Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Snöboule inviger kulturhuvudstadsåret

Under helgen 31 januari - 2 februari invigs kulturhuvudstadsåret 2014. Och i kulturhuvudstaden Umeå sker det bland annat med hjälp av boule – som kommer att spelas på snö.

När man ska förbereda en bouletävling i snö finns inte många erfarenheter att luta sig emot. När tävlingen dessutom är en del av kulturhuvudstadsårets invigning blir förutsättningarna än mer ovanliga. Konstnären Madelene Edlund har ansvaret för hela området kring Rådhusesplanaden i centrala Umeå, som under invigningshelgen ska bli ”en lång och samlande scen för konstnärliga uttryck, fysisk aktivitet, samtal, sång och brandtal” och där bouletävlingarna kommer att vara en del.

”Kul och obegripligt samtidigt”
Det konstnärliga perspektivet står i främsta rummet under helgen och den konstnärliga ledarens ramar för evenemanget är inte gjorda av det mest tänjbara materialet.
– Ibland känns det som om vi är statister i ett stort konstverk, säger Staffan Karp från BS Nordboulen som har varit Umeå Bouleallians representant under förberedelserna.
– Det är riktigt kul och lite obegripligt samtidigt.

Boule som konstnärlig installation
Alla aktiviteter i området kommer att ske på snö. Värmeslingorna i marken stängs av och gatubelysningen släcks till förmån för brasor. Boulebanorna kommer att utgöras av hårt packad snö och förses med sargar av snöblock. Staffan Karp förklarade på planeringsstadiet att det skulle bli omöjligt att få stopp på kloten när de spelas på isgata och att det skulle behövas ett lager singel ovanpå.
”Kommer aldrig på fråga”, löd den konstnärliga producentens besked.
Grus skulle störa det konstnärliga intrycket och av samma anledning är tält och sekretariatsbord bannlysta (en vit vaxduk räckte inte för att bordet skulle smälta in i bilden).
Dessbättre fick Staffan en snilleblixt och kom att tänka på att man kanske skulle kunna använda marmorkross – som ju är vitt. Det förslaget föll i god jord och nu kommer två säckar marmorkross att kunna strös över banorna. Själva säckarna måste därefter ovillkorligen avlägsnas.

Lysande idéer smälte bort
De idéer som Staffan Karp och hans boulefränder från början hade var mer storslagna än de som under helgen kommer att realiseras. De ville flytta den regionala tävling som samtidigt spelas i Boden till Umeå och samtidigt arrangera en stadskamp där ett landslag bjöds in för att tävla mot representanter för de olika städerna i regionen. Och mot ett lag från fjolårets kulturhuvudstad – Marseille, boulesportens födelseort.
Idéerna stöddes helhjärtat av Svenska Bouleförbundet och stora delar av arrangörsstaben, men strandade på fritidskontorets dåliga framförhållning. Att boulebanorna kommer att ligga precis utanför det hotell där 159 journalister från olika delar av världen under helgen finns inhysta gör inte den utvecklingen mindre olycklig.

Stora chanser att synas i snön
Möjligheten att marknadsföra boulesporten är förstås ovanligt god ändå. Men nu blir det istället representationslag från de fem medlemsföreningarna (av vilka fyra är veteranföreningar) i Umeå Bouleallians som under lördagen gör upp om segern i Midwinter Outdoor Tournament.
Exakt hur spelformen kommer att se ut bestäms inte förrän strax före spelstart.
– Är det minus tjugo grader på lördag kommer grundspelet inte att bestå av tre matcher till tretton, som Staffan Karp säger.
Speciellt inbjudna celebriteter – bland dessa finns mer och mindre välkända politiker (Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt är de enda av de nuvarande partiledarna), ambassadörer, chefredaktörer, VD:ar kulturchefer och professorer, liksom kronprinsessan Victoria med make – kommer att erbjudas möjlighet att prova på vinterboule när de passerar banorna.
Klockan 17 äger den stora invigningsceremonin för hela kulturhuvudstadsåret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. rum. Då ska det sättas eld på Umeälven och därefter kommer stora mängder människor att röra sig i centrala Umeå, där boulens finalspel startar klockan 19.

Även under fredagen, då banorna spelas in och testas för första gången, och söndagen, då allmänheten bjuds in för att vara med, kommer boulekloten att rulla längs snöbanorna i kulturhuvudstaden.
Vi återkommer i nästa vecka med en rapport om hur det gick.

Publicerad: 2014-01-30

Senast uppdaterad: 2014-01-30

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se