Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Coccinelle försvarade cupguldet

Coccinelle PC lyckades försvara sitt guld i Svenska Cupen och blir för andra året i rad Sveriges representanter i Europacupen. Finalen spelades, precis som i fjol, mot Halmstad Petank. Och precis som i fjol kommer ett av Europacupens gruppspel ske på svensk mark i sommar.

Inte sedan 2005 har någon klubb lyckats försvara ett guld i Svenska Cupen (öppen klass). Då hette föreningen La Boule d'Or, den här gången var det en annan Malmöklubb som stod för bedriften – Coccinelle PC.

Finalspelshelgen, då åtta lag skulle göra upp om slutsegern, bjöd på en hel del spänning – även om det högklassiga spelet var sorgligt sällsynt. Sibirien CP gav flest prov på sådant under lördagen, blev första lag att ta sig vidare till semifinalerna och var klar gruppetta redan efter två möten. Efter att ha vunnit över både Sitting Boule och Åstorp behövde de inte spela det sista mötet mot Lejonkulan, som förlorat sina båda första. Istället blev det ett avgörande möte mellan Åstorp och Sitting Boule – Skåne mot Stockholm.

Sitting Boule vann avgörande möte
Sitting Boule vann mixtrippeln men Åstorp lyckades knipa den avgörande poängen i den öppna trippeln, som slutade 13-12 och gav ställningen 1-1 inför dubblarna. Sitting Boule tog kommandot i alla tre och avgjorde mötet genom att vinna två av dem (13-5, 13-7) varpå den tredje avbröts.


I den andra gruppen var läget mer ovisst inför lördagens sista möte. Coccinelle hade slagit Halmstad med 3-2 i det allra första mötet. Mixtrippeln var över på bara några ögonblick – Annika Fjelkner, Tomas Finné och Thomas Wiede lyckades inte ta en enda poäng av Joachim Andersson, Rickard Nilsson och Jessica Johansson. Å andra sidan lyckades Patrik Andersson, Pontus Thuresson och Jimmy Löf vända Halmstads underläge i den öppna trippeln mot Daniel Eriksson, Tobias Svensson och Simon Åkesson och vann den.

Ovisst in i det sista
Halmstad besegrade sedan BK Strand med 3-2 medan Coccinelle slog Bangers med 5-0.


Eftersom Bangers dessutom förlorat sitt första möte mot BK Strand med 1-4 var göteborgarna tvungna att slå Halmstad med 5-0 för att kunna ta sig vidare till semifinal. Men tripplarna slutade båda med Bangersk förlust och det stod klart att kampen om de båda semifinalplatserna skulle äga rum inbördes mellan de tre övriga lagen.


Om Coccinelle vann mötet mot västgötarna i BK Strand skulle saken vara klar – Malmöklubben sluta som gruppsegrare och Halmstad som tvåa. BK Strand behövde vinna med 4-1 för att vara helt säkra på att ta sig vidare. I så fall skulle Halmstad sluta tvåa i gruppen. Om Strand däremot vann med 3-2 skulle det bli den inbördes klotskillnaden som avgjorde – och det scenariot såg mörkt ut för Halmstad, som med sin minuskvot i så fall troligen skulle få lämna tävlingen.

Halmstad räddade av Coccinelle
Det var hallänningarna också inställda på att göra. Efter två timmar lyckades Coccinelle visserligen vinna mixtrippeln mot BK Strands Annelie Behring, Andreas Petersson och Roger Söder med 13-11. Men innan dess hade Jonas Strende, Patric Larsson och Janne Johansson besegrat Coccinelles U23-spelare med 13-12. När dubblarna kom igång tog Strand ledningen i alla tre. Jonas och Janne gjorde dessutom slut på sin redan i den fjärde rundan, då de slog de båda landslagsspelarna Joachim Andersson och Rickard Nilsson med 13-0. Samtidigt hade Tobias och Jessica lyckats ta över kommandot i mixdubbeln mot Annelie och Andreas som de slutligen vann med 13-6. Tack vare att Daniel och Simon vann den sista dubbeln mot Roger och Patric med 13-11 slutade Coccinelle först i gruppen och kunde blicka fram emot en semifinal mot Sitting Boule på söndagen – då även Halmstad fick återvända till Jutan för att ta sig an det andra Stockholmslaget, Sibirien.

Helt nytt Halmstad i semifinalen
Halmstads coach Jimmie Olsen försäkrade att han inte gjort någonting speciellt med sina spelare inför söndagens semifinal – men det var då en helt annan nivå på deras spel än den minst sagt knackiga de visat prov på under lördagen.


Även om Carina Nilsson, Pontus Thuresson och Thomas Wiede förlorade mixtrippeln mot Noon Geffenblad, Filip Goldéus och Jesper Skult med 5-13 kunde Patrik Andersson, Johan Skagerlund och Jimmy Löf ge igen på Anders Csapó, Måns Daniel och Albin Plantin, som de slog med samma siffror.


I dubblarna såg Anders Csapó, med ett stabilt läggspel, och Albin Plantin att gå mot en komfortabel seger sedan de tagit ledningen över Johan Skagerlund och Jimmy Löf med 10-0.


Å andra sidan hade Camilla Csapó och Robin Johansson inte mycket att sätta emot när Carina hittat ett riktigt bra läggspel samtidigt som Pontus vaknat till liv och satte skott efter skott. Matchen slutade 13-3 till Halmstad. Den tredje dubbeln, mellan den svenska mästardubbeln Andersson/Wiede och Sibiriens Goldéus/Skult, var länge jämn. När Halmstad hade ledningen med 8-7 lyckades Sibirien emellertid inte ta några fler poäng – och samtidigt hade Johan och Jimmy krigat och nästan kommit ikapp Anders och Albin. 9-10 stod det i deras match då Patrik och Thomas avgjorde semifinalen och slog ut Sibirien.

Missade möjligheter för Sitting Boule
Det andra Stockholmslaget var hårt pressat i sin semifinal. Bengt Månsson hade kommit till hallen för att förstärka Coccinelle och tillsammans med Tobias och Simon besegrade han Robert Beijmo, Kenneth Köhalmi och Ali Abdi Aden med 13-3. Till en början såg det ut som om också mixtrippeln skulle kunna innebära en promenadseger för malmöiterna – men Sitting Boules Lotta Brohult, Björn Folke Johansson och Erik Lööf Ekström vände ett underläge med 0-7 till ledning 10-8 och 11-9. Däremot lyckades de inte ta vara på utgångsmöjligheterna och det kom att stå dem dyrt – Jocke, Rickard och Jessica kunde till slut ge Coccinelle ledningen med 2-0 i matcher efter vinst, 13-11.

Nervositet präglade jämnt dubbelspel
Stockholmarna gav inte upp för det. Lotta och Erik vann mixdubbeln över Tobias och Jessica och hämtade samtidigt in underlägen i de båda öppna dubblarna. Leo Brood Björk spelade tillsammans med Ali mot Daniel och Simon. Det var inte den enda dubbelmatchen som präglades av nerver – i alla tre gjordes påfallande många missar i viktiga lägen. Även på publikplats spred sig nervositeten som en löpeld och inte minst övriga medlemmar i Sitting Boules stora trupp hade svårt att sitta stilla och titta när möjligheten att ta sig till final gick upp i rök. För det gjorde den. Leo och Ali förlorade med 9-13 och då spelade det ingen roll att Folke och Kenneth lyckats ta ledningen över Jocke och Rickard med 11-9.

1-1 efter tripplarna
Alla bronsmedaljer till Stockholm alltså. Och en repris på fjolårets final – de regerande mästarna i Coccinelle PC mot Halmstad Petank. Pontus hade tappat stora delar av det imponerande skyttet från semifinalens dubbel, Carina var inte heller lika vass som då – och Coccinelle kunde kassera in segern i mixtrippeln. I den öppna trippeln, däremot, fortsatte Jimmy att spela bra, samtidigt som Johan visade att han hittat tillbaka till spelet efter gårdagen och Patriks läggspel var i princip felfritt. Därmed kunde de besegra Bengt, Tobias och Simon med 13-10.


Snabb seger för Månsson och Johansson
I finalen fick den forne storspelaren Bengt Månsson (stor spelare nummer 4) bilda mixdubbel med Jessica (nr 38). De vann rätt raskt över Carina och Pontus. Samtidigt hade Joachim och Rickard ledningen mot Patrik och Thomas. Den sistnämnde hade fått ordentliga problem med spelet och var nu pressad att tillsammans med sin lagkamrat snabbt vända ett underläge som strax utökades till 1-11. I den sista dubbeln hade Halmstad övertaget i form av Johan och Jimmy. Men det tjänade ingenting till. Med tre klot kvar mot fem sköt Thomas lillen och träffade den, men inte tillräckligt rejält för att den skulle passera den bakre dödlinjen – istället stannade den emot den. På det betydligt längre avståndet missade Thomas nästa försök och Patriks sista lägg innebar ingen utmaning för Coccinellespelarna. De kunde enkelt avgöra matchen – och hela cupen – med nästa klot.

Glömde priset
Samtidigt kunde Joachim dra en lättnadens suck över att hans fadäs från morgonen – då han glömde att ta med Svenska Cupens vandringspris – därmed inte skulle spela någon roll. Det kan stå kvar där det står.


Bland Coccinellespelarna var det förstås glada miner som präglade resten av kvällen. Dessvärre fanns det också anledning att sucka över annat. För även om det blev en hel del spännande bataljer – och även om Coccinelles seger var välförtjänt – lämnade den allmänna nivån på spelet en del övrigt att önska. Jimmy Löf var nog den som imponerade mest. Erik Lööf Ekström, Anders Csapó och Patrik Andersson såg också förhållandevis ofta riktigt bra ut och gjorde – precis som samtliga spelare i Coccinelles vinnande lag – förhållandevis ofta det de skulle. Men alla hade perioder då det såg riktigt illa eller otroligt osäkert ut. Ingen briljerade.

Bättre spel för 20 år sedan
Mästarlagets Bengt Månsson, som spelade sitt tionde och sista VM för tjugo år sedan och som – fram till nu – knappt har synts till på någon boulebana sedan dess tyckte att spelkvaliteten var klart högre då än nu.


Före finalen berättade Bengt att han bestämt sig för att åtminstone spela SM i år – och för att göra det med bra resultat. Att han var nyfiken på att se hur mycket han skulle behöva träna. Kanske var det tur att hans lag vann – så att han numera behöver träna för att slå inte bara den svenska, utan även den europeiska eliten.


Även om man hoppas att också den svenska eliten lägger sig i hårdträning inför säsongen. För den har väl inte riktigt startat än…?


– Man kan diskutera om det är bra att en av de viktigaste, och kanske den allra mest prestigefyllda, tävlingen ligger vid den här tiden på året. Men det vet ju alla om och det är upp till var och en att vara tränad till den, som förbundskapten Niklas Marklund säger.

För många misstag för förbundskaptenen
Han fanns på plats i Helsingborg under hela tävlingen fram till och med semifinalerna – och han var inte heller imponerad av vad han såg.


– Överlag var det för dåligt. Det var många som hade väldiga problem med, framför allt, läggspelet, och det gjordes alldeles för många enkla misstag, säger han.


Även om det inte var tillräckligt tyckte Niklas ändå att det var flera av de spelare som satsar på landslagsspel, som spelade bättre på söndagen än på lördagen. Och att det är några som trots allt kan få ett knappt godkänt som betyg. Även om de var få.


– Coccinelle vinner ändå. Och man ska vinna även när man spelar dåligt. Där har Jocke och Rickard en styrka – att de agerar tillsammans och har en röd tråd, en spelidé, även när det går dåligt. Det saknar jag överlag.


– Och även om det fortfarande saknas mycket hos U23-spelarna gör de det ändå bra många gånger. Daniel och Simon slår ändå Roger och Patric i BK Strand när det verkligen behövs, till exempel.

Många har mycket att bevisa i Nordstan
Niklas har sagt att han ska ta ut VM-laget tidigt i år och att det ska vara klart senast till Nordic Petanque Fight i slutet av maj. Innan dess återstår inte många större tävlingar.


– Nordstan nu till helgen blir intressant. Då är det mycket att bevisa för de som är intresserade, säger förbundskaptenen.


Som inte tror att det blir omöjligt att få ihop ett bra landslag till VM.


– Nej, det blir det inte. Det blir svårt. Men man får jobba med det man har, satsa på en idé och tro på den. Ju tidigare jag tar ut laget, desto längre tid har vi på oss att åstadkomma förbättringar.


Jonas Jacobsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

, Kristian Eklund och Henrik Hugosson var de enda landsagssatsande spelare som inte fanns med i cupens finalfält. Det gör de nu till helgen. Då spelar den förstnämnde för landslaget tillsammans med de båda cupvinnarna Joachim Andersson och Rickard Nilsson.

Europacupen till Sverige i juli – med nytt spelsystem
Förra året slutade Coccinelle PC, Malmö, på fjärde plats i Europacupen. Nu får de en ny chans och en möjlighet att klättra ännu högre upp på den europeiska rankingen. I år spelas dock Europacupen enligt ett nytt spelsystem, som klubbades igenom på kongressen i Rom i fjol. Det blir bara en spelomgång före finalen – den kommer att spelas 26-27 juli och Ingela Eriksson berättar att det, precis som förra året, blir det de fyra nationer som i fjol tog sig till finalspelet som får hemmaplan.


Vilka Coccinelle kommer att ta emot här i Sverige i juli är emellertid ännu inte klart. Lottningen äger rum i samband med den europeiska förbundsstyrelsens möte den 5 april.


Till finalomgången, i Luxemburg den 28-30 november, går i år hela åtta lag. Där delas de in i två grupper och de båda bäst placerade lagen i varje grupp går till semifinal.

Bilder från helgens finalspel finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

.

Publicerad: 2014-03-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se