Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Bajsboule är inte skitkul

En vecka kvar till jul och frågan alla ställer sig är förstås: Bör man slå in en ask Bajsboule och ge bort i julklapp? Jag tycker inte det.

I år har spelföretaget ALF släppt spelet Bajsboule. Och även om man rent generellt gärna ser att alla former av boulesporten breder ut sig så mycket som möjligt – och även om det vore att gå alldeles för långt att kalla den här för dyngspridare – föredrar jag andra varianter. Softboule, till exempel.


Softboule

Flugbollar och plastbajs
Inuti spelkartongen finns tre gula och tre blå mjuka bollar, av typen som påminner om slappa jongleringsbollar eller ärtpåsar i läder. Bollarna är prydda med flugor och rätt snygga. Där finns också ett protokoll, en penna och en hög med bajs. En hög i stil med dem man hittar på Buttericks, alltså.

Missa bajset i fem omgångar
Bajsboule påminner en hel del om vanlig boule, men med några avgörande skillnader. För det första kastar man mot bajshögen istället för mot en lille. Det gäller, precis som i vanlig boule, att komma så nära som möjligt – men om man träffar bajshögen blir bollen ogiltig och tas ur spelet.
Istället för att det är den som ligger längst ifrån som kastar nästa gång turas spelarna i Bajsboule om – oavsett var bollarna hamnar.
Och när man ska samla poäng får man inte sådana för varje boll som är närmare än motståndarens. Den som ligger närmast får helt enkelt en poäng och efter fem omgångar har den som rakat hem flest poäng vunnit.

Sämre regler
För två till sex spelare står det i spelreglerna, men eftersom det bara finns sex bollar blir det lite lurigt om man är två spelare i varje lag, och lite trist att bara kasta en boll per runda om man är tre i laget.
Samtliga skillnader mellan boulesportens regler och Bajsboulens är, i mina ögon, till bajsvariantens nackdel. Och frågan är om spelets upphovsmän borde få någon ersättning för idén – vad är det egentligen de har kommit på? Att man kan lägga en bajskorv av plast på marken/golvet?
Spelet marknadsförs som ett barnspel, ”för små och ’pyttesmå’”, men när jag testspelat har sju-nioåringarna inte varit speciellt förtjusta. Faktum är att fyrtioåringarna verkat något mer entusiastiska.

Satsa på softboule eller curling
Jag hittar inga argument som talar för att man ska välja Bajsboule framför ett set softboule, utom möjligen prisskillnaden – ett Bajsboule kostar knappt 300 kronor, ett softbouleset 350.


Compact Curling

En annan alternativ julklapp är det curlingspel, Compact Curling, som företaget Mindtwister förra året gav ut i samarbete med Svenska Curlingförbundet. På en 1,2 meter lång bana av plast (går att rulla ihop) spelar man sina stenar – stålkulor med ett plasthölje som enligt kullagerprincipen rullar riktigt fint över underlaget – helt i enlighet med de riktiga curlingreglerna. Och det är skitskoj.

Publicerad: 2013-12-17

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se