Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Cupens åtta finalister klara

Det bjöds på en hel del spänning och dramatik – och kanske några oväntade segrare – när de klubblag som kommer att slåss med de regerande mästarna om en plats i Europacupen korades i första ronden av Svenska Cupen under helgen. I Åstorp föll en av de båda förhandsfavoriterna och i Skövde avancerade såväl Lejonkulan som Gothenburg Boule Bangers.

Spelet i Sundsvall fick sorgligast tänkbara start – då det inleddes med en tyst minut för Gittan Ekroth Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Favoriterna till final i Sundsvall
Därefter vann de båda seedade förhandsfavoriterna från Stockholm. I grupp A segrade Sibirien – Måns Daniel, Noon Geffenblad, Filip Goldéus, Robin Johansson, Albin Plantin och Jesper Skult – efter att ha slagit först AIK och därefter Boulero med 5-0 i matcher.
Eftersom såväl AIK som Boulero i sin tur besegrat Boden, gruppens fjärde lag, behövde Sibirien inte spela mot det för att segern skulle vara ett faktum. Boulero vann kampen om andraplatsen när laget besegrade AIK med 3-2.
Sitting Boules tiomannatrupp tog hem en nästan lika säker seger efter vinster med 4-1 över både Sundsvall och Boo SK. När laget dessutom vann de tre första matcherna mot Nordboulen var saken glasklar. Boo lyckades besegra båda Norrlandslagen och tog därmed hand om andraplatsen i den gruppen.
Sibirien CP och Sitting Boule vidare till finalspelet, alltså.


Lottningen spökade i Skövde
I Skövde var det lite mer dramatiskt. Åtta av lagen startade på lördagen – fyra av dem skulle spela vidare på söndagen.
Lejonkulan slog alla de tre övriga lagen i grupp A och vann före Boule Bangers, som slog de två kvarvarande lagen – Pomme de Pin och Boule von Platen.
I grupp B stod det inför sista mötet klart att både Trix och D.E. La Boule var chanslösa och att nybildade klubben Tjust PC samt hemmaklubben Bonbon skulle bli de som fick fortsätta spela på söndagen. Eftersom söndagens lottning gjorts och tillkännagivits redan på förhand uppstod inför mötet dem emellan, som skulle avgöra vilket av lagen som gick till vilken grupp, den något udda situationen att inget av lagen var särskilt suget på seger – båda bedömde det som att söndagens förutsättningar skulle bli bättre om de slutade som grupptvåa.

Tjust lyckades förlora och fick därmed göra upp med Hällesåker, Boulett och Bangers om en plats i finalspelet, medan Bonbon på söndagen tampades med BK Strand, Skatås och Sörbyängen.
Förhandsfavoriterna från Hjo inledde med att besegra Skatås med 5-0 – tre av matcherna slutade 13-12 – följde upp med att slå Bonbon med 3-2 – två av matcherna slutade 13-12 – och avslutade med ännu en vinst mot Sörbyängen – som inte fick mer än nio poäng i någon av de tre matcher de förlorade.

Linköpings spelare på topp
Lejonkulan inledde söndagen med en tydlig vinst mot stockholmarna i Boulesjevikerna, 5-0.
– Det var en ganska komfortabel seger. Sedan blev det lite tufft mot Lindome, säger Rasmus Kling.
Mötet mot Lindome – som saknade Stefan Holmström men hade namnkunniga spelare som Henrik Hugosson, Stefan Giza, Niklas Carlén, Sara Lindelöf och Alexander Norin i uppställningen – kom att bli helt avgörande.
Lejonkulan vann de båda tripplarna och följde upp med att ta hem en dubbel. Därmed kom det avslutande mötet mot Maria BK (vars manskap vid det laget reducerats till fem spelare) att sakna betydelse. Stefan Blom, Eva Bolve, Johan Bredin, Håkan Eriksson, Monica Eriksson, Rasmus Kling, Claes Nilsson och Janne Åsberg hade tagit Lejonkulan till finalhelgen.
– Vi spelade väldigt bra. På gränsen till vår yttersta förmåga under hela helgen skulle jag nog vilja påstå, säger Rasmus Kling.
– Det var svårlagt på banorna och att vi till skillnad från Lindome hade spelat på dem under hela lördagen var nog ingen nackdel. Men vi hade bra folk på plats som spelade bra.

Göteborgsk laginsats tog Bangers till final
I den sista Skövdegruppen varade spänningen hela vägen fram till slutet. Inför de båda avslutande mötena hade alla fyra lagen varsin seger. Tjust hade slagit Bangers med 3-2 men fått stryk av Hällesåker med samma siffror. Boulett hade slagit Hällesåker med 4-1 men förlorat med 2-3 mot Bangers.
När spelarna i Bangers såg att Boulett verkade gå mot en säker seger i sitt möte med Tjust visste de att en seger över Hällesåker skulle ta dem till final. De båda lagen hade vunnit varsin trippel och ganska snabbt stod det klart att de också skulle vinna varsin dubbel. Dubbeln mellan Tommy Gustafsson och Johan Bloch, Bangers, och Rickard Strandberg och Fredrik Holmqvist, Hällesåker, kom att bli helt avgörande. 7-6 till Bangers blev till 7-10 och 10-10 innan Bangers gjorde slut på matchen och tog sig till finalspelet.
– Det var en tuff och riktigt bra match. I flera rundor gjordes tolv klot, berättar Tommy Gustafsson efteråt.
Även om han spelade den avgörande dubbeln fungerade han under större delen av helgen som coach vid sidan av banorna. Han säger att det var tufft hela vägen.
– Förutom mötet mot Pomme de Pin, som vi vann med 4-1, slutade alla våra med siffrorna 3-2.
Bangers hade med sig fjortonåriga junioren Linn Callderyd som Tommy nämner särskilt.
– Hon gjorde det fantastiskt bra. Spelade många matcher – och många långa matcher dessutom.
Samtidigt betonar han att det var en laginsats.
– Alla nio spelarna var med och vann matcher under helgen. Så det var verkligen allas förtjänst att vi nu kommer att spela under finalhelgen. Det är jäkligt kul.

Sluta Gräv överraskade
I Åstorp, där det sista av helgens tre grundspel ägde rum, fick man besök av Helsingborgs Dagblad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som fyllde en dryg tidningssida med boule.
Här stod den nybildade föreningen Sluta Gräv BK för lördagens överraskning genom att – trots ett underläge med 0-2 efter tripplarna – besegra förhandsfavoriterna i Halmstad Petank.
Den andra förhandsfavoriten, BK Kärnan, tog sig programenligt vidare till söndagen efter stabilt spel.
I den sista gruppen gick Åstorp vidare tack vare inbördes matchseger över Phoenix.
Det här gjorde att såväl de båda förhandsfavoriterna Halmstad och Kärnan som utmanaren Nobel Petanque hamnade i samma grupp och slogs om en finalplats under söndagen, medan Sluta Gräv, Åstorp, Eslöv och Höganäs tampades i den andra gruppen.
Båda söndagsgrupperna kom att utveckla sig till rena rysarna.

Åstorp till final när Halmstad tappade seedning
Inför sista omgången hade Sluta Gräv två vinster mot Eslövs enda. Vinst och Sluta Gräv var vidare. Förlust och Eslöv var istället vidare under förutsättning att Åstorp, också med en vinst, inte samtidigt vann mot Höganäs.
Eslöv lyckades vinna de båda tripplarna samt sista dubbeln. Samtidigt vann hemmaklubben Åstorp (Carl Ahlstrand, Bill Jönsson, Daniel Jönsson, Sandra Jönsson, Iwe Krüger, Carljohan Möller och Nina Roth) sina båda tripplar medan Höganäs vann första dubbeln. Efter två långa, jämna matcher kunde Åstorp till slut vinna den nödvändiga dubbeln och därmed, något oväntat, finalspelsplatsen.
– Det var väl lite tur som spelade in, men det ska man ju också ha, säger den nöjde arrangören Hasse Nilsson 

Halmstad lyckades ändå till slut
Kärnan och Halmstad tog sig som väntat genom de båda första omgångarna och de båda förhandsfavoriterna ställdes i sista omgången mot varandra i ett avgörande möte.
Halmstad vann de båda tripplarna och Kärnan rustade för att ta hem samtliga tre dubblar.
– Vi visste att Halmstad inte varit så stabila i sina dubblar tidigare. De hade förlorat tre mot Sluta Gräv och två mot Nobel, säger Henri von Eggers Patron.
Tillsammans med Matilda Boström vann han mixdubbeln. När Jonas Jacobsen och Jonny Patron dessutom vann sin dubbel över William Silfverberg och Thomas Wiede kom allt att hänga på mötet mellan Tomas Finné / Jimmy Löf och Mikael Trechera / Freddy Tapper, där de sistnämnda hade ledningen med 6-2.
– Det var ett våldsamt tryck i hallen och många som stannat kvar för att titta, berättar Hasse Nilsson.
En god stund senare var det emellertid Jimmy Löf som kunde skjuta hem matchen, som Halmstad lyckats vända.
– Det kändes som om vi hade det när vi började plocka dubblarna. Men Jimmy träffade mer än vad Freddy gjorde och Tomas Finné matade lillen och satte press hela tiden. De ska ha en eloge för att de lyckades vända den långa matchen. De gjorde inte många misstag, säger Henri.
– Det är klart att det grämer oss. Vi ville ju spela final på hemmaplan i Helsingborg, fortsätter han, men ska vi förlora mot Halmstad är det nästan bättre att göra det nu än i en semifinal.
Henri erkänner att fjolårets semifinalförlust mot Halmstad fortfarande svider. Mer än helgens.
Eftersom Kärnan i år inte spelar Elitserien kan de inte ta revansch på Halmstadspelarna där heller.
– Nej. Vi får ta dem i cupen nästa år. Och på SM. Vi får nog våra chanser, säger Henri, som ändå tyckte att helgens spel var riktigt roligt.
– Det var länge sedan jag var med om att det spelades så mycket bra klot. Både i matcherna mot Halmstad och Nobel var det riktigt hög kvalitet på spelet.

Finalspelet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. äger rum i Helsingborg den 15-16 mars. Där gör de regerande mästarna från Malmö och Coccinelle PC och de sju lag som under helgen tog sig dit upp om platsen i Europacupen.

Publicerad: 2014-02-18

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se