Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nu sparkar favoriten Fyrlingen igång bouleåret 2014

Det svenska bouleåret får som vanligt en praktfull start – med stortävlingen Fyrlingen. I år finns spelare från åtta nationer i de 64 fyramannalag som under helgen samlas i Borås boulecenter. Elitspelare såväl som breddspelare – att locka båda kategorierna har alltid varit ett av de viktigaste målen för tävlingsgeneralen Herman Thorell.

Det låter precis som vanligt när man pratar med tävlingsledaren Herman Thorell och frågar hur läget är inför den stora inomhustävling han alldeles strax ska arrangera.
– Det är på topp. Allting.
Arrangemangsmässigt är det mesta sig likt från i fjol. Halva startfältet – åtta fyrlagsgrupper – börjar spela klockan halv nio på lördagsmorgonen, den andra halvan börjar fyra på eftermiddagen.
– Det är inga chockartade förändringar, nej. Vi kommer att starta matcherna vid ställningen 3-3 istället för 4-4, säger Herman.
– Och i år får jag förstärkning i sekretariatet, så allting borde kunna flyta ännu bättre än tidigare.

Livesändning från början till slut
Den som själv inte kan vara på plats i Borås kommer att kunna följa hela arrangemanget live på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Peter Johansson finns på plats för att filma och Marco Silfverberg kommer att kommentera.
Resultaten uppdateras fortlöpande på Fyrlingens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
– I hallen kommer vi att visa alla resultat digitalt på stor tavla, berättar Herman.
Livesändningarna startar redan på fredagen då det klockan fyra startar en propagandatävling med dubbellag. Under kvällen anordnas även en skyttetävling.

Sena avhopp enda störningsmomentet
Fyrlingen slog rekord i år igen – deltagarlistan var fulltecknad tre minuter efter det att anmälan öppnat i september. Men flera av dem som då anmälde sig har lämnat återbud när spelstarten närmat sig – och det är det enda Herman låter lite bedrövad över.
– Har man varit anmäld i flera månader är det lite dåligt att komma med sitt avhopp veckan före start. Vi har kunnat fylla på med andra spelare, så tävlingen tappar inte deltagare, men det fanns en del långväga gäster på reservlistan – från Danmark till exempel – som nu inte kan komma för att det blev för kort varsel för dem.
Konsekvensen blir antagligen att anmälningsförfarandet görs om till nästa år. Kanske får deltagarna betala sin avgift redan i samband med anmälan.
– Inga av de tyngre namnen har hoppat av i alla fall, säger Herman.

Före detta världsmästare på besök från Madagaskar…
Sådana finns det många. De regerande mästarna – svenske William Silfverberg (Halmstad Petank), holländske Kees Koogje och den tyske madagasken Hery Andrianavalona – spelar i år tillsammans med en annan madagask – Christian Andriantseheno, som var med och vann VM 1999.
Den fjärde regerande Fyrlingmästaren, Tobias Svensson (Coccinelle PC) spelar i år tillsammans med sina trogna kamrater och klubbkamrater – Daniel Eriksson och Simon Åkesson – samt klubbens nyförvärv från Kärnan, Björn Johansson.
De övriga Coccinellespelarna har spridit ut sig lite. Joachim Andersson och Jessica Johansson, som även de var med och tog klubben till Europacupens fjärdeplats i slutet av förra året, hade planerat att samarbeta med Kärnanspelare då Jonas Jacobsen och Kristian Eklund skulle utgöra den andra halvan av deras lag. Jacobsens jobb tvingade honom dock att lämna återbud i sista minuten och förbundskapten Niklas Marklund, som skulle finnas i Borås som observatör, kliver in i hans ställe.
Rickard Nilsson har valt att endast samarbeta med Sibirienspelare som alla tidigare har lyckats vinna tävlingen: Anders Csapó, Björn Folke Johansson och Albin Plantin.

…och före detta VM-tvåa från Marocko
Från Marocko kommer före detta VM-tvåan (1998) Youssef Seguir tillsammans med sina landsmän Rafik Mohammed och Youssef Taoubane Oudai. Den sistnämnde bor i Norge, precis som den fjärde lagmedlemmen, fransmannen Bastien Testaniere.
Danmarks Morten Per Laursen, Morten Junge, Henrik Sele och Lasse Dithmar har åtskilliga gånger visat att de kan ta sig hur långt som helst. Danmark har dessutom ytterligare ett starkt lag med i tävlingen.
Från Norge kommer hela åtta lag – däribland landslagsspelarna.
Sitting Boules Kenneth Köhalmi, Ali Abden, Robert Beijmo och Jerker Malmsten samt BK Strands skickligaste spelare med nyförvärvet Andreas Petersson hör också till de lag som finns på seedningslistan och det finns helt klart ännu fler som skulle kunna blanda sig i en slutstrid.

Bredden lika viktig som eliten
Om Herman Thorell hoppas på några särskilda vinnare säger han inte.
– Jag hoppas att det ska bli en skön stämning och att både bredden och toppen ska trivas. Och att de som inte kan komma ska följa oss på webben.
Det låter precis som vanligt.

Publicerad: 2014-01-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se