Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Här är bouleprofilerna som prisas i år

De tre bouleprofiler som får stipendium till prins Bertils minne 2013 är utsedda. William Silfverberg är årets junior, Kenneth Köhalmi årets spelare och stipendiet för stor insats för svensk boule tilldelas Mattias Thorell.

Årets spelare 2013 är Kenneth Köhalmi. Stipendiaten är både glad och överraskad över beskedet, som framfördes av förbundsordförande Ingela Eriksson via ett telefonsamtal.
– Jag hade inte en tanke på det. Men det var en fin motivering och när Ingela läste upp den kände jag ändå att jag faktiskt gjort en del bra grejer under året.

Motiveringen lyder som följer:
Kenneth är en av Boulesveriges förebilder både på och utanför banan. Under alla sina landslagsuppdrag 2013 har han spelat med stor pondus och varit navet i samtliga lag. Kenneth visade under året att han är en fantastiskt kompetent spelare som både skjuter och lägger med framgång, oavsett motstånd.


Satsar på VM
Stipendiet är på tiotusen kronor. Vad Kenneth ska göra med pengarna har han inte hunnit bestämma.
– Min fru har säkert någon plan för dem… En del hamnar i nästa års semesterkassa förmodligen.
Även på semestern kan man spela boule. Kenneth och hans lagkamrater 2014 – Robert Beijmo och Ali Abdi Aden – har dessutom planerat att spela några tävlingar utomlands.
– Det är ofta nästan lika billigt att ta sig till Schweiz eller Holland för att spela som att resa och bo någon annanstans i Sverige en helg. Och man behöver inte åka hela vägen till Frankrike för att möta bra motstånd. Det ska nog bli någonting bra av det, säger Kenneth.
Ambitionsnivån är hög i hans kommande trippellag.
– Ja, vi har alla tre som mål att få spela VM 2014 – så varför inte göra det tillsammans?


Det känns nästan överflödigt att motivera varför William Silfverberg blir årets junior i år. Även om andra juniorer har spelat bra är det ingen som kommer i närheten av Willes prestationer 2013. Han fick flera bra placeringar i öppna klassen på SM och i andra större tävlingar och han tog plats i Halmstads elitserielag. Det finns knappt något bouleevenemang i Sverige under året där Wille inte medverkat med framgång. Han har bidragit med bra prestationer i juniorlandslaget, framförallt vid tävlingen i Annecy samt i NM. Wille har mognat mycket under året och utvecklats framförallt taktiskt, vilket bland annat medfört att han höjt kvalitén på sitt läggspel med flera nivåer. Wille är nu 16 år gammal och har redan varit med "länge", han fortsätter ändå att utvecklas som spelare och vi har med all säkerhet inte sett det sista av honom.

Wille tänker inte slösa
– Tack! Det kändes bra, säger Wille när man gratulerar honom till stipendiet.
När jag frågar hur han ska toppa det här året under 2014 vet han inte riktigt. Precis som i år kommer han att spela tillsammans med Johan Skagerlund och Thomas Wiede. Och han säger att han ska träna minst lika intensivt i fortsättningen.
– Jag måste träna mycket för att bli bra.
Sina stipendiepengar tänker Wille investera klokt.
– Jag ska inte slösa med det i alla fall. Jag tänker köpa någonting jag verkligen behöver.

Lever för boulesporten
Mattias Thorell, som prisas för att ha gjort en stor insats för svensk boule, är kanske den allra mest överraskade stipendiaten.
– Det var oerhört oväntat och fantastiskt roligt, säger han.
– Det är en fin skara människor Länk till annan webbplats. man sällar sig till. Jag har alltid tyckt att det är fint på årsmötena när stipendierna delas ut och har alltid känt beundran för de människor som fått dem. Nu ska man stå där själv.
Under året har Mattias för första gången arrangerat den stora internationella tävlingen Nordic Petanque Fight Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., mitt i de centrala delarna av sin hemstad Skövde. Han har också inlett ett samarbete med Käpplundaskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där han tänker utbilda barn i åldrarna sex till tolv år och försöka få dem att fastna för boulesporten.
– Jag tror att jag får stipendiet för mitt engagemang. Det är extremt stort – lika stort som min glädje inför boulen. Jag lever för boulen i mångt och mycket nu.

Inte heller Mattias vet vad han ska använda det nya ekonomiska tillskottet till.
– Det blir väl något med boule, antar jag… Jag har inte tänkt så långt. Men det är ett bra och mycket uppskattat bidrag till allt man håller på med – man bekostar det ju mesta själv.


Med en entusiasm som går på ständig turbofart och med en iver att på alla sätt få petanque att accepteras som sport av såväl ung som gammal startar Mattias egna projekt och tävlingar. Samtidigt är han lika ivrig att hjälpa andra där det behövs, oavsett om det är i breddkommittén eller SM-sekretariatet.
Mattias är ett föredöme för vårt förbund.
Stipendiet för stor insats tilldelas i år Mattias Thorell.

Samtliga stipendiater uppmärksammas vid en ceremoni i samband med förbundets årsmöte 2014, den 12 april i Göteborg.

Publicerad: 2013-12-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se