Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Rickard till singelmästerskapet i Nice

Rickard Nilsson blir Sveriges första representant i ett singelmästerskap. Förbundskapten Niklas Marklund har nu bestämt sig för att det blir Rickard som följer med honom till Nice i januari.

Det är inte svårt för förbundskaptenen att motivera sitt beslut.
– Rickard är otroligt skicklig rent tekniskt och har de senaste åren tagit sig långt i slutspelet vid varje SM och vunnit flera guld. Han är den överlägset bästa singelspelaren nationellt i Sverige – då förtjänar man att få spela när klassen för första gången införs på internationell nivå.
– Men i singel har vi nog ytterligare ett par-tre stycken som är internationellt starka, säger Niklas Marklund.

Jacobsen och Patron närmast platsen
Han avslöjar att de båda spelare som, utöver Rickard, fanns med i slutet av hans tankebanor var Jonas Jacobsen och Pablo Patron.
– De är båda skickliga singelspelare som är duktiga på att hantera sin nervositet.
Till en början tyckte förbundskaptenen inte att någon av de tre lät överdrivet taggad – även om alla blev glada för frågan – men vid nästa kontakt med Rickard kände Niklas att suget verkligen fanns där.

Rickards form den bästa
Dessutom hade förbundskaptenen utsända spanare vid helgens tävlingar i Göteborg som kunde bekräfta att Rickard såg ut att vara i fin form.
– Han är säkert den som är bäst tränad just nu, tror förbundskaptenen.
Rickard själv säger att det kommer att bli en ny upplevelse att vara vältränad i januari och att han nu kommer att bosätta sig i boulehallen, just för att kunna ta del av den upplevelsen.
– Jag får försöka hitta lite folk att sparra mot, som kan möta mig i singel.

Tre raka singelguld
Rickard bekräftar att han är taggad. Även om han besvarar mitt inledande konstaterande om att han blir vår förste singelrepresentant med ett distanserat ”ja, visst är det galet?” erkänner han strax efteråt att han nog själv tyckte att han borde vara en av dem som fanns i förbundskaptenens tankar.
Med tanke på hans tre SM-guld i singel 2009, 2010, 2011 och silvret 2013 vore det onekligen rätt märkligt om så inte var fallet.
– Varför tror du att du är så bra just i singel?
– Jag tror att det är för att jag kan både skjuta och lägga, för att jag alltid tränat lika mycket på båda grejerna.
– Men det måste det väl finnas fler som gör?
– Ja, kanske det är för att jag tycker att det är djävligt roligt att spela singel. När det inte finns någon annan att lita på. Det är bara du och motspelaren – ”vem är bäst, kom igen nu kör vi”.

Positiv känsla inför Nice
Rickard blir nästan aldrig nervös när han spelar dubbel eller trippel, säger han. I singel och precisionsskytte är det annorlunda.
– Då blir det lite mer pirr. I början ställde det där till det lite för mig, men numera blir jag hjälpt av det. Jag ser det som ett tecken på att jag tycker att det är extra viktigt och kul, att jag vill extra mycket.
Inför det kommande singelmästerskapet i Nice Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har förbundskaptenen bett honom att fundera över ett resultatmål och ett procentmål. Det har Rickard inte hunnit göra än. Men han verkar ha en bra känsla.
– Jag tror att det kan gå riktigt bra faktiskt, säger han och konstaterar att det kan bli andra länder än de gamla vanliga som kommer att slåss om topplaceringarna.
– Singel är en helt annan sorts spel. I trippel kan du skjuta en dubbelbom och ändå få poäng – det går inte i singel. Där är det lite mer press på varje klot.

Rickard har redan lyckats vinna ett EM-brons i precisionsskytte. Och även om det var fyra år sedan var det – precis som det kommande singelmästerskapet – i Nice.

Publicerad: 2013-11-26

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se