Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Tveksam start på juniorernas landslagsår

Juniorlandslaget befann sig under helgen som gick i Annecy, för att delta i den sjätte upplagan av stadens internationella ungdomstävling. Förbundskapten Henri von Eggers Patron konstaterar att det svenska spelet lämnade en hel del övrigt att önska – men låter ändå hoppfull inför det kommande landslagsåret.

Det var tredje året i rad som förbundskapten Henri von Eggers Patron tillsammans med tre utvalda landslagsjuniorer besökte den stora ungdomstävlingen i Annecy. Där deltar sammanlagt mer än 150 trippellag i de tre ungdomsklasserna. Bland de cirka 50 lag som spelar i juniorklassen finns flera europeiska landslag och Henri betraktar tävlingen som en bra värdemätare.

Under femtio procent
I år var det svenska värdet emellertid inte riktigt vad han hoppats.
– Tyvärr var vårt spel den här gången det sämsta hittills.
Förbundskaptenen, som är svag för siffror och statistik, berättar att antalet lyckade klot de båda tidigare åren ökat från 53 till 57 procent – men att laget i år inte kom upp i 50.
– De som vinner ligger på mina tjatiga sjuttio procent, säger Henri, som ofta återkommer till att ett snitt på fyra klot per runda, eller strax däröver, är vad som krävs för att hamna på prispallen i de internationella sammanhangen.

Exemplariska spelare i övrigt
Varför spelet, som räckte till andra spelomgången i B-slutspelet, inte var bättre kan Henri inte riktigt svara på. Laget, som bestod av debutanten Sara Andersson och de betydligt mer rutinerade William Silfverberg och Cajsa Qvarnström, gjorde mycket bra ifrån sig på alla sätt utom när det gällde just att kasta kloten.
– De skötte sig exemplariskt. Det var en väldigt bra sammanhållning i laget. De är öppna och trevliga mot alla – spelar gärna med och mot alla andra mellan tävlingsmatcherna. De står tillsammans som ett lag på banan när de tävlar, men kanske saknar jag lite mer djävlar anamma – att de driver på och lyfter varandra i motgång.

Stolt förbundskapten i skiljematchen
Alldeles hopplöst var inte spelet. Henri berättar att han kände sig riktigt stolt över sitt lag under skiljematchen i poolen, där svenskarna fick möta samma franska lag som i tävlingens första match – då de förlorade med 3-13.
Även i det andra, och mer avgörande, mötet med de tre franska juniorerna hamnade svenskarna i stort underläge. Men när det stod 2-9 påbörjade de en fin vändning som slutade med avancemang till A-slutspelet när de vann med 13-10.
– I de sista sju rundorna spelade de väldigt bra – över sjuttio procent, säger Henri, som räknade ut att det svenska snittet för hela den 13 rundor långa matchen blev 64 procent – inte långt ifrån de beryktade fyra kloten per runda.

Fler positiva faktorer i år
Efter förlust i första slutspelsmatchen fick det svenska landslaget kliva in i B-slutspelets andra omgång och även där blev det förlust.
– De fick inte till läggen alls på de rulliga banorna, berättar Henri.
Som trots att resultatet inte ser något vidare ut på papperet inte låter alltför dyster.
– Vi har fler som skickar in träningsrapporter än förra året, det blir fler juniortävlingar i år Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och det är fortfarande tidigt på säsongen. EM ligger sent i år, i november, och vi ska nog hitta ett sätt att förbättra resultaten till dess.

Publicerad: 2014-03-06

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se