fredag spelas den första matchen. Den som vill följa det svenska landslaget i realtid bör hålla koll på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2013-10-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se