Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Kärnan mästare med många generationer

Den helskånska finalen i Svenska Cupen Dam blev en riktig rysare. Trots att malmöiterna i Coccinelle PC tog ledningen genom en seger i trippelmatchen slutade den med seger för Helsingborgsklubben BK Kärnan och laget där femtio år skiljer den äldsta spelaren från den yngsta.

Finalhelgen kom att präglas av skånsk dominans. Inte nog med att den utspelade sig på skånsk mark, i Tyringes boulehall ”Getingboet” – båda de lag som under helgen klarade sig hela vägen till söndagseftermiddagens final var skånska: Malmös Coccinelle PC och Helsingborgs BK Kärnan.

Skatås vann avgörande match
Men den präglades också av god stämning – ”både på och vid banorna”, enligt arrangörsklubbens Lasse Ståhl – liksom av jämna matcher och spännande situationer. Redan under lördagen, då finalhelgens alla åtta lag fortfarande var kvar i spel.
La Boule de Trix, med spelare från Skövde och Skara, var det lag vars chanser först försvann, sedan de förlorat mot de båda andra lagen från Västra Götaland – Skatås BK från Göteborg och Pomme de Pin från Borås.
Däremot hade båda blivit besegrade av Coccinelle – som därmed var klara för semifinal redan före gruppspelets sista möte – och deras inbördes möte i gruppspelets sista rond blev direkt avgörande.
Det slutade med en övertygande seger för Skatås som vann trippeln med 13-3 och de båda dubblarna med 13-3 respektive 13-2.


Skatås BK

Boulesjevikerna vidare med ett vunnet möte
BK Kärnan vann båda sina inledande möten med 3-0 och var också klara för semifinal inför lördagens sista möte. Däremot hade alla de övriga lagen fortfarande möjligheten att ta sig vidare till söndagens spel.
Regerande mästarklubben Boo SK hade besegrat Sundsvalls BK med 2-1 i matcher, men förlorat Stockholmsderbyt mot Boulesjevikerna med 0-3. De var därmed pressade att slå Kärnan för att nå semifinalen – och samtidigt beroende av att Sundsvall skulle vinna över Boulesjevikerna.
Emellertid förlorade även Boo mot Kärnan och därmed hade Sundsvall möjlighet att nå semifinalen – men en seger med 3-0 var nödvändig.  Trippelvinsten med 13-2 bådade gott, men en vinst med 13-5 i den ena dubbeln räckte inte när den andra slutade med omvända siffror. Boulesjevikerna tog semifinalplatsen tack vare en bättre matchskillnad.


Boulesjevikerna

Skånska semifinalsegrar
De båda skånska klubbarna fortsatte sina respektive segertåg i semifinalerna. När de vunnit sina tripplar och varsin dubbel kunde de återstående matcherna avbrytas (det stod då 8-8 i båda) – Coccinelle hade besegrat Boulesjevikerna, Kärnan hade slagit Skatås och stod inför den slutliga drabbningen.
Inget av lagen hade förlorat ett enda möte – varken under den inledande helgen i januari eller nu under finalhelgen. Men nu gick det ena laget mot sin första förlust, det andra mot cupguldet.

Övertygande start från Coccinelle
Och till en början såg det ut att bli Coccinelle som gick det fördelaktigare slutet till mötes. Kerstin Hjelm, Lisa Claesson och Jessica Johansson vann trippeln utan problem. Om man inte räknar de fyra poäng som Linnéa von Eggers Patron, Linda Bengtsson och Matilda Boström fick tack vare att Coccinelle vid ställningen 9-0 – med fyra klot kvar och goda möjligheter att göra slut på matchen – missade tre skott och kontrade ut den egna poängkulan när träffen väl kom med sista klotet, så att Kärnan istället kunde kassera in fyra poäng.
Malmöspelarna lät emellertid inte det rubba balansen mer än att de kunde avgöra i rundan efter och tillgodoräkna sig en överlägsen seger.


Coccinelle PC

Dubbel vinst för Kärnan
När det var dags för dubblarna, där Coccinelle nu alltså bara behövde vinna den ena ställde de upp som de gjort i alla de tidigare mötena: Kerstin och Jessica i den ena dubbeln, Charlotte Thorén och Lisa i den andra. Man kan fundera över om resultatet hade blivit ett annat ifall de parat ihop Jessica, den i särklass mest välmeriterade spelaren, med Lisa, som också har erfarenhet av landslagsspel.
Kärnan ställde också upp enligt beprövat recept: Linda och Matilda bildade en dubbel medan junioren Linnéa fick sällskap av veteranen Anita Rasmusson.
Linda och Matilda tog snabbt ledningen i sin dubbel mot Charlotte – som inte spelat mer än några enstaka bouletävlingar innan hon lyckades komma hela vägen till denna final – och Lisa, vann den med 13-2 och därmed hängde allting på helgens sista dubbelmatch.
I den hade man inte hunnit längre än till ställningen 5-5. Kanske blev Linnéa och Anita stärkta av lagkamraternas seger, de kommande fem poängen hamnade samtliga hos Helsingborg och tre rundor senare kunde de avgöra matchen (13-8) och se till att också cupguldet kom dit.

Såväl 13- som 63-åring i mästarlaget
Det hade cupmästarna själva inte trott när dubbelmötet inleddes.
– Nej, såg man på hur trippeln gick så gjorde vi inte jättemycket rätt, säger Matilda Boström (som bor kvar i Mölndal utanför Göteborg även om hon spelar för Skåne) efteråt.
Att de ändå lyckades göra det i de efterföljande matcherna tror hon själv beror bland annat på att de inför dubblarna konstaterade att det värsta som kunde hände var att de skulle förlora. Och, när det gäller den dubbel hon själv spelade, att de hittade ett annat förhållningssätt än i trippeln.
– Vi tog fram sättet vi hade när vi vann SM – när vi lattjade lite vid sidan av spelet, släppte lite när vi inte själva skulle göra våra klot.
Matilda ger också beröm till Linnéa och Anita som fick stå med avgörandet på sina axlar.
– De spelade jättebra.
Linnéa är bara 13 år, Anita har fyllt 63 – det är åldersmässigt en rätt skön spännvidd i Kärnans mästarlag.
– Ja, det kan man väl säga. Det kändes kul att man kunde visa att alla åldrar kan vara med och spela tillsammans på den här nivån. Anita har ju varit med förut men det var kul att Linnéa var med nu också – man kommer inte riktigt ihåg hur man var i den åldern. Hon tänker inte så mycket på om det är ett särskilt viktigt läge eller inte – hon spelar på samma sätt hela tiden. Själv kan man bli nervös…

Matilda satsar inte på nytt – ännu
De båda rutinerade seniorspelarna Linda, 35 år, och Matilda, 26, har spelat en hel del tillsammans och vann bland annat SM tillsammans 2012. För närvarande är det dock ingen av dem som satsar på boulekarriären och Matilda berättar att hon knappt tränar alls.
– Då är det skönt när man kommer till banorna och märker att det fungerar ändå – att man kan gå på sin känsla och rutin.
Att spetsa den redan befintliga kompetensen genom att faktiskt börja träna igen är ingenting Matilda tänker sig ge på – just nu. Hon flyttar utomlands till sommaren.
– Ja, just nu har jag lite andra planer än att spela boule. Men jag känner också att jag kommer att vilja satsa på nytt, någon gång. Jag är väldigt sugen på att återigen spela ett internationellt mästerskap – men vi får se när det blir så i livet igen.
Innan dess kommer de Svenska Cupmästarna att använda sitt pris.
– Vi har ingenting bestämt, men ska kolla på en tävling i ett lite varmare land, säger Matilda.

Publicerad: 2014-02-24

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se