Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Skickar helst ett färdigt lag till VM

Herrlandslagets förbundskapten, Niklas Marklund, vill arbeta med befintliga lag under det kommande landslagsåret och ser fyra stycken som ett idealiskt antal. Helst vill han att ett av dessa blir det lag som åker till VM i Tahiti.

När Niklas Marklund i dagarna ringer runt till landets toppspelare kommer han att förhöra sig om vilka konstellationer de har tänkt sig att spela i under 2014. Han hoppas att så många som möjligt ska spela tillsammans med andra satsande spelare, som är tänkbart landslagsmaterial. Hans önskan är nämligen att låta ett sådant lag, som redan spelat tillsammans under året, bli Sveriges VM-representant.

Vill se spelare som själva satsar
Samtidigt stänger han inte några dörrar för spelare som inte lyckas hitta sådana medspelare under våren och enskilda individer kan också lämna intresse för att ingå i landslaget – och bli uttagna.
– Det kan sluta som det gjorde i år – med att jag plockar spelare från olika lag till ett landslag, säger Niklas.
Men han vill se att spelarna är beredda att satsa själva. Att de tar egna initiativ för att utvecklas, exempelvis genom att ta sig till tävlingar utanför landets gränser.
– Vi har inte resurser för att ta oss till en massa utlandstävlingar. Särskilt inte i år – när VM går på Tahiti, konstaterar han.

...och vågar vara offensiva
Utöver den typen av initiativ vill Niklas se ett lag med en offensiv taktik – ett lag som tar vara på sina chanser att plocka många poäng när de uppstår och som även på hemmaplan vågar spela ett spel man måste våga spela för att kunna slå de främsta landslagen, även om det inte krävs för att vinna här i Sverige.
Hans mål är att ta ut laget före midsommar, eller precis efter Varbergs Strandcup. Troligen gör han precis som i år så att han ger en spelare den huvudsakliga uppgiften att ta hand om precisionsskyttet och som bara i nödfall hoppar in som reserv i trippellaget. Han ser också gärna att trippellaget har en naturlig ledargestalt.

Kan sluta med duell
Och detta trippellag blir alltså, i förbundskaptenens drömscenario, det lag som lyckas bäst på tävlingarna fram till uttagningen. Niklas är också lite lockad av den finska uttagningsmodellen – där de två lag som lyckas bäst på två kvaltävlingar gör upp om mästerskapsplatsen genom att mötas ett antal gånger.
– Skulle två lag ha gått lika bra under säsongen kunde det vara bra att sätta dem på prov genom att de får slåss om VM-platsen i tre eller fem matcher, säger förbundskaptenen.

Publicerad: 2013-11-25

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se