Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Lyckat spel på banor av snö

Midwinter Boule Tournament, som var en av ingredienserna i invigningen för kulturhuvudstadsåret i Umeå under helgen, blev en riktigt lyckad historia. Många stannade till för att titta – och det fungerade faktiskt fint att spela i och på snö.

När turneringen inleddes på lördagen föll snön och termometern visade någonstans runt åtta minusgrader. Veteranerna, från de fem olika föreningarna i Umeå Bouleallians, som stod och kastade sina klot på banorna av snö drog blickarna till sig.
– Det var mycket folk som gick upp och ner längs Rådhusesplanaden hela dagen och det var faktiskt riktigt många som stannade till, säger Jeanette Olofsson, som tillsammans med Mikael Rännar fungerade som tävlingsledare.


Lennart Johansson var en av dem som tävlade i snön.

– Några var förstås där för att titta på en morfar eller så, men man hörde många som började prata om att ”jo, det här är boule som man ser dem spela i Frankrike” eller ”det här brukar vi spela vid sommarstugan”. Många tyckte nog att det såg lite spännande ut att spela på snö och flera ställde frågor så att vi fick tillfälle att inviga dem i taktik och annat, fortsätter Jeanette.


Lennart Stenlund.

Snö fungerar nästan lika bra som grus
Klockan 19:00 var det dags för final efter en nära tre timmar lång paus (då den stora invigningsceremonin ägde rum) och då hade vädret slagit om – snön upphört att falla och temperaturen letat sig uppåt och precis förbi nollstrecket. Behagligare för såväl spelare, tävlingsledare och åskådare.


Final mellan BS Nordboulen och Korpen. Tävlingsledarna Mikael Rännar och Jeanette Olofsson övervakar till höger.

Men dagens snöfall skulle de nog ändå vara tacksamma för – förmodligen var det tack vare det man aldrig behövde använda den marmorkross man planerat att strö över banorna för att åstadkomma en bromsande effekt.
– Det fungerade faktiskt bra ändå. Kloten stoppade i snön. Det var ju inte som att spela på grus, men ändå ungefär så, berättar Jeanette.
Att en del av snön fastnade på kloten medan de rullade längs snön, som på vilken snöboll som helst, påverkade förstås lite grand.
– De blev lite mer ovala och betedde sig kanske mer som inomhusklot.


Kalla kulor
Det står alltså numera klart att boule är en sport som, när omständigheterna så kräver, kan utövas också på hårt packad snö.
– Ja, det måste jag nog säga. Men det kan nog också vara så att det blir väldigt väderberoende då – hade vädret tvärvänt någon timme tidigare kanske det inte hade fungerat i finalen, till exempel, menar Jeanette.
– Men nu gick det att använda tekniska finesser i spelet och några av spelarna sköt så att det small stup i kvarten.


Mikael Rännar utför en ovanlig domaruppgift - att mäta i snö.

Hon konstaterar att sargerna av is var så hårda att de stoppade alla klot som var på väg av banan, att man inte behövde vara orolig för att ramla eftersom banorna inte var hala och att de flyttbara ringarna räddade banornas mer långsiktiga överlevnad.
– Så är det ju det här med att behöva spela i vantar, säger Jeanette på ett sätt som gör att man förstår att det inte hör till det hon själv helst förknippar med boulespel.
Huruvida helgens snöboulespelare valde att kasta med eller utan handskydd varierade.
– Några var tydligen tåliga och tog av sig vantarna när det var deras tur att greppa de iskalla kloten.

Flera vinster
Vinnare blev laget från Korpen som i finalen besegrade Jeanettes egna klubbkamrater i BS Nordboulen.


Det vinnande laget: Pelle Sterner, Lennart Stenlund, Evy Gustafsson och Leif Gustafsson.

Men kanske vinner hela Umeås bouleliv på midvintertävlingen. En hel del uppmärksamhet fick det i alla fall.
– Och en kommuntjänsteman på plats sade: ”Vi borde verkligen ha banor här på sommaren också – det vore ju perfekt för spontanspel”. Och det vore ju kul. Finns det banor är det alltid lättare att känna sig uppmuntrad att spela.Foto: Umeå2014, Mikael Rännar.

Publicerad: 2014-02-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se