Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nu börjar jakten mot Europacupen

I helgen är det dags för den första ronden av Svenska Cupen. I den öppna klassen tävlar 37 klubblag om sju platser i finalspelet, som äger rum i Helsingborg den 15-16 mars, och där en plats i Europacupen väntar den segrande klubben. Helgens kvalspel pågår parallellt på tre orter: Åstorp, Skövde och Sundsvall. Fjolårets segrare, Coccinelle PC, är direktkvalificerade till finalspelet.

Det finns flera solklara favoriter i helgens kvalspel. Och det ska rätt mycket till om de flesta lag som finns på seedningslistan inte också kommer att återfinnas i finalspelets startfält.
Det minsta kvalet är det i Sundsvall, där bara åtta lag gör upp om två platser i finalspelet. Fem av dem kommer ifrån Stockholmsområdet – däribland de båda favoriterna.

Sitting Boule klar favorit i Sundsvall
När Sitting Boule inför det nya året fick en mängd nya elitspelare talades det redan om Europacupen – och det är åtminstone svårt att se hur någon ska kunna lyckas stoppa dem i kvalet. Även om Boo SK, i samma grupp som Sitting Boule, är hemvist för flera skickliga spelare kan klubben inte stoltsera med en lika stor mängd valmöjligheter som konkurrenten.
Just det faktum att de har så många kompetenta spelare att välja på skulle visserligen kunna ställa till det lite – satsar man på att låta så många som möjligt få spela eller på att hålla sig till vinnande konstellationer?

Sibirien bör lyssna efter varnande vissling
Sibirien är det andra laget som borde få en Helsingborgsbiljett i Sundsvall. AIK, Boden och Boulero konkurrerar om den. Och AIK lyckades faktiskt i förra årets kval besegra Sibirien (som var favoriter även då och som lyckades ta sig vidare tack vare att Maria BK senare besegrade AIK). Men som förbundskapten Niklas Marklund säger:
– Gör Sitting Boule och Sibirien bara vad de ska är det de som tar hem det. Fast så länge Krister Lindberg går och visslar kan man inte räkna ut AIK – det gäller att få tyst hans visslande.

Kärnan och Halmstad favoriter i Åstorp
Från Åstorp är det också två lag som går till final. Och trots att det där är 13 lag som slåss om platserna är favoriterna nästan lika klara där. Helsingborgsklubben BK Kärnan, med landslagssatsande Jonas Jacobsen och juniorernas förbundskapten Henri von Eggers Patron bland många andra högklassiga spelare, och Halmstad Petank.
För även om fjolårsfinalisterna Halmstad har förlorat både Kenneth och Emma Köhalmi till Sitting Boule, har de en svårslagen trupp att ställa på banan i Åstorp. Trippeln där Johan Skagerlund spelar tillsammans med fjolårets VM- respektive EM-spelare William Silfverberg och Thomas Wiede kompletteras av Annika Fjelkner, Carina Nilsson, Patrik Andersson, Jimmy Löf och Pontus Thuresson.
– Vi har förlorat Kenneth men har istället Wille, som inte var med förra året, och en Jimmy Löf som börjat köra igång igen, som uttagningsansvarige Jimmie Olsen säger.
– Och vi saknar Emma, men Annika Fjelkner är också rutinerad och Carina Nilsson kan säkert göra ett fint inhopp om det skulle behövas .

Varning för Nobel
Hemmaklubben Åstorp kommer förstås att göra vad de kan för att sno åt sig en av platserna och ligger långt ifrån hopplöst efter, men det vill nog ändå till att någon av de båda favoritklubbarna har en dålig dag om det ska lyckas.
En tydlig varningsflagg måste dock höjas för nysatsande Nobel Petanque spelar också i Åstorp. Och om spelare som Kenny Nilsson, Andy Strandberg, Alex Lindquist, Kristian Lilja, Thor Andreas Hjelm, Ibrahima N’Diaye och bröderna Jimmy och Tonny van Houten har slipat formen lär de inte låta sig stoppas i första taget.

Skövdekvalet mest svårtippat
I Skövde spelar flest klubbar – och kvalet där är också det mest svårtippade. Lindome BK och BK Strand Hjo borde nog klara av att hålla sina seedningar. Kanske är det lite mer tveksamt med Hällesåker, som förlorat väsentliga delar av det lag som åstadkom de fina fjolårsresultat på vilken seedningen bygger: Simon Jakobsson till Söderåkra BK, Andreas Petersson till just BK Strand, Suzanne Månsson till Pomme de Pin och Thomas Callderyd till Gothenburg Boule Bangers.
Såväl Pomme de Pin som Bangers kvalar i Skövde och skulle möjligen också kunna blanda sig i en slutstrid. Men här finns många andra tänkbara utmanare: Nystartade klubben Tjust PC – med Stephane Zaklada, familjen Alstander, de duktiga juniorerna Petter Svensson och Robert Ulfsson till exempel. Eller fjolårets nykomlingar Boulett BK – med spelare som Mäkitalo, Näslund, Tengström och Thelaus – samt La Boule de Trix, som så övertygande tog sig till final i Svenska Cupen Dam för ett par veckor sedan.
När det dessutom finns mer traditionsrika klubbar som Lejonkulan, Maria BK och Boulesjevikerna i startfältet finns också förutsättningar för att det ska kunna blir riktigt spännande.

Helgens resultat följer man här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2014-02-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se