Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Franska mästarna till Nordstan

Frankrikes bästa trio – den som vann de franska mästerskapen i trippel 2013 – kommer till Sverige och Nordstan i mars. I trion finns legendaren Philippe Quintais samt den regerande – och meste – världsmästaren Philippe Suchaud.

Det var idag, fredag, som tävlingsarrangören Pablo Patron, IFK Goteboule, fick beskedet från Quintais & Company: ”Vi kommer!”
– Det är sjukt häftigt, nästan ropar en exalterad Pablo Patron i telefonen.

Boulesportens största
Hans glädje över att få de här herrarna på besök är inte oberättigad. Emmanuel Lucien, Philippe Quintais och Philippe Suchaud vann i somras de franska mästerskapen i trippel. Och även om det var första gången för läggaren Lucien har laget, tack vare hans båda medspelare, en meritlista som inget annat.
Quintais är antagligen boulesportens allra största fixstjärna. Det var han som fick ta emot sportens egen Oscarstatyett första gången den delades ut. När 46-åringen i fjol vann de franska mästerskapen i trippel var det femte gången. Och det var långt ifrån det enda han vann 2013 – Franska Masters tog han också, tillsammans med Suchaud, Christian Fazzino och Damien Hureau, hem. För fjärde gången. Fyra gånger har han också vunnit VM i precisionsskytte, världsmästare i trippel har han blivit åtta gånger.

Flest VM-guld
Det är inte många som kan räkna upp fler erövrade titlar. Men lagets skytt, Philippe Suchaud, kan. Om man inte räknar med de båda gånger Quintais vann trippel-VM som coach slår Suchaud honom faktiskt på fingrarna. Han har vunnit 10 VM-guld som spelare – det första 1995, det senaste vid förra VM, i Marseille 2012. Han har vunnit franska mästerskapen i trippel sex gånger och Masters lika många.

Viktigt för svensk boule
Det är ingen tvekan om vilka som är favoriter till segern i Nordstan Grand Prix Open Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., den 22-23 mars.
Också herrlandslagets förbundskapten, Niklas Marklund, gläds åt att de franska mästarna kommer till Göteborg.
– Pablo ska ha stor kredd för att han har sådan energi att han orkar kämpa för att få till ett arrangemang som det här, för att han får hit så många bra internationella lag och till och med toppeneliten. Det har vi inte haft i Sverige sedan La Mayonnaise och det betyder hur mycket som helst för den svenska tävlingsboulen, säger han.

Bara huvudet skiljer fransmännen från svenska toppen
För de svenska elitspelarnas utveckling tror han inte att det betyder lika mycket.
– De får mer ut av att åka till en tävling i Frankrike, där de kan möta lag på en hög nivå många gånger om.
– Men möjligheten att få ställas mot just Quintais och Suchaud – flerfaldiga världsmästare och stora profiler – innebär väl också en möjlighet att verkligen testa sig själv i en situation som påminner om en som skulle kunna uppstå vid till exempel ett världsmästerskap?
– Absolut. De är riktiga ikoner – även om jag personligen tycker att Quintais är en föredetting och att det är Suchaud som fortfarande är en riktigt stor spelare. Det gäller att inte bli för starstruck, men det finns ett par svenska lag – utöver det jag har tagit ut – som speltekniskt håller samma nivå som det här. Där allt som behövs för att kunna slå de franska mästarna sitter i huvudet, säger Niklas och fortsätter:
– Jag hoppas att de svenska spelare som får möta dem ser det som en ynnest och en gratischans. Och att de tänker: ”Nu är ni här i Sverige – nu ska jag visa er hur vi spelar här!”

Exalterad arrangör
Den 22-23 mars är det alltså som denna gratischans kan komma. Då finns de franska mästarna i Nordstans köpcentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i centrala Göteborg. Det gör också spelare från Marocko, Mongoliet, Holland, Tyskland, Danmark, Norge och Sverige. Och kanske ytterligare några nationer – det fåtal platser som finns kvar i tävlingen kommer att gå till andra internationella gäster.
– Att vi får ett sådant här startfält första året vi arrangerar tävlingen – det är otroligt roligt, säger Pablo Patron.
Fortfarande lika upprymd.

Publicerad: 2014-02-28

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se