Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Damlandslaget startar om

I helgen sparkar damlandslaget igång verksamheten med ett läger på Bosön. Albin Plantin ser det som startskottet för en tvåårig satsning, tar med sig erfarenheterna från det inte alldeles lyckade fjolåret – hans första som förbundskapten – och är rejält taggad. Det är förhoppningsvis också de tolv spelare som ingår i truppen.

I kväll, fredag, samlas damlandslaget på Bosön. Tillsammans med förbundskapten Albin Plantin och den idrottspsykologiska rådgivaren Susann Preuss, ska tio spelare (och två på distans) sparka igång landslagsåret.
– Vi ska synka ihop oss inför vad som komma skall. Umgås, lära känna varandra, fundera över hur vi ska träna och prata med varandra under den kommande säsongen. Vi jobbar också vidare med Susann om hur man ska fundera kring prestationer, berättar Albin.
Lite boulespel blir det förstås också. Men inte i form av sedvanliga övningar.
– Vi ska lära känna varandra genom boulen, säger förbundskaptenen.

Årets tolv landslagsspelare
De spelare som ingår i årets damlandslag är: Cajsa Qvarnström, Noon Geffenblad, Thea Åkerblom, Malin Sares, Therese Broberg, Malin Rosquist, Signe Holgersson, Camilla Csapó, Anna Theander, Pia Terestchenko, Tove Orrbeck och Jenny Hamberg.
Än så länge. Albin är noga med att poängtera att han bara är en person, att han kan ha missat någon spelare och att den som vet med sig att hon är taggad och vill satsa för att spela i landslaget gärna får kontakta honom Öppnas i nytt fönster.. Precis som den klubbtränare, klubbkamrat eller spelare som tycker att förbundskaptenen ska spana in någon annan lite extra.
– Då kan jag göra en bedömning – när jag blivit uppmärksam på någon. Jag ser mycket, men jag ser inte allt.

Mellanår
Merparten av årets spelare är hemmahörande i Stockholm och Svealand. De två sistnämnda i uppräkningen ovan har inte möjlighet att infinna sig på Bosön. De fyra förstnämnda kan inte bara medverka i damlandslaget, utan dessutom i ett U23-landslag. Även om det i år inte spelas några mästerskap i den klassen.
Det är därför Albin betraktar det som något av ett mellanår. Det spelas visserligen ett viktigt Dam-EM i september, men det är också det enda mästerskapet. Det är också därför han ser årets läger som det första steget i en 2-årsplan – nästa år blir det såväl NM som U23-EM och VM.
– Det här året blir det lite känna, klämma och lära känna – även om vi så klart har mål det här året också, säger han.

Både bra och dåligt utan Jessica
Några av namnen i årets trupp är sådana som varit med förr och nu kommer tillbaka – Tove Orrbeck och Pia Terestchenko – några är nya. Kävlinges Malin Rosquist var påtänkt redan förra året men hade, precis som Tove och Pia, då ont om tid.
– Nu verkar hon taggad och det är bra. Hon är en fantastiskt bra skytt och det behöver vi, speciellt nu när Jessica tackat nej.
För så är det – Jessica Johansson, den främsta av landets kvinnliga spelare, är inte med i år.
– Det är förstås tråkigt. Men det kan finnas bra saker med det också. Då blir de andra tvungna att ta ansvar för att styra skeppet och det kan föda nya talanger, säger Albin.

Bra med nya spelare
Nya i gruppen är också Thea Åkerblom, född 1993 – precis som Noon Geffenblad och Malin Sares – och Signe Holgersson – Therese Brobergs klubbkamrat från Boulett, som vi kunde se i SM-final i singel i fjol.
– Thea jobbar på Boulebar och är styvdotter till Harko Verhagen, så hon har mycket boule runt och i sig. Signe är djävligt bra på att lira på boule och jag tror dessutom att hon är bra för gruppen, berättar Albin och fortsätter:
– Att det kommer in lite nya spelare är bra för alla spelares motivation.

Sammanhållningen viktigast
I år vill Albin att landslagsspelarna så långt som möjligt håller sig inom truppen när de bildar lag inför de större svenska tävlingarna, för att svetsa samman hela gruppen.
– För att känna och visa att det fungerar, att laget håller samman. Det känns ju som att det brast lite på VM – där var spelarna inte jättebra på att stötta varandra, konstaterar förbundskaptenen.
Det är en av de lärdomar han tar med sig från förra året.
– Spelet kan man inte alltid styra över. Men man kan se till att man alltid jobbar tillsammans och fungerar som ett riktigt lag.

Tidig VM-kris
I fjolårets VM, Albins första som förbundskapten, slutade damlandslaget efter de fem matcherna i grundspelet på plats 24 och missade åttondelsfinalerna. En besvikelse för alla inblandade.
På förhand hade Albin deklarerat att han skulle ta ut tre spelare och en uttalad reserv, som bara skulle bytas in i yttersta nödfall. Redan i den tredje VM-matchen gjorde han bytet.
– Jag borde ha gjort det ännu tidigare, säger han i efterhand.
Ändå tycker han att han höll sig till den ursprungliga planen.
– Det var krisläge när vi gjorde bytet.

Mer mentalt arbete
Att han skulle ha tagit ut fel trea som grunduppställning vill han inte heller säga.
– Nej, men de spelade för dåligt. Framför allt var läggspelet för dåligt. Och de spelade inte så sammansvetsat som de borde. De skulle nog ha behövt känna på hur det var i motgång redan på förhand. Men när vi var i Frankrike inför VM spelade de skitbra och åkte ut mot det franska VM-laget. Att förlora mot Slovakien är lite svårare att hantera mentalt.
Planen är att jobba betydligt mer med den saken på förhand i år. Men att fortfarande göra en uttagning enligt samma princip – en trea och en uttalad reserv, som i första hand är med för att se och lära.

Löjligt aktiv
Däremot tänker Albin under kommande mästerskap vara en betydligt mer aktiv coach än han var under VM i Montauban.
– Vi hade kommit överens om det på förhand – att coachandet på plats skulle vara relativt passivt. De trivdes bäst med det. Sa de.
I efterhand känner sig Albin övertygad om att det var ett felaktigt beslut och framöver kommer han att göra mer väsen av sig under matcherna.
– Jag kommer att vara så aktiv att det blir löjligt, ler han samtidigt som han mumlar om att hämta inspiration från den turkiske coachen.

Mera krav
Fler och tydligare krav kommer han också att ställa på spelarna i år. Bland annat när det gäller träning. Ett annat felaktigt beslut som fattades i fjol var nämligen att inte begära träningsrapporter ifrån spelarna.
– Jag förutsatte att de tränade ändå. Och vi pratade även om det innan, men jag tror inte att vi valde rätt väg.
Han kommer också att kräva av spelarna att de pratar. Både med honom själv och med varandra. Och herrarnas förbundskapten, Niklas Marklund, har fått i uppdrag att ta fram en sorts kravprofil med tydligare linjer kring hur man ska bete sig som landslagsspelare.
– Den kommer att bli väldigt viktig, tror Albin.

Landslaget går först
– Man måste också prata om till exempel hur landslagsspelare gör när de möts i olika lag. Landslaget står över alla andra konstellationer. De andra grupperingarna blir sekundära – på gott och ont. Men det är landslagsverksamheten förbundet betalar för, det är den som kostar de vanliga licensspelarna pengar.
Alla nationella och internationella tävlingar kommer att fungera som möjligheter att visa upp sig. Förbundskaptenen kommer att finnas på plats på alla utom den i Motala, där han låter någon annan observera. Han kommer också själv att ta ut landslag till de olika tävlingarna. Vilka som kommer att representera damlandslaget vid Nordstan Grand Prix nu i mars bestäms under helgens läger.
Den första juni kommer han att presentera årets EM-lag. Men observationerna fortsätter under Varbergs Strandcup och SM.

Till Travemünde med EM-laget
I augusti tar han med sig EM-laget och ytterligare två spelare till Travemünde och den internationella tävlingen där.
– Jag vill hinna jobba lite med det laget. Min förhoppning är att vi ska träffas ytterligare en helg, här i Sverige, före EM-resan. Det fungerade väldigt bra för herrlandslaget förra året.
För damlandslaget fungerade lägret väldigt bra förra året. Därför börjar Albin i den änden nu igen.
– Den här gruppen skulle kunna göra fantastiska resultat i rätt miljö och då får vi se till att skapa den miljön, säger Albin – själv ordentligt sugen på att låta landslagsåret ta fart.
– Det här blir ett bra år. Med mycket snack, mycket bouleträning och, förhoppningsvis, mycket glädje.

Publicerad: 2014-03-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se