Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Mattias tar boulen till barnens skola – och skolar sig själv

I förmiddags invigdes boulebanan på Käpplundaskolan i Skövde. Att den numera finns där är i mångt och mycket Mattias Thorells förtjänst. Han vill att skolans elever ska få se och lockas till boulesporten. Alldeles nyligen gick Mattias grundtränarutbildning – en kurs han rekommenderar för alla.

Det började med att Mattias skickade ett mejl till rektorn på skolan. Där förklarade Mattias att han ville visa boulesporten för skolans 503 elever, som alla är i åldrarna 6-12 år. Rektorn var genast med på noterna.
– Han nappade direkt.
En förklaring till det kan vara att rektorn i våras hade stått på Hertig Johans Torg och där sett finalen i den första upplagan av Nordic Petanque Fight.
Rektorn tog ärendet till kommunen. Där var de ansvariga inte heller svårövertalade och beslut om att banan skulle byggas fattades. Allting har finansierats genom Idrottslyftet.

Intresset redan väckt
Mattias skyfflade 4,2 ton grus. Hans klubbkamrat Oskar Andersson kom och körde med paddan och även om det var först idag den invigdes har banan redan funnits där omkring åtta veckor, även om ingen organiserad verksamhet ännu ägt rum där. Det har ändå inneburit att Mattias, när han kommit till skolan för att hämta sin egen son, kunnat se elever som spontanspelar på den nya banan.
– Den har utnyttjats flitigt. Om alla elever på skolan varje dag ser att folk står och spelar boule och har roligt – då ökar chanserna för att vi ska fler ungar till sporten. Det är inga som ser oss när vi står inne i boulehallarna, säger Mattias.


Lyckad invigning
I förmiddags invigdes den. Skolans rektor höll ett litet anförande för de uppskattningsvis drygt hundra elever som på höstlovet samlats vid boulebanan. Därefter fick Mattias son, Oliver, klippa bandet innan han och pappa demonstrerade hur boule spelas. Sedan var det alla andras tur. Eleverna delades in i fyra grupper som alla fick en halvtimme var på banan.
– Det var jättekul. Många ville spela – och många ville spela mer. Det var också jättebra att lärarna var med och fick lära sig hur man gör.

Används också av redan etablerade
La Boule de Trix, den klubb Mattias är medlem i, kommer att träna på den nya banan en gång i veckan. Och skolan har lovat honom att få tid för att visa och instruera eleverna, troligtvis på någon friluftsdag eller liknande.
– De har varit väldigt behjälpliga på skolan. De läser på själva och kommer att få broschyrer och regler från Svenska Bouleförbundet. Jag har skickat över lite you tube-klipp och sådär också. Sådant som kan locka. Men sedan måste man ju ta hand om de som lockats också – det är vår stora uppgift.

"Alla borde gå GTU"
För att kunna göra ett bättre arbete på den nivån har Mattias nyligen gått den första delen av GTU – grundtränarutbildningen som SISU Öppnas i nytt fönster. tillhandahåller. En utbildning Mattias starkt rekommenderar.
– Det är en sådan här kurs som alla borde gå, säger han.
GTU är indelad i tre steg. Alla är inriktade på ungdomar. Mattias har nu gått det första av dessa steg.
– Det var otroligt bra om hur kroppen fungerar, om vad man ska träna och hur man ska träna. Hur man tidigt identifierar och justerar problem med dålig hållning, att någon går fel och så vidare.
– Det handlar också mycket om att vara vaksam på grupperingar och hur man ser till att ingen hamnar utanför.


Kurs som sätter spår
Kursen pågick över en helg, i två dagar mellan klockan 9-18. Det var, enligt Mattias, ”otroligt intensivt”.
– Jag hade sjuklig träningsvärk efteråt. Det var övningar för barn och jag kunde knappt gå efter att ha gjort dem…
Det var det ändå värt.
– Jag fick så otroligt mycket bra tips.
Om möjligheterna fanns skulle Mattias gärna ägna mer tid åt sådan här verksamhet.
– Ja, det här skulle man ju vilja jobba med – att åka runt på skolor i landet och introducera boulesporten, säger han.

 

Så här ser GTU:s tre steg ut:

  • GTU nivå 1 - Inlärning (kurstid 15 timmar)
    Ger ökade kunskaper om ungdomars utveckling och behov i förpubertets- och pubertetsåldern.
  • GTU nivå 2 - Utveckling (kurstid 25 timmar)
    Ger ökade kunskaper om ungdomars utveckling och behov i åldersfasen efterpubertet till äldre ungdom.
  • GTU nivå 3 - Prestation (kurstid 35 timmar)
    Ger ökade kunskaper om ungdomars utveckling och behov från äldre ungdom till vuxen.

Publicerad: 2013-10-29

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se