Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Rickard har historisk medaljchans

På lördag spelas det för första gången i boulehistorien ett internationellt singelmästerskap i det internationella bouleförbundets (FIPJP:s ) regi. 31 spelare från fem kontinenter gör upp om att erövra det första singelguldet någonsin i tävlingen Trophée Henri Bernard.

Sveriges representant Rickard Nilsson, från Malmöklubben Coccinelle PC, är taggad. Och det ordentligt.
– Ja, jag är djävligt taggad. Det ska bli riktigt gött, säger han om det stundande mästerskapet.
Hans förbundskapten, Niklas Marklund, låter nästan lika sugen – och tror att det finns goda möjligheter till en svensk topplacering.
– Det finns helt klart en realistisk medaljchans. Rickard är en av dem som har den bästa bouletekniken och gör han sin bästa match där nere i kvartsfinalen spelar det ingen roll om han möter Diego Rizzi eller Claudy Weibel – då kommer han att vinna. Gör han en okej match kommer det att bli jämnt, säger Niklas.

Nya förutsättningar för favoriterna
Utöver italienaren Rizzi och belgaren Weibel finns flera av boulevärldens toppnamn i startfältet – det allra främsta är förstås den regerande världs- och europamästaren från Frankrike, Dylan Rocher.
– Jag möter gärna honom – det hade varit djävligt roligt. Det handlar ju i så fall om att få honom att lägga – det känns som om han väljer att skjuta 99 gånger av hundra, säger Rickard, som inte tror att det blir någon av de tre nämnda favoriterna som vinner.
Singelspelet är ett helt annat än det i trippel – och det kräver delvis andra kvaliteter hos spelarna. De deltagare man har sett spela tidigare har då spelat trippel och förhandsspekulationerna blir därmed mer osäkra än vanligt inför detta singelmästerskap.

Många kan lägga sig i medaljstriden
En spelare man kanske bör se upp lite extra för är monegasken Franck Millo – han som räddade sitt landslag kvar i EM-finalen i fjol upprepade gånger och som verkligen verkade njuta och få extra kraft av att vara den som ensam fick ta hand om de avgörande lägena. Å andra sidan besegrade Rickard, och hans Coccinelle PC, Millo och hans klubbkamrater i Europacupen.
Den unge thailändaren Thanakorn Sangkaew, som kammade hem guld i såväl trippelspelet som det individuella precisionsskyttet vid Junior-VM i höstas, borde också kunna blanda sig i medaljstriden.
Tunisiens representant är Khaled Lakhal, den forne världsmästaren från 1997, som också så sent som i fjol gjorde en riktigt fin säsong.
Niklas Marklund höjer också ett varningens finger för marockanen Abdemassad El Mankari.
– Han gjorde sitt första VM när jag gjorde mitt sista och visade redan då prov på ett sällsynt fint skytte, säger han.

Goda chanser för Rickard
Rickard Nilsson tror som sagt att de franska förståsigpåarna kommer att bli chockerade över resultatet och att det blir någon annan än förhandsfavoriterna som bärgar guldet.
Som Rickard Nilsson till exempel?
– Det vore ju inte så jättechockerande i och för sig… Men för dem är det väl det, säger Rickard med ett leende.
Fast faktum är att Rickard förekommer i förhandsspekulationerna i det främsta franska bouleforumet Boulistenaute Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
– Ja, jag såg det. Och tänkte: ”Vad faan är detta…?” Eller kanske snarare: ”Wow! Hur hamnade jag där?”
Troligtvis bland annat på grund av det EM-brons Rickard 2009 sköt hem i precisionsskyttet. Och att han varit med i det svenska landslaget i hela sju VM-turneringar för seniorer.

Noggranna förberedelser
– Rickard är noggrann i allt – träning, kost, allting, säger Niklas Markland, som under förberedelserna har bett Rickard att inte fokusera på teknikträning, eftersom hans teknik redan är så bra, utan snarare på det som skulle kunna bli jobbigt.
– Jag har, på min amatörpsykologiska nivå, bett honom att hitta demonerna och träna på dem. Till exempel har jag bett Pablo Patron, som spelar ett mer offensivt och oförutsägbart spel – som är riktigt bra, men kan uppfattas som lite konstigt – att sparra mot honom.
Både Pablo och Rickard har hörsammat förbundskaptenens önskemål. Och Rickard har vunnit två matcher av tre. Han har under förberedelsefasen även besegrat Wille Silfverberg, Jessica Johansson, Anders Csapó, Niklas Carlén och Simon Cohen.
– Det känns jäkligt bra. Vi har mötts under olika förutsättningar – ibland har de fått börja med 3-0 eller 5-0 till exempel, säger Rickard.

Planen känns bra
Har Rickard lyckats identifiera några andra demoner då?
– Nja, det kan ju vara någon som helt plötsligt visslar till eller stör på andra sätt. Någon domare som man blir irriterad på kanske.
Så du har bett några domare komma och irritera dig under träningarna?
– Nej, men jag har bett folk att störa. Det gäller att vända psykningarna till någonting positivt – till gratis tändvätska.
Niklas Marklund kommer att vara en aktiv coach under tävlingen, säger han.
– Men samtidigt ska Rickard inte behöva gå till coachen inför varje klot. Vi gör nog snarare upp ett antal olika gameplans som vi sedan håller oss till och växlar mellan, beroende på hur Rickard känner sig, vem han möter och hur matchen utvecklas. Det känns jäkligt kul och bra, det här.
Rickard håller med.
– Jag skulle kunna åka nu, säger han.
Men det får han inte. På onsdagskvällen gör han sitt sista träningspass och på torsdagen ska han gå till juristen för att skriva under ett samboavtal, hinna gå på bio och förbereda flytten till radhus, som ska äga rum under helgen. Bra tajming.
– Ja, visst är det? Jag behöver inte bära någonting!
Mer än den svenska fanan.


Trophée Henri Bernard, uppkallad efter den förre FIPJP-ordföranden som avled i höstas, spelas i boulodromen i Nice, som också bär Bernards namn. Klockan 8:30 på lördag den 1 februari spelas första omgången. Finalen spelas med start under den senare delen av söndagseftermiddagen. Lottningen äger rum under fredagskvällen.

Utvalda partier kommer att livesändas och ska kunna beskådas via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Om tekniken inte stoppar oss kommer man att kunna följa Rickard Nilssons framfart också via vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Rapporter kommer också här på sidan efter hand.

Av de 18 inbjudna europeiska länderna (de som placerade sig bäst vid fjolårets EM) tackade hälften nej. Eftersom fem av platserna från övriga världsdelar dessutom lämnades tomma har antalet europeiska länder nu utökats till 22, och man var tvungen att gå ner till plats 36 (där Ukraina fanns) i den europeiska placeringslistan för att fylla ut deltagarlistan.

Publicerad: 2014-01-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se