Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Första landslaget för i år – då Jacobsen ger allt

Niklas Marklund har tagit ut årets första landslag – det som ska spela i Nordstan Grand Prix den 22-23 mars. Med i laget finns, föga förvånande, silvermedaljören från helgen som gick, Rickard Nilsson. Dessutom hans klubb- och mångåriga lagkamrat Joachim Andersson. Och dennes tidigare mångårige lagkamrat Jonas Jacobsen – som i år tänker satsa för fullt på boulen.

Förbundskapten Niklas Marklund tänker ta ut årets mästerskapslag – det som i oktober ska spela VM på Tahiti – betydligt tidigare än förra året. Landslagsuttagningen till Nordstan Grand Prix Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.skulle till och med kunna bli den enda före VM-uttagningen. Och därmed betraktas som särskilt intressant.
Att Rickard Nilsson, efter sin insats under förra helgen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – där han spelade hem ett singelsilver i konkurrens med världens allra främsta singelspelare, finns med i laguppställningen förvånar inte. Och Niklas behöver knappt motivera den uttagningen.
– Rickard spelade riktigt bra i helgen. Men jag är inte ett dugg förvånad över att han tog sig hela vägen till final. Han har en fantastiskt fin teknik och spelar alltid bra. Det han gjorde, utöver det vanliga, den här gången var att han spelade på sin nivå – även i ett sådant här sammanhang, mot ett sådant motstånd. Vi har flera stycken i Sverige som kan spela på den nivån – men ingen brukar göra det när de väl står i ett internationellt mästerskap, säger han ändå.

Hoppas på Jacobsen
Den här gången får Rickard delvis ett sällskap han är väldigt van vid. Joachim Andersson, som sedan många år tillbaka är en av hans båda spelpartners i trippel.
– Jocke har en hög lägsta nivå och är en riktigt bra läggare. Dessutom har han spelat tillsammans med de andra två, kommenterar Niklas.
Innan Joachim började spela med Rickard spelade han nämligen tillsammans med det nyuttagna lagets tredje medlem – Jonas Jacobsen. Svensk boulesports mest svårslagna spelare under åren kring millennieskiftet och en av dem Niklas Marklund redan förra året (hans första som förbundskapten) tittade mycket noga på. Nu funderar han över om Jonas kan ta den ledarroll som han i förra årets mästerskapslag gav Anders Larsson.
– Jag ser en bra ledare i Jonas och hoppas mycket på honom, erkänner Niklas.

Satsar för fullt
Och det låter som om Jonas tänker göra vad han kan för att infria förväntningarna. Han meddelar i alla fall utan minsta tvekan att han kommer att satsa för fullt på boulesporten i år och att han hoppas kunna ta en plats även i kommande landslagsuttagningar.
– Jag tror att man kan utvecklas några år till. Se bara på världseliten. Visst, Dylan Rocher är en 20-åring som ligger i den absoluta toppen – men sedan finns där en hel drös med spelare i 40-50-årsåldern. Man samlar på sig erfarenheter, lär sig kanske att kontrollera sina nerver och att vara kall även när man möter tunga motståndare. Möter vi världseliten idag går vi in med helt andra förutsättningar än vad vi gjorde som tjugoåringar.

Inspireras av lagkamraterna
När sommaren kommer tänker Jonas ta ett sabbatsår från sitt arbete och därmed får han en hel del extra tid att ägna åt boulesporten. Men redan nu låter han rejält taggad.
– Jag är väldigt inspirerad och ser fram emot att spela med de här båda killarna. Vi har ju växt upp tillsammans i boulehallen i Malmö på 90-talet. Jocke och jag har ju spelat säkert trehundra tävlingar ihop.
Det har hänt att även Rickard har spelat i samma lag som Jonas – även om de gångerna är betydligt mer lätträknade.
– Vi var med i VM i Portugal 2000 båda två. Annars är det mest några småtävlingar här och var. Men vi har tränat ihop och stått och sparrat utanför hans föräldrars sommarstuga inför singelspelet i SM i slutet av nittiotalet. Europacupen har vi också spelat tillsammans – jag tror att det var det året vi vann faktiskt, men då var motståndet inget vidare, minns Jonas.
Hur som helst har han och Rickard provat varandra inte bara som motståndare, utan även som medspelare, och vet att det också kan fungera. Att Jonas ser fram emot ett nytt försök går inte att ta miste på.
– Speciellt nu när Rickard har lyckats med att ta den här silvermedaljen – då får man ju utgå ifrån att han är sugen.
– Jag tror aldrig någonsin – trots att jag spelat med väldigt många bra spelare – har spelat i ett trippellag där båda de andra är så här bra och så här hängivna boulen. Det ger en liten kick.

VM-laget färdigt i maj
Den 22-23 mars spelas Nordstan Grand Prix Open i Göteborg. Nästa tillfälle då det är bestämt att ett svenskt landslag ska finnas med i startlistan är två månader senare, under Nordic Petanque Fight i Skövde, den 24-25 maj. Men då ska det vara VM-laget som står på banan.
– Ja, till dess ska det vara klart, säger Niklas, som vill att hans kommande VM-lag ska få gott om tid och tillfällen att spela ihop sig på.
Han kommer med andra ord att därefter uppmana VM-spelarna att anmäla sig som ett lag också i andra tävlingar.

Kanske två landslag
Utöver tävlingen i Nordstan kommer Niklas alltså inte att i år få så många att använda som underlag. Men han säger ändå att spelarna i det nu uttagna laget inte har något försprång i förhållande till andra satsande spelare.
– Kanske anmäler jag ytterligare ett landslag till Nordstan. Men jag har inte velat gå in och pilla så mycket i lag som redan anmält sig eller kvalat in, säger han.
– Jag har heller inte skrotat tanken på att låta två lag spela om VM-platsen i bäst av fem matcher eller så, säger Niklas – som dock inte heller lovar att det är så det kommer att gå till.
Helt klart är i alla fall att Joachim Andersson, Jonas Jacobsen och Rickard Nilsson spelar tillsammans som ett landslag i mars.

 

Förändrade förutsättningar för Nordstans veteraner
I helgen spelades kvaltävlingar till den nya tävlingen Nordstan Grand Prix i såväl Stockholm som Varberg.
I Varberg spelades ett gemensamt kval för de båda klasserna, öppen och V60. Hade ett veteranlag vunnit skulle spelarna fått välja vilken klass de ville ställa upp i när de kom till Nordstan.
Nu var det bara en veteran som återfanns i det vinnande laget från hemmaklubben, som därmed är klart för spel i Nordstan GP Open: Fredrik Brorsson, Tobias Johansson och Mats Peterson.

I Stockholm spelades det däremot i båda klasserna – och två lag per klass kvalificerade sig för spel i Göteborg. Från den öppna klassen blir det Ali Abdi Aden, Erik Lööf Ekström, Björn Folke Johansson och Jerker Malmsten (SIT) samt Jens Terestchenko, Fredrik Ekwall och Matte Hamberg (BOO). Lagen vann varsin semifinal och slutade på delad förstaplats.
Även i den blott nio lag starka veteranklassen kvalificerade sig två lag för spel i Nordstan: Eriksson, Ekström och Sandin (BRO/FPS/FPS) samt tvåorna Hagberg, Olsson och Silfverberg (HBY/HBY/SIT).

För dessa, och övriga veteraner, har förutsättningarna ändrats något. De ovanligt höga prispengarna verkar inte locka veteranerna tillräckligt för att de ska vilja betala de ovanligt höga anmälningsavgifterna. Alltså sänker arrangörerna båda delarna.
Anmälningsavgiften är numera 1 500 kronor (lunch ingår) per lag (tre alternativt fyra spelare). Förstapriset blir 12 000 kronor, det lag som blir tvåa får 6 000, 3-4:e pris: 1 800 och 5-8: varupriser.

I den öppna klassen är anmälningsläget gott och allt oförändrat.

Publicerad: 2014-02-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se