Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Landslagsspelarna övertygade inte

Herrlandslagets förbundskapten Niklas Marklund hade nog önskat att de spelare som är sugna på att åka till Tahiti och VM skulle göra allt för att visa sig värdiga under helgens tävling i Nordstan. Istället fick han se en hel del ängslan – och det blev knappast enklare att avgöra hur årets VM-lag ska se ut.

Det svenska herrlandslagets förbundskapten, Niklas Marklund, var nog inte lika

nöjd som de franska mästarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

med nivån på det svenska spelet. Det lag han själv tagit ut för att spela – Joachim Andersson, Rickard Nilsson och Jonas Jacobsen – kom sällan upp till sin förväntade nivå och hade emellanåt ordentliga problem.


– Men de vann flera matcher trots att de spelade dåligt. Och, som jag har varit inne på tidigare, det är viktigt att man odlar en vinnarkultur inom laget, säger Niklas, som sätter stort värde på att man vinner även när spelet är knackigt.

Boo-lag satte käppar i landslagshjulet


Sedan de förlorat mot Jens Terestchenko, Fredrik Ekwall och Matte Hamberg, Boo SK, som tvålade till landslaget rätt ordentligt på söndagsmorgonen, stod det klart att de skulle få det svårt att ta sig till final – eftersom de skulle stöta på de franska mästarna redan i kvarten, om de tog sig så långt. Och de hade redan förlorat mot fransmännen, i tävlingens allra första match som var över på fem rundor och slutade 3-13. Enligt förbundskaptenen spelade svenskarna då lite drygt 60 procent, fransoserna 90.

Utslagen utstrålning


Till kvarten kom de, efter att ha slagit Leo Brood Björk, Måns Daniel och Marcus Enbom i en match där de flesta spelarna låg långt under sin kapacitet.


Och i kvarten mot fransmännen tog tävlingen slut. Inget konstigt med det (förutom att landslaget inte borde ha trasslat till det för sig så att de tvingades spela den kvartsfinalen). Men förbundskaptenen gillade inte sättet de förlorade på.


– De ger sken av att det är jobbigt och att de är osäkra istället för motsatsen. Vissa stunder såg det ut som om de inte trodde själva på det de skulle göra.


VM-laget får mentalt stöd


Vid ställningen 0-11 tog Niklas tag i sina spelare och sa åt dem att strunta i siffrorna på tavlan och att de fick låtsas att det stod 12-12 eller göra vad de behövde för att ta poäng i nästa runda. Att strunta i matchen och bara se till att poäng i rundan. Det gjorde de också. Och därefter, sedan lillen passerat dödlinjen ett par gånger, tre poäng till. Fyra stycken blev det totalt.


Den idrottspsykologiska rådgivaren Susann Preuss satt på läktaren och kunde konstatera att det finns en hel del att arbeta med.


– Det lag som ska åka till VM kommer att jobba med Susann, så jag är egentligen inte så orolig över det, säger Niklas Marklund.

För få bra klot


Att spelet var för dåligt är kanske ett större bekymmer. Landslaget hade som mål att spela 70-procentigt under helgen. Så blev det inte. I just kvartsfinalen lyckades de visserligen.


– Vi spelade 70 procent, fransmännen 72 – och de vinner med 13-4. I matchen mot Mackan Enbom gjorde vi 55 procent och Mackan 58 – och då vinner vi med 13-10… Det handlar inte bara om procent utan också om att ta vara på lägena.


På den punkten är Niklas missnöjd med helgen.


– Det fanns inga toppar. Inga rundor där vi skjuter fyra gånger och tar många poäng. Vi gjorde oftast tre-fyra klot, men aldrig fem-sex. Det var ängsligt på många håll och kanter. Även om jag tycker att Rickard visade att han kan prestera under press och gjorde bättre ifrån sig under söndagen, trots att han kämpade med förkylning och feberkänningar.

Brist på bevis


Det är inte långt kvar tills Niklas ska ta ut det lag som i oktober får åka till VM, och inför tävlingen deklarerade förbundskaptenen att de som var intresserade av VM-uppdraget hade mycket att bevisa i Nordstan.


Så hittade han några bevis?


– Det är några lag som visar framfötterna lite grand. Halmstad, förstås. Men Patrik Andersson vill inte satsa på landslaget...


– Ali, Kenneth och Robban var lite på gång när de torskade en tajt match mot tyskarna. Erik Lööf håller en intressant nivå som skytt och han, Folke och Jerker spelade jättebra på lördagen, men inte på söndagen.


Kenneth Köhalmi och Ali Abdi Aden. Stundtals riktigt bra tillsammans med Robert Beijmo.

Inte många heta lag


Inga hela lag spelade tillräckligt bra, kan man nog sammanfatta förbundskaptenens intryck. Och det är ingen hemlighet att han helst vill se hela lag som presterar tillsammans, eller att han inte tycker att det är idealiskt att plocka ihop ett landslag där alla spelarna annars tillhör olika lagkonstellationer.


– Men det är inte så lätt för dem som satsar när den röda tråden i landslaget förändras. Vi har haft förbundskaptener tidigare som säger att man ska träna på ett visst sätt och satsa individuellt – och så kommer jag och säger att man ska satsa med ett lag.

Uttagningen ingen lätt uppgift


Hur Niklas nu ska lägga pusslet – och med hur stora pusselbitar – återstår att se.


– Det är ett par tuffa veckor nu, för att fundera. Och för att svara på din ursprungliga fråga: Nej, jag blev inte så mycket klokare under helgen.

Publicerad: 2014-03-26

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se