Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Unga föredömen prisades av mästarna

I Nordstan Junior Grand Prix medverkade 31 spelare mellan 7 och 17 år, som hann med att spela både singel och dubbel. Välförtjänta medaljörer i juniorklassen kunde ta emot priser av de franska världsstjärnorna Quintais och Suchaud.

Som alltid slås man, när man ser ungdomsklassernas spelare samlas för att spela boule petanque, av vilket fantastiskt fint sällskap de är. När de strålar samman efter att ha färdats från olika delar av landet är de så uppenbart glada att träffas. De tar hand om varandra både på och vid sidan av banorna och visar stor förståelse för skillnader när det gäller sådant som till exempel erfarenhet och tålamod. På ett sätt som man önskar hade präglat de äldre åldersklasserna i lika hög grad. Det är imponerande och glädjande.

Bartoft och Ulfsson bästa juniorerna


När det gäller de rena tävlingsprestationerna under helgen var det framför allt Mikael Bartoft och Robert Ulfsson som imponerade i juniorklassen. Mikael, 15 år gammal från lilla Fellingsbro i Örebro län och med klubbtillhörighet i Oppboga, vann på lördagen singelfinalen över Robert, som tillhör samma årskull och är bosatt i Vetlanda men tävlar för Tjust PC. Robert fick dock revansch när han, tillsammans med ett år äldre klubbkamraten Petter Svensson, dagen efter, i dubbeltävlingens final, på nytt ställdes mot Mikael som nu tävlade tillsammans med klubbkamraten Sebastian Kallionpää, 12 år gammal och egentligen yngre junior.
Alla semifinalister mottog priser som delades ut av de mångfaldiga franska världsmästarna Philippe Quintais och Philippe Suchaud.


Sara Andersson och Viktor Johansson slutade trea och fick pris av Philipparna Quintais och Suchaud.

Linnea avgjorde trots obehag


I den yngre juniorklassens singeltävling förlorade Sebastian semifinalen mot Sörbyängens Lucas Rudin, som spelade mycket övertygande och vann utan bekymmer. I finalen fortsatte han med att slå stockholmaren Elis Carlsson, Sitting Boule.


Dubbeltävlingen i klassen avgjordes när BK Kärnans Linnea von Eggers Patron, klev in i ringen med spelomgångens sista klot i hand, sa: ”Jag hatar det här ögonblicket”, satte sig på huk och lade in kulan för tretton poäng – till klubbkamraten Mira Blomstersjös stora glädje. De vann finalen, över Elis Carlsson och AIK:s Samuel Stubbendorff, med imponerande 13-0.


Elis Carlsson och Samuel Stubbendorff bredvid sina överkvinnor Mira Blomstersjö och Linnéa von Eggers Patron.

Flyttade på franska mästarna


Spelet inleddes på lördagen i Boulecenter Majvallen, där singelspelet pågick fram till finalen, som på kvällen avgjordes i Nordstan. Medan miniorerna fortfarande var kvar i Majorna utmärkte sig den kvartett som tog sig till semifinal: Tim Duvenfelt, Boulero och talangfulle nybörjaren Noel Patron – som i likhet med Tim lyckades vinna fyra av fem matcher – Oliver Thorell, Trix och Adam Rudin, Sörbyängen.


9-årige stockholmaren Tim vann finalen över den halvåret yngre Skövdebon Oliver.


Tim och Oliver, längst till vänster, förpassade Lucien och Quintais längst till höger.

Söndagens dubbeltävling inleddes på bästa tänkbara sätt. Oliver, Sigge, Adam och Noel skulle mötas och fick sig en bana anvisad från sekretariatet. När de kom dit märkte de att Philippe Quintais använde den lediga banan för att värma upp inför sin kommande match, varpå de knatade fram till den store fransmannen: "Flytta på dig, vi ska spela match här".


Sigge, Oliver, Tim, Maria, Adam och Noel.

Miniormarginaler


Minsta möjliga marginaler skilde miniorerna åt när alla matcher hade . Bara klotskillnaden avgjorde vilka som hamnade på vilken pallplats. Tim kunde återigen kliva upp på den översta – nu tillsammans med den lyckligt leende sjuåringen Maria Eriksson, Coccinelle. Alla lag vann två av de sex matcher miniorerna spelade inne i det kryllande köpcentret, där de samsades med den öppna klassens spelare på de trånga banorna.


En prestation i sig.
Singel, junior
1. Mikael Bartoft, OPP
2. Robert Ulfsson, TPC
3. Cajsa Qvarnström, SÖR
4. Viktor Johansson, TPC

Dubbel, junior
1. Petter Svensson och Robert Ulfsson, TPC
2. Mikael Bartoft och Sebastian Kallionpää, OPP
3. Sara Andersson och Viktor Johansson, BRO/TPC
4. Jacob Andersson och Jonas Andersson, SÅK

Singel, yngre junior
1. Lucas Rudin, SÖR
2. Elis Carlsson, SIT
3. Sebastian Kallionpää, OPP
4. Jacob Andersson, SÅK

Dubbel, yngre junior
1. Mira Blomstersjö och Linnea von Eggers Patron, KÄR
2. Elis Carlsson och Samuel Stubbendorff, SIT/AIK
3. Victor Krantz, Leon Patron och Hugo Åkesson, VAR/KÄR/CPC
4. Axel Eriksson och Lucas Rudin, SÖR

Singel, minior
1. Tim Duvenfelt, SIT
2. Oliver Thorell, TRX
3. Adam Rudin, SÖR
4. Noel Patron, KÄR

Dubbel, minior
1. Tim Duvenfelt och Maria Eriksson, BRO/CPC
2. Oliver Thorell och Sigge von Eggers Patron, TRX/KÄR
3. Noel Patron och Adam Rudin, KÄR/SÖR

Ställningen i touren efter en deltävling (5 tillfällen att samla poäng återstår – nästa blir under

Nordic Petanque Weekend Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

, den 24-25 maj i Skövde):

JUNIOR


Mikael Bartoft, 10


Robert Ulfsson, 10


Petter Svensson, 7


Viktor Johansson, 5


Sebastian Kalliionpää, 4


Sara Andersson, 4


Cajsa Qvarnström, 4


Jonas Andersson, 3


Jacob Andersson, 2


Emma Bernström, 2


Lava Franck, 1


Saga Wahlberg, 1


Hugo Johansson, 1


Lina Ouitz, 1

YNGRE JUNIOR


Lucas Rudin, 8


Elis Carlsson, 8


Mira Blomstersjö, 7


Linnea von Eggers Patron, 7


Samuel Stubbendorff, 4


Victor Krantz, 3


Leon Patron, 3


Hugo Åkesson, 3


Sebastian Kallionpää, 3


Jacob Andersson, 2


Axel Eriksson, 2


Emma Johansson, 2


Emelie Csapó, 2

MINIOR


Tim Duvenfelt, 12


Oliver Thorell, 8


Maria Eriksson, 7


Adam Rudin, 6


Noel Patron, 5


Sigge von Eggers Patron, 5

Publicerad: 2014-03-25

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se