Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Premiär för världsomspännande singelmästerskap

Bouleåret 2014 kommer att inledas med att det för första gången någonsin hålls ett internationellt mästerskap i singel. Ett nytt VM skulle det kunna bli framöver. Det internationella bouleförbundet, FIPJP, står bakom mästerskapet som arrangeras i Nice och påbörjas redan den 31 januari. Sverige ska ha en deltagare med.

Vid årets kongress i Montauban lyfte det internationella förbundets vice ordförande, kanadensaren Bernard Arouze, frågan om ett singelmästerskap. Arouze menade att boulesporten idag inte respekterar sin publik – matcherna tar för lång tid och är för svåra att följa.
Ett singelmästerskap skulle ha lättare att engagera sin publik, menade han. Arouze trodde också att ett sådant mästerskap skulle ha större chans att få tv-tid och att det skulle bli lättare för nya länder att delta, eftersom kostnaderna skulle minska avsevärt när varje land bara behöver skicka en spelare.

Inga ovationer
Under kongressen fick Arouze inte något större gehör för sin idé. Färgade klot är viktigare att satsa på för att göra matcherna mer överblickbara, menade de flesta ombuden. Och ingen verkade vilja äventyra trippeln som spelform vid VM. Bortsett från det hade ingen några invändningar.

32 spelare i premiären
Tydligen räckte det för att styrelsen skulle fatta beslut om att instifta ett singelmästerskap. Samtliga medlemsförbund har nu fått en inbjudan att delta i det första internationella singelmästerskapet för herrar, som ska spelas redan i månadsskiftet januari/februari.
Mästerskapet organiseras i Nice och är begränsat till 32 deltagare som ska fördelas mellan kontinenterna enligt följande:
Europa – 18, Afrika – 6, Asien – 4, Amerika – 2 och Oceanien – 2.
Kanske kan den nya tävlingen bli ett VM i framtiden, heter det i inbjudan. 

Sverige ska vara med
Placeringen vid årets Herr-EM i Rom kommer att avgöra vilka de arton europeiska nationerna blir – och Sverige har därmed en av platserna.
Förbundskapten Niklas Marklund är positiv till idén om ett singelmästerskap.
– Singel är mycket bättre än skytte, om man ska fylla ut våra trippelmästerskap med någonting annat. Åtminstone så länge skyttet genomförs som idag, säger han.
Marklund har tidigare uttryckt önskemål om att förändra precisionsskyttet så att det påminner mer om den skyttegren som alltid var ett uppskattat inslag under Mayon i Stockholm.

Inte många att välja mellan
Med tanke på att det bara är drygt två månader kvar till mästerskap har Niklas redan börjat fundera över uttagningen, som måste göras snart.
– Jag funderar bara över om jag ska ta ut bästa möjliga singelspelare – för att nå bästa möjliga resultat – eller om jag ska välja någon jag tror kommer att ingå i en framtida trupp, för att bygga för framtiden. Men det lutar åt det förstnämnda alternativet.
Förbundskaptenen hade sedan tidigare planerat att den närmaste tiden ringa runt till olika spelare för att höra hur de ser på det kommande året och sina egna satsningar. Nu har han ytterligare en fråga i bakhuvudet inför dessa samtal och han räknar med att ha uttagningen klar inom tio dagar.
– Vi har inte så många singelspecialister i det här landet. Det kan väl röra sig om fem spelare att välja mellan.

(Övriga europeiska nationer som erbjuds plats i singelmästerskapet: Frankrike, Monaco, Spanien, Italien, Tyskland, Danmark, Finland, Schweiz, Andorra, Belgien, Luxemburg, England, Turkiet, Holland, Slovenien, Portugal, Polen.)

Publicerad: 2013-11-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se