Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Flera nyutbildade ledare

I helgen som gick hölls utbildningar runtom i landet. I Växjö gick elva ledare en Steg 2-utbildning, i Borlänge samlades nio personer för att gå en Steg 1-utbildning och i Göteborg slöt åtta personer i åldrarna 16-29 år upp för att ta del av kursen ”Ung Bouleledare”.

Utbildningen ”Ung Bouleledare” som hölls i Boulecenter Majvallen i Göteborg riktade sig till deltagare mellan 16 och 30 år som vill bli ledare för barn och ungdomar.
Kursen bestod av en teoretisk dag, där den idrottspsykologiska rådgivaren Susann Preuss pratade om ledarskap och hur man hanterar grupper och individer, samt en praktisk, där boulespelaren och tränaren Patrik Andersson visade träning i praktiken.

Många praktiska moment
Den andra dagen bestod av fyra pass: allmän teknik, övningar (hur man skapar och genomför sådana), observation (hur man observerar varandra och föreslår förbättringar) samt ett där det gällde att prata inför andra.
– Det var åtta stycken som höll på att svimma när de fick reda på att det sista momentet skulle avsluta dagen, berättar Patrik med ett skratt.
Men han berättar också att alla klarade det riktigt bra.
– Kan man inte stå inför andra och berätta vad man har lärt sig under en sådan här dag är den ju rätt meningslös, som Patrik säger.


Lovande ungdomar
De åtta deltagarna var geografiskt hyfsat spridda över södra Sverige – fyra kom från Kalmar och Öland, två från Kristianstad, en från Göteborgsområdet och en från Malmötrakten.
Patrik var också glad över att det var två tjejer med och över att två av deltagarna i princip var nybörjare men ändå redan siktade på att sprida sporten och hjälpa andra. Och, förstås, nöjd med att det blev en ganska god uppslutning i den unga ålderskategorin.
– Det är ju trots allt den som har bäst förutsättningar att locka andra unga till sporten. Vilket vi också snackade lite om under dagen.


Engagemang i Borlänge
Ungdomarnas utbildning ska motsvara Tränarutbildningens Steg 1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En sådan kurs hölls samtidigt i Borlänge. De nio deltagarna där var från 40 år och uppåt.
– Med rätt inställning är det ju bara en siffra, konstaterar kursledaren Mattias Thorell.
Som var nöjd med den inställning hans elever hade.
– De engagerade sig verkligen och ville lära sig. Kul och bra, säger han.


Nya verktyg i Växjö
För de som redan tidigare gått det första steget i tränarutbildningens trappa erbjöds möjligheten att ta Steg 2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Växjö, där kursledaren Anders Gerestrand med assistans av Joachim Andersson utbildade elva ledare. En av dem var Claes Westerlund.
– Det var två intensiva dagar med två mycket professionella lärare, berättar han.
– Nu är verktygslådan full av redskap för nya kurser och det är bara att välja den skarpaste kniven i lådan, fortsätter han.
– När man innan bara haft en hammare känner man sig rik.


Anders Gerestrand och Joachim Andersson försöker få Claes Westerlunds kastarm att lyda.

Publicerad: 2013-11-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se