Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Världsmästarlaget vann som väntat

Nordstan Grand Prix Open slutade som väntat med att de fenomenala fransmännen Philippe Quintais, Philippe Suchaud och Emmanuel Lucien vann den rekordstora prissumman 27.000 kronor. I finalen mötte de Halmstad Petanks Patrik Andersson, William Silfverberg och Thomas Wiede med avbytaren Johan Skagerlund.

Ingen hade förväntat sig någonting annat än att de regerande franska mästarna – med de båda mångfaldiga världsmästarna Suchaud och Quintais i laget – skulle sluta överst på Nordstans prispall. Och de levde upp till förväntningarna. Slog ut det svenska herrlandslaget i sin kvartsfinal och Coccinelle-trippeln Jessica Johansson, Tobias Svensson och Anders Larsson i semifinalen. (Jessicas lag var det enda som hade ledningen över franska mästarna, med 1-0. Men under resten av matchen blev det bara ytterligare en.)

Marockanerna imponerade inte mot Halmstad.

Halmstad Petank tog sig till finalen genom att i kvartsfinalen besegra laget från Marocko (1998 års VM-silvermedaljör Youseff Seghir samt Tewtek Rafik och Youssef Taubane) och i semifinalen det från Tyskland (Gharany, Haller, Tsuroupa, Zuschlag).

Bländande spel
Väl där hade Halmstad – trots att de spelade långt ifrån dåligt – ingen chans att knipa guldet.


Redan i den andra rundan (då det stod 0-0, eftersom lillen följde med när Suchaud sköt ut det klot Patrik lagt 25 cm rakt framför den) visade fransmännen hur boule petanque av högsta klass ser ut. Regerande världsmästaren Suchaud inledde med en klockren carreau på Patrik Anderssons finfina förstalägg, en knapp decimeter framför lillen. Wiede svarade med att skjuta bort Suchauds klot och stanna ungefär en halvmeter vänster om lillen. Lucien lade ett klot bakom och lite höger om lillen, något närmare än Wiedes, Patrik lade in ett nytt poängklot, i linje med den franska ledarkulan, som Suchaud snittade bort med ett effektivt skott, där han själv stannade en knapp meter bakom lillen. Wille blev alldeles för kort med sitt lägg, varpå Wiede missade skott på den franska poängkulan. Wille avslutade då med att, till publikens jubel, istället lägga en kloss på den.
Också hans medspelare var nöjda – fram till dess att Luciens medspelare stoppade honom från att lägga, och istället började peka bakom lillen, där Suchauds kula låg. Då drabbades de av en plötslig och plågsam insikt.
– Vi hade inte en tanke på att vi skulle gjort någonting annat än att lägga en kloss. Mot svenska motståndare hade vi inte behövt göra någonting annat, berättade Wiede efteråt om när den kom.

Quintais klev in i ringen och sköt med ett perfekt avvägt skott lillen en och en halv meter bakåt, samtidigt som hans eget klot stannade mot Suchauds – så att fransmännen plötsligt hade tre poäng på plats och kunde lägga in de båda återstående kloten för fem.


Quintais briljerade.

Dålig runda kostar fem poäng, en bra bara två...
Nästa runda var inte lika välspelad. Bara två av Halmstads klot hamnade ungefär där de skulle, och då spelade det ingen roll att Luciens båda lägg inte heller nådde upp till den förväntade nivån – fransmännen kunde ta en ny femma och dubbla sina poäng.
Sedan blev det ånyo förstklassigt spel från alla håll. Ett missat skott på dryga tio meter var Halmstadspelarnas enda misstag. Det kostade ändå två nya poäng, eftersom fransmännen inte missade ett enda klot – att Quintais inte stannade på ett skott gjorde att svenskarna i alla fall fick en ny chans.


Men inte heller i de två återstående rundorna lyckades svenskarna knipa några poäng. Till skillnad från när de båda lagen stötte ihop i grundspelet dagen före – då tog Halmstad fyra poäng.

Bara franska mästarna lyckades slå Halmstad
Ändå var de ovanligt belåtna efter finalförlusten. Inte så konstigt – med tanke på att de gjorde några riktigt fina rundor i finalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på att de ju tagit sig hela vägen dit. Allra mest nöjda var de emellertid med att inget annat lag än de franska mästarna lyckades besegra dem.


Franska veteraner: Gimelli, Fleury, Levieux.

Såväl de andra semifinalisterna – Jessica Johansson, Tobias Svensson och Anders Larsson – som de franska veteranerna, Sitting Boules Erik Lööf, Björn Folke Johansson och Jerker Malmsten samt Lindomes Henrik Hugosson, Stefan Holmström och Stefan Giza hörde till de övriga lag som hade chansen.


Imponerade mästare
Fransmännen berättade efteråt att de tyckte att det var en mycket hög nivå på spelet i den svenska tävlingen och att de var tvungna att göra sitt bästa för att kunna ta hem den. Ändå var det de egna landsmännen, veteranerna Gimelli, Fleury och Levieux, som stal flest poäng av segrarna

nio stycken.
Fast när de får frågan om det var något särskilt lag eller någon särskild spelare som var speciellt imponerande svarar Quintais, utan att tveka:
– Jessica.


Publicerad: 2014-03-23

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se