Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nu gör åtta lag upp om Europaspelet

I helgen avgörs vilken klubb som blir årets svenska representant i Europacupen. Åtta lag har chansen att vinna det som av många betraktas som landets viktigaste tävling – Svenska Cupen. Länk till livesändningarna finns längst ned och i notisspalten till vänster.

Till helgen samlas åtta klubblag i Helsingborg för att göra upp om titeln som svensk cupmästare och platsen i Europacupen. De regerande mästarna i Coccinelle PC har fått sällskap utmanas av fjolårsfinalisterna i Halmstad Petank och de båda stockholmsgängen i Sibirien CP och Sitting Boule – som är förhandsfavoriter när det gäller att ta sig vidare till från lördagens gruppspel till söndagens semifinaler. Samt av elitseriekollegorna BK Strand Hjo, ytterligare en skånsk klubb – Åstorps Björnboulare, som precis som Linköpings Lejonkulan spelar i division ett, och slutligen division två-klubben Gothenburg Boule Bangers, som är Göteborgsdistriktets enda representanter i år.

Förbundskaptenen har tre favoriter
Att det är de fyra förstnämnda föreningarna som är favoriter lär de flesta vara överens om. Förbundskapten Niklas Marklund också – även om han inte tror lika mycket på Sibirien som på de övriga. Han ger Coccinelle, Halmstad och Sitting Boule 30 procents chans var, Sibirien bara tio.


– Halmstad känns jobbiga att slå, med den sammanhållning och tradition de har. Damspelarna är viktiga och där har Coccinelle Jessica. Sitting Boule verkar lite stabilare i år – Folke är tillbaka på den nivå han kan och Erik är i djävligt bra form. Men jag tror inte på Sibirien, säger han.


– De kan, precis som vem som helst, slå alla de här lagen när det går riktigt bra. Och Måns känns het och sugen, men jag tror inte att deras övriga nyckelspelare tränar tillräckligt, fortsätter Niklas.

Plantin garanterar guld
Annat låter det, förstås, när man talar med Niklas förbundskaptenskollega, damlandslagets Albin Plantin – som också ansvarar för Sibiriens laguttagningar.


– Vi kommer garanterat att vinna det där, säger han när Svenska Cupen kommer på tal.


Utöver Albin själv åker Anders Csapó, Camilla Csapó, Måns Daniel, Noon Geffenblad, Filip Goldéus, Robin Johansson och Jesper Skult till Helsingborg.


– Det är Robin som kommer att vara vårt främsta vapen. Han tränar sju dagar i veckan.


– Och han är den ende som gör det?


– Han är den ende som är beordrad att göra det. Och det sköter han bra. Han har ingen fritid längre, skämtar Albin.


Han ser Coccinelle och Halmstad som de främsta konkurrenterna och rankar i sin tur inte stockholmskonkurrenterna Sitting Boule (där Niklas Marklund är medlem) lika högt.


– Det snackas alltid om nya klubbar och någon som har gjort några schyssta värvningar hajpas – men det brukar ändå vara samma två-tre klubbar som alltid som står med guldchansen till slut.

Satsar på lagbygge
Hasse Silverberg coachar den andra Stockholmsklubben, Sitting Boule, och har – precis som i förra ronden, i Sundsvall – ett stort gäng med sig till Skåne: Ali Abdi Aden, Robert Beijmo, Lotta Brohult, Leo Brood Björk, Björn Folke Johansson, Kenneth Köhalmi, Erik Lööf Ekström, Jerker Malmsten, Kjell Pettersson och Linda Silverberg.


– Det är klart att vi åker dit för att vinna – men det är lite svårt med en ny grupp och vi måste få ihop den också, förklarar han den numerära satsningen.


Sitting Boule tänker alltså på längre sikt än bara till årets upplaga av cuperna. Men just nu känns det bra.


– Spelarna är heta som fan och tränar bra. Några ser riktigt, riktigt bra ut – Erik Lööf är snart en spelare för landslaget om han fortsätter som han har gjort hittills i år.


Hasse berättar att de under finalhelgen kommer att utgå ifrån två första tripplar där de byter in damerna beroende på vilka de möter och hur det går. I den ena spelar Erik, Folke och Jerker och i den andra Ali, Kenneth och Robban.


På frågan om det svåraste motståndet nämner Hasse också Coccinelle och Halmstad i första hand.


– Sibirien kan både vinna hela skiten och åka ut direkt, känns det som.

Åstorp känner ingen press
Båda stockholmslagen spelar i samma grupp på lördagen. I den finns också Åstorp som, från hemmaplan, tog sig vidare till finalhelgen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tack vare fler vunna matcher i mötena med Sluta Gräv och Eslöv, som slutade på lika många poäng.


– Det är viktigt att vinna varje match, konstaterar Sandra Jönsson.


Hon berättar att det var fyra-fem år sedan klubben sist var med i finalspelet.


– Det blev tuffare när de gjorde om så att bara åtta lag tar sig dit. Det är ju bra lag, alla som är där.


Sandra säger att de kommer till finalhelgen med fullt manskap – samma spelare som sist: Carl Ahlstrand, Bill Jönsson, Daniel Jönsson, Sandra själv, Iwe Krüger, Carljohan Möller och Nina Roth.


– Vi är redo att slåss med näbbar och klor.


Och det kommer att behövas, menar hon.


– Ja, absolut. Visst är det så. Men vi ska göra vårt bästa för att sätta käppar i hjulen för de andra. Det är ju inte vi som har pressen på oss, om man säger så…

Lejonkulan har allt att vinna
Inte heller det fjärde laget i gruppen, Lejonkulan. Att de tog sig till finalhelgen var lite av en skräll.


– Vi ser oss lite som underdogs och har allt att vinna, säger Rasmus Kling.


Linköpingsklubben kommer också med exakt samma uppställning som i förra ronden – Stefan Blom, Eva Bolve, Johan Bredin, Håkan Eriksson, Monica Eriksson, Rasmus Kling, Claes Nilsson och Janne Åsberg.


– Det är också en styrka – att kunna göra det, menar Rasmus.

Halmstad ställer om
I lördagens andra grupp finns bland annat Halmstad. Klubben som vann Svenska Cupen 2012 och slutade tvåa förra året. I första ronden stötte de på oväntade problem men tog sig därefter vidare genom att eliminera en annan förhandsfavorit, BK Kärnan – som därmed berövades nöjet att spela final på hemmaplan.


– Jag vet tyvärr inte vad som hände i dubblarna mot Sluta Gräv på lördagen. Jag var tvungen att åka hem, eftersom vi inte hade någon barnvakt. Vi hade vunnit båda tripplarna och behövde bara vinna en av de tre dubbelmatcherna. Men så fick jag via sms följa hur vi förlorade alla tre…


Det verkar alltså, enligt Jimmie, inte ha varit en medveten strategi för att få bort hemmaklubben från finalfältet.


– Nu hamnade vi i samma grupp som Coccinelle istället. Och det går också att se på olika sätt – går vi vidare till söndagen behöver vi inte möta dem igen förrän i finalen.


Jimmie håller med om att det finns två favoriter i vardera gruppen på lördagen, men utesluter inte att någon av dem kan falla.


– Strand viker ju inte ner sig i första taget. Och det är åtta bra lag som finns på plats. Målet är att ta sig till söndagen i första hand.


Patrik Andersson blev sjuk och kunde inte spela i förra cupomgången. Nu finns han med. Annars är det samma spelare som kommer.


– Men vi har tänkt om lite grand, säger Jimmie – som dock inte på förhand vill avslöja hur de kommer att formera sig.


Ändå säger han:


– Vi hade ju problem med dubblarna sist. Och det är klart att den här gången har vi ett SM-vinnarpar (Patrik och Thomas Wiede) på plats.

Unga men erfarna spelare
I likhet med Halmstad låter gruppens andra favorit inte alldeles bergsäkra på att ta sig till final. Eller ens vidare från gruppen.


– Det är väldigt sällan vi förlorar mot Halmstad. Å andra sidan slår vi sällan BK Strand – vi brukar ha jätteproblem mot dem. Jag tror att Bangers blir fyra i vår grupp, men vilka två som går vidare av de övriga är jag inte så säker på, säger Joachim Andersson i den regerande mästarklubben Coccinelle.


Själv var han skadad när Malmöklubben vann i fjol. Nu kommer han att finnas med på plan, samtidigt som Rickard Nilsson har vunnit ett inofficiellt VM-silver och de unga U23-spelare som var med och bärgade guldet i fjol har fått komma ut i Europa och spela och är ett händelserikt års erfarenheter rikare.


– Att jag kommer in tror jag inte gör så våldsamt mycket till eller från, om jag ska vara ärlig. Men just att våra U23:or har vuxit till sig kan nog betyda en hel del, att halva laget har höjt sig ytterligare ett par snäpp. Småttingarna börjar bli gamla – eller äldre, skrattar Jocke.


– Och de ger oss gamlingar viljan att vinna.

Före detta VM-kung tillbaka
En annan skillnad från i fjol är att Coccinelle nu har en, med Jockes mått mätt, riktig ”gamling” – eller, som Jocke själv uttrycker det, ”en ny kung” – med i laget. 49-årige Bengt Månsson har spelat tio VM-turneringar för Sverige – den sista 1994.


– Nu gör han comeback på riktigt. Han är kanske inte lika het som när han spelade VM, men det är inte långt ifrån. Jag skulle säga att han hör till de femton bästa i landet – åtminstone om han håller samma nivå i tävling som på träning. Jag tror att Anders Larssons singelguld ekade lite i Bara… Det är väldigt kul – och extra kul för mig som var i sena tonåren när Bengt var som bäst, säger Jocke.


Han menar att det är ett jämnt startfält i år – och ser Sitting Boule som det kanske största hotet.


– Men kunde vi vinna i fjor, så varför inte i år?


Bengt Månsson när det begav sig.

Inspirerade västgötar


Jörgen Strende i BK Strand bekräftar att hans lag brukar kunna ställa till det för Coccinelle. Men kan inte riktigt säga varför.


– Det är konstigt det där – att det är lättare mot vissa bra lag än mot andra. Vi tycker att det är trevligt, har inget att förlora och kan spela avslappnat – det kan ju påverka kanske, säger han på klingande västgötska i telefon från Tibro.


Han konstaterar att klubben redan genom att ta sig till finalhelgen har lyckats med det som var målet från början.


– Så nu är målet att ta sig till söndagens spel först och främst. Skulle man lyckas det ställer man om och sätter upp nya mål igen…


Jörgen berättar att nyförvärven Andreas Petersson och Janne Johansson har kommit in bra i klubben.


– Vi är ett gött gäng. Och det tror jag är nog så viktigt – att få ihop kompisskapet. Alla är inspirerade och har sett fram ordentligt emot det här. Det hade ju varit fantastiskt kul att få komma ut i Europa och skaffa nya upplevelser. Jag kommer att göra mitt bästa. Om det är från bänken eller från plan får vi se – man är lika delaktig vilket som, säger Jörgen.


Han menar att det inte finns några självklara resultat i finalen.


– Vilket lag som helst kan vinna om alla spelar på hundratio samtidigt. Det är det jag hoppas att vi ska göra…

Bragdguldsvarning vid Bangersvinst
Åke Rydén i Boule Bangers är inne på samma spår som Jörgen Strende.


– Vi har vår fantastiska klubbkänsla, säger han när han blir ombedd att svara på frågan vad Bangers kan plocka fram för hemligt vapen i finalen.


– Vi är ju underdogs och har verkligen allt att vinna. Vår prestation att ta oss till finalhelgen är inget som Bangers har varit i närheten av tidigare. Att få vara med i det sammanhanget är stort. Samtidigt vet vi nu att vi kan slå riktigt bra lag.


Kunde Bangers skrälla sig till finalen borde de kunna skrälla även i finalen, så att säga.


Det tror inte förbundskapten Niklas Marklund, som kommer att finnas på plats för att observera under helgen, riktigt på.


– Alla lag som har klarat av sig till finalen kan slå vilket som helst av de andra lagen när det går bra. Men för att något av de fyra lag som inte hör till favoriterna ska gå hela vägen måste de slå minst två favoriter tätt inpå varandra, säger han.


– Skulle Bangers lyckas med det är det nästan bragdguldsvarning. Då stannar jag hemma och skickar Åke Rydén och Tommy Gustafsson till VM i Tahiti.


En godare morot än så kan man knappast få…

 

 

Hela helgen kan man följa livesändningar på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Resultatrapportering sker här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Rapporter kommer också löpande på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Helgens trupper:


Coccinelle PC: Joachim Andersson, Daniel Eriksson, Kerstin Hjelm, Jessica Johansson, Rickard Nilsson, Bengt Månsson, Tobias Svensson, Simon Åkesson.


Halmstad Petank: Patrik Andersson, Thomas Finné, Annika Fjelkner, Jimmy Löf, Carina Nilsson, Jimmie Olsen, William Silfverberg, Johan Skagerlund, Pontus Thuresson, Thomas Wiede.


BK Strand: Annelie Behring, Janne Johansson, Patric Larsson, Marie Nord, Andreas Petersson, Jonas Strende, Jörgen Strende, Roger Söder.


Gothenburg Boule Bangers: Johan Bloch, Lasse Franck, Tommy Gustafsson, Anna Kylstad Isaksson, Åke Rydén, Anna Theander, Martin Wahlborg, Mattias Wahlborg.

Sibirien CP: Anders Csapó, Camilla Csapó, Måns Daniel, Noon Geffenblad, Filip Goldéus, Robin Johansson, Albin Plantin och Jesper Skult.


Sitting Boule: Ali Abdi Aden, Robert Beijmo, Lotta Brohult, Leo Brood Björk, Björn Folke Johansson, Kenneth Köhalmi, Erik Lööf Ekström, Jerker Malmsten, Kjell Pettersson, Hasse Silverberg och Linda Silverberg.


Åstorps Björnboulare: Carl Ahlstrand, Bill Jönsson, Daniel Jönsson, Sandra Jönsson, Iwe Krüger, Carljohan Möller och Nina Roth.


Lejonkulan PC: Stefan Blom, Eva Bolve, Johan Bredin, Håkan Eriksson, Monica Eriksson, Rasmus Kling, Claes Nilsson och Janne Åsberg.

Publicerad: 2014-03-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se