Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Juniorer som vill till landslaget måste rapportera

De juniorer som vill satsa på att ta plats i landslaget behöver träna. Det är förstås något av en självklarhet, men som en hjälp på vägen vill juniorlandslagets förbundskapten, Henri von Eggers Patron, ha träningsrapporter skickade till sig. Två gånger i månaden nu under inomhussäsongen.

Varje junior (yngre junior eller minior – här räknas alla under 18 år som juniorer) som är intresserad av en landslagsplats ska två gånger per månad göra 100 lägg eller 100 skott – 20 stycken från sex meters avstånd, 20 från sju, åtta, nio och tio – och meddela Henri hur många som lyckades.

En rapport skulle kunna se ut exempelvis så här:
6 meter: 14/20, 7 meter: 12/20, 8 m: 13/20, 9 m: 10/20, 10 m: 8/20.

För att ett skott ska räknas som lyckat räcker det med att det träffar målklotet och för att ett lägg ska räknas som lyckat ska det stanna högst 50 centimeter ifrån lillen.

Man väljer själv om man skickar in rapporter för lägg eller skott – men man ska välja det man har tänkt satsa på under året. Ser man sig själv som läggare i landslagssammanhang är det läggen som ska finnas med i rapporten.

Vill följa utvecklingen
Henri är helt medveten om att träningsformen inte är den allra roligaste och om att resultaten kommer att påverkas av att olika banor är olika svåra.
– Men det spelar inte så stor roll. Det absolut viktigaste är att jag får reda på vilka som är igång och aktiva. Och utvecklingen i förhållande till de egna resultaten går det att följa ändå.
Det är en av poängerna med rapporteringen – att också spelaren själv ska kunna följa sin egen utveckling. En annan att förbundskaptenen ska kunna göra det.
– Jag kan inte ge spelare chansen som inte ger sig själva chansen, som han säger.

Viktigt att anmäla sitt intresse
Förbundskaptenen vet också att alla inte har samma möjligheter – att det för somliga kan vara svårt att ta sig till en hall där man kan träna.
– Då måste man ändå anmäla sitt intresse till mig – och så får man helt enkelt förklara varför man inte kan träna just nu, säger Henri och fortsätter:
– Jag har inte monterat några hemliga kameror hos alla juniorer och det är omöjligt för mig att veta vilka som är aktiva och vilka som vill om de inte meddelar mig det.
Han är också medveten om att det går att fuska och skriva upp att man lyckades bättre än vad man verkligen gjorde. Men det avråder han ifrån.
– Det kommer att visa sig ganska snabbt när jag senare följer spelarna.

Enkla och korta rapporter räcker
Om man har tränat någonting annat än just 100 lägg/skott, eller om man har deltagit i en tävling (oavsett om det är tillsammans med en senior eller annan junior) vill Henri gärna ha en rapport därifrån också.
– Det behöver inte vara någonting avancerat. En kortfattad rapport räcker bra – vad har man tränat och i vilket sammanhang eller i vilken tävling spelade man, tillsammans med vem och hur gick det i det stora hela.

Lite mer träning kan göra stora skillnad
När utomhussäsongen är här kommer kraven att öka, men vad man behöver göra då kommer Henri att återkomma till. Det enda man än så länge måste skicka in är ”hundrarapporterna”. Och Henri kommer i år – då det viktigaste landslagsuppdraget är EM i Bassens, Frankrike, 7-9 november – att vara hårdare än förut med att man måste göra vad som krävs för att kunna ta en plats i landslaget.
– På VM i fjol såg vi återigen att det inte är mycket som ska till för att Sverige ska kunna ta sig riktigt långt. I juniorklassen är vi ganska bra med internationella mått – trots att träningsmängden är liten. Tänk då vad som skulle hända om ett antal juniorer verkligen gick in för att höja den…

Rapporterna kan man skicka till Henri von Eggers Patron via Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller via e-post Öppnas i nytt fönster.. Där får man också gärna kontakta honom om det är någonting man undrar över.

Publicerad: 2014-02-18

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se