Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sitting Boule värvar toppspelare

Sitting Boule växer och blir en av storfavoriterna 2014. Samtidigt förlorar en annan stockholmsklubb, Boulesjevikerna, flera toppspelare – och lämnar elitserien. Årets spelarövergångar kan förändra maktbalansen i den svenska boulens toppskikt.

Björn Folke Johansson, VM-spelare så sent som 2010, gjorde nyligen – i samband med att årets allsvenska seriespel avslutades – comeback. I den klubb han är ordförande för och som han tillhört sedan den bildades, Sibirien CP. Men redan nästa år lämnar han den för att fortsätta sitt återtåg till den svenska bouletoppen i konkurrerande stockholmsklubben Sitting Boule.
– Jag behöver en utmaning om jag ska satsa igen och det blir lite för hemtamt i Sibirien, förklarar han och fortsätter:
– Jag tror att det blir större konkurrens i Sitting Boule.

Sitting Boule starkare än någonsin
Det verkar som om han kommer få rätt på den punkten. Det är nämligen inte bara Folke som flyttar till Sitting Boule nästa säsong. Landslagsspelaren Kenneth Köhalmi kommer tillbaka till stockholmsklubben efter ett års gästspel i Halmstad Petank.
– Jag saknade mina indianer, hade inte samma glädje utan dem, säger Kenneth.
Som kommer att spela de stora tävlingarna tillsammans med Ali Abdi Aden och Robert Beijmo.
Vilka Folke kommer att spela mest med är ännu inte klart. Men utöver klubbens redan befintliga spelare – som Niklas Marklund, Matte Lind, Kjell Pettersson, Lotta Larsson, Lotta Brohult, Hasse Silverberg, Jerker Malmsten, Daniel Gillan – kommer ytterligare nyrekryteringar.
Utöver att Marcus Enbom, precis som Kenneth och Emma Köhalmi, kommer tillbaka till klubben ska Erik Lööf Ekström och Leo Brood Björk, från Boulesjevikerna, förstärka truppen.
Att konkurrensen om platserna i representationslaget blir hård torde vara tämligen uppenbart.
– Verkligen! Man får försöka bli så bra man kan och se om det räcker, som Marcus Enbom säger.
Samtidigt är det inte speciellt många andra av Sveriges klubbar som kan konkurrera med en sådan laguppställning. Och Sitting Boule siktar högt.
– Sitting kommer att segla runt mycket på resultatlistorna nästa år, säger Folke.

Boulesjevikerna backar ur elitserien
Inte bara Erik Lööf Ekström och Leo Brood Björk lämnar Boulesjevikerna. Det gör också Måns Daniel, som kommer att gå till Sibirien där han ska spela tillsammans med Albin Plantin och Anders Csapó. Under det gångna året har de båda sibirierna spelat med Anders Larsson, som aviserat att han helt tänker sluta spela.
Det här innebär en rejäl försvagning av Boulesjevikerna, som avslutade säsongen 2013 med att kraftsamla inför elitseriens slutspel och där göra en riktigt fin insats som tog dem till bronsplats.
– Det känns lite vemodigt. Samtidigt önskar jag ungdomarna lycka till i deras vidare satsningar, säger Markel Sjöström.
Boulesjevikerna kommer, eftersom deras trupp nu blir tämligen tunn, att dra sig ur den öppna elitserien.

Liksom BK Kärnan
Och det är inte det enda laget som lämnar elitserien. Även BK Kärnan hoppar av. Trots kvalitetsspelare som Jonas Jacobsen, Freddie Tapper, Mikael Trechera, Kristian Eklund, Håkan Hallberg, Linda Bengtsson, Matilda Boström, Dick Nilsson och bröderna von Eggers Patron lyckades de inte få ihop något riktigt slagkraftigt lag till serieslutspelet. Och, även om det bara verkar vara Björne Johansson som tänker lämna klubben, räknar de inte med att få det nästa år heller.
– Det finns inte motivation hos alla de elitspelare vi har. Hela förra året fick vi låna in veteraner, säger Henri von Eggers Patron, som menar att det under de omständigheterna är bättre att bara behålla det lag klubben har i division tre. Där kan man till exempel slussa in juniorer.
Henri själv har inte övervägt att lämna Helsingborgsklubben.
– Absolut inte. Jag spelar gärna i trean med juniorerna.

Tjust – ny klubb
CDB Gränna slutade i år på en andraplats i division ett norra, vilket innebar en möjlighet att kvala till elitserien. Nu kom klubben visserligen sist i det kvalet men nästa år kommer den inte att återfinnas i ettan heller. För många av spelarna i det öppna representationslaget försvinner.
Stéphane Zaklada bildar, tillsammans med sin fru och andra som bor i trakterna kring Västervik, istället en ny klubb – Tjust Pétanque. Något Stéphane funderat på i flera års tid. Nu kändes tiden mogen. En hotellägare som just byggt boulebanor på hotellområdet kliver in som sponsor och föreningens medlemmar kommer därmed att kunna spela centralt och synas. Förhoppningsvis kan det locka fler.
Till att börja med ska föreningen etablera sig och börja sin klättring uppåt genom seriesystemet. Så småningom vill Stéphane också satsa på att rekrytera ungdomar. Än så länge är det bara egna sonen Petter Svensson som hör till den kategorin.
Makarna Alstander följer med från Gränna till den nya klubben. Det gör däremot inte Conny Plantin, som inte helt bestämt sig för vart han ska ta vägen. Men det verkar inte otroligt att han söker sig tillbaka till sina forna lagkamrater, sonen Albin och Filip Goldéus, som numera spelar i Sibirien.
– Det finns väl en viss risk att jag går dit, ja, säger han själv.
Som en följd av denna spelarflykt lämnar Gränna det öppna seriespelet.
– Det är inte roligt, men vi har svårt att rekrytera här i Gränna. Och flera av de här spelarna har ju inte bott häromkring, så det har på sätt och vis varit lite konstigt, säger föreningens ordförande Göran Ivarsson som betonar att det inte ligger någon schism bakom förändringen.

Hällesåker tappar drivande kraft
I Hjo gör BK Strand också en intressant värvning. Dit går Andreas Petersson, som varit drivande i Hällesåkers IF under klubbens framåtmarsch de sista åren. Ett beslut som satt rätt långt inne.
– Jag har varit väldigt kluven. Jag fick frågan av BK Strand redan förra året. Vi hade ju hoppats på att själva gå upp till elitserien i år, men det gjorde vi ju inte…
Hans kluvenhet beror på att han trivs så bra i Hällesåker. Ändå väljer han nu att söka sig till nya marker.
– Det är mest för att testa något nytt och se hur det funkar i elitserien, säger Andreas.
Trots flytten kommer han att fortsätta arrangera den tävling som tidigare gått under namnet Grace Cup, men som nu byter till Sluta Gräv Open.

Coccinelle tar emot gamla Bouledogs
Vilka är det då som kan utmana det nyförstärkta Sitting Boule i den absoluta toppen? Halmstad Petank hade en av de största och starkaste trupperna förra året men lyckades inte försvara sina titlar. Nu tappar de makarna Köhalmi och Magnus Wedel, men i övrigt har inga avhopp eller byten tillkännagivits.
Sibirien vann elitserien i fjol, tappar Anders Larsson och Folke Johansson men får Måns Daniel och eventuellt Conny Plantin.
Coccinelle kom tvåa förra året, tog hem Svenska Cupen och väntar nu på att få spela Europacupens finalspel. Nästa år förlorar de Andreas Strandberg som, tillsammans med en del andra gamla spelare från Nobel Pétanque, ska försöka skaka liv i den klubben igen. De båda skickliga veteranerna Clas och Carina Janson lämnar också Malmöklubben och går till Varbergs BK Kulknappen.
Å andra sidan kommer Magnus Wedel för att spela tillsammans med före detta klubbkamrater från den numera insomnade klubben Bouledogs, som också går till Coccinelle. Bland dessa finns Zabbar Neangs gamle vapendragare, Anders ”Masken” Bockman (fd Karlsson). Zabbar själv stannar dock i IFK Goteboule. Forne storspelaren Bengt Månsson, som redan tidigare löst licens i Coccinelle, ska också börja spela på allvar igen. Bland annat kommer han att ta över efter Joachim Andersson som mixedpartner till Jessica Johansson.

Exakt vilka konsekvenser de allsvenska avhoppen får kommer att annonseras av förbundets tävlingskommitté när denna sammanträtt och sett över serieindelningarna.

Publicerad: 2013-11-04

Senast uppdaterad: 2013-11-04

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se