Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Landslagsledningen summerar och blickar framåt

I helgen som gick träffades förbundskaptenerna, den idrottspsykologiska rådgivaren Susann Preuss samt Svenska Bouleförbundets ordförande och kassör för ett så kallat elitmöte. De samtalade kring huruvida landslagen nått sina mål, vad det beror på och hur framtiden ska se ut. På lång sikt och, framför allt, under det kommande året.

Bara juniorlandslaget lyckades nå sina resultatmål under året som gick. De svenska juniorerna vann NM och slutade på nionde plats i VM. Ledningen slog fast att samspelet mellan spelare och coach är viktigt.
Damkaptenen, Albin Plantin, tyckte att hans U23-landslag presterade över förväntan vid årets NM, men vid EM nådde de inte målet att ta sig till vidare till finalhelgen – laget borde ha tagits ut tidigare, konstaterar Plantin nu i efterhand.

Damlandslaget har en del att jobba med
Det seniora damlandslaget nådde inte heller sina mål – att vinna NM och att ta sig till kvartsfinal vid VM. I fortsättningen ska det satsas på en mer aktiv coachning för att ta ansvaret ifrån spelarna i jobbiga situationer, så att dessa kan koncentrera sig uteslutande på kloten. Ledarna behöver ställa tydliga krav på spelarna och spelarna behöver jobba med sitt självförtroende.

Gott och öppet klimat i herrlandslaget
Herrlandslagen nådde heller inte hela vägen. Men förbundskapten Niklas Marklund menar att U23-truppen är bred och lovande och att man där ska fokusera på att arbeta med individerna och gruppen i förhållande till varandra. Det gjorde man i seniorlandslaget och det gav resultat. Men det är uteslutande de ”mjuka målen” som nåtts på herrsidan – roller i gruppen, feedback, långsiktighet i spelet, rak rygg, kommunikationen och – inte minst – öppenheten. Antalet gjorda klot på Herr-EM slutade på 59 procent, målet var 75.

Svenska spelare tekniskt skickliga
Gruppen enades om att man i Sverige i nuläget håller en hög nivå rent speltekniskt, med internationella mått mätt, och att man är bra på att se individen i landslagen. Herrkaptenen är också nöjd med kommunikationen, dialogen mellan spelare och ledare, och att det fungerar att ställa hårda krav.
Damkaptenen tycker att planen för verksamhetsåret 2013 var god och juniorkaptenen, Henri von Eggers Patron, menar att det inte längre är jobbigt med ”måstematcher”, det vill säga att möta nationer som ska besegras.

Minskad ekonomi och spelartillväxt hotar
Det finns naturligtvis punkter där de svenska landslagen kan bli bättre. Det gäller till exempel rollfördelningen mellan ledare, spelare och personalen på kansliet, den mentala utvecklingen på individnivå och mängdträningen.
Ett antal hotfulla moln finns också på landslagshimlen: den låga tillväxten, de minskande ekonomiska resurserna, det begränsade tävlingsutbudet och konkurrensen från andra sporter och aktiviteter.

Målen för det kommande året är ändå:

  • Junior – Fler träningsvilliga juniorer. Idag har vi tre och i slutet av 2014 ska det vara sex.
  • Dam – Ett bra mästerskapsresultat, vi ska ta oss till kvartsfinal.
  • Herr – Att ta oss till kvartsfinal i en av grenarna på VM.
  • U23 Herr – Av de åtta som var aktiva 2013 ska två ta nästa utvecklingssteg upp till herrlandslaget.
  • U23 Dam – Av de sex som var aktiva 2013 ska två ta nästa utvecklingssteg upp till damlandslaget.
  • Genomförd utbildning – individ (lära känna sig själv) och teambuilding för alla landslag.

 

Damlandslagen kommer att genomföra ett nytt träningsläger på Bosön i mars månad och planen är att spelarna ska spela många nationella tävlingar tillsammans.
Herrarnas förbundskapten vill arbeta med fyra befintliga lag under våren för att strax före midsommar ta ut VM-laget. För U23-spelarna är det inget mästerskapsår och de kommer istället att medverka på läger och/eller träning inför 2015.
Juniorkaptenen vill fortsätta att ge många juniorer chansen vid de nationella tävlingarna och försöka svetsa samman en grupp inför EM 2014 och VM 2015.
På längre sikt vill landslagsgruppen ta fram en utvecklingsplan med tydliga kravprofiler för spelarna. Den spelare som vill satsa på elitnivå ska känna till vad som förväntas och krävs. Man vill också göra landslagen ännu synligare på hemsida, Facebook och i massmedia.

Mer info inom kort
Såväl förbundsordförande Ingela Eriksson som herrarnas förbundskapten Niklas Marklund intygar att de var nöjda med mötet.
I nästa vecka kommer det här på Svensk Boule att publiceras lite mer precis information om vad som gäller för respektive landslag under det kommande landslagsåret.

Publicerad: 2013-11-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se