Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

16 lag med EM-chans

I Halmstad föll de flesta favoriterna. På övriga orter tog de flesta sig vidare. Före helgen var det 58 trippellag som deltog i jakten på en plats i årets Veteran-EM. Nu återstår 16. I maj avgörs det vilket av dem som en månad senare kommer att spela EM på hemmaplan i Luleå.

174 spelare över 54 år – 58 trippellag – deltog under helgen i första etappen av årets landslagskval, där en plats i EM i Luleå hägrar.


De flesta av de seedade förhandsfavoriterna klarade sig vidare till den avgörande finalhelgen. I Jönköping till exempel, som hade det minsta startfältet, åtta lag, var det de bådade seedade lagen – Linköpingsspelarna Bolve, Gustavsson och Johansson från Lejonkulan PC och göteborgarna Andersson, Kolehmainen och Sund från Skatås BK – som lade beslag på finalplatserna.


Göran Gustavsson, Kenneth Johansson, Ulf Bolve, Lejonkulan PC.


Stockholmare som väntat
Och i Södertälje, där hela 21 lag hade samlats, gick fyra av de fem platserna till seedade lag. Nyblivna Boo-spelarna Markel Sjöström, Klas Hedengren och Dennis Landegren fick som väntat sällskap av ytterligare två rutinerade Stockholmstripplar – en från sin gamla klubb Boulesjevikerna och en från Fagersjö – samt en från Uppsalaklubben 018. Den femte och sista finalplatsen gick emellertid inte till Gävlelaget Rosén, Simpson och Åberg. Inte heller till stora grabben Björn Johansson och hans lagkamrater Hasse Silverberg och Pelle Wiveg. Istället knep en annan Stockholmstrio den – Djurgårdens Öhman, Johansson och Wahrgen.


I Luleå återstod på söndagen åtta lag som gjorde upp om de fyra finalplatserna.


Boden istället för Boden
Den enda Stockholmstrio som begav sig till Luleå för att kvala – Åke Löwbeer, Leif Bäckström och Håkan Engman, Maria BK – tog sig också vidare till final, jämte ytterligare två seedade lag: Nordboulens Karp, Karp, Renkonen och Bodens Nyström, Martinsson, Johansson. För Bodens andra seedade trippel – Åström, Lindgren, Lindgren – ville det sig emellertid inte, men den sista finalplatsen gick istället till deras klubbkamrater Boström, Jansson och Johansson.

Flera spelare från Varberg
I Halmstad blev resultaten inte de förväntade i alls samma utsträckning. Malmös Anders Tapper, Leif Ljungsryd och Palle Olsen föll redan under lördagen mot Halmstadsspelarna Britt Ahlqvist, Kerstin Lundberg och Kurt Ström, som under söndagen så när höll hela vägen till finalhelgen. Till slut föll de emellertid mot en annan förhandsfavorit – Varbergs Janson, Janson och Peterson, som till slut tog en finalplats. Den första gången de hade chansen förlorade de den till klubbkamraterna Kenneth Johansson och Sune Moberg, i lag med Falkenbergs Ola Stenbrink.


Ola Stenbrink, Kenneth Johansson, Sune Moberg.


Favoriterna föll
Att Växjös Claes Svensson, Rudolf Jarz och Leif Karlsson skulle sno åt sig en av finalplatserna var kanske inte någon väldig överraskning i sig – men att de skulle göra det på Håkan Bergs, Roland Bengtssons och Jonny Patrons bekostnad var mer oväntat. Det förhandstippade laget från Kärnan förlorade sedermera också mot klubbkamraterna Yngve Evaldsson och Claus Sjöholm, som tillsammans med Helsingborgs Werner Heidenreich tog den sista finalplatsen sedan de besegrat ytterligare en förhandsfavorit – Hällesåkers Börjesson, Haraldsson och Lindgren.


Regerande mästare: Lars Ekroth, Dennis Duvenfelt, Bertil Adlivankin.


Förnämligt förstapris
Även i år är det gott om stockholmare i finalhelgens startfält alltså. Fjolårssegrarna Lars Ekroth, Bertil Adlivankin och Dennis Duvenfelt drygar ut deras kvot ytterligare när de 16 återstående samlas i Eskilstuna den 17-18 maj. Platsen högst upp på prispallen är den som då räknas. Det lag som hamnar där blir svenskt landslag i årets Veteran-EM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Som bekant spelas det i Sverige och Luleå, den 27-29 juni.


Innan dess kommer det svenska landslaget att värma upp genom att spela såväl Nordic Petanque Fight Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som Platen Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – resebidrag till de båda tävlingarna ingår i priset.

Alla 16 lag med EM-chans 17-18 maj:

Ulf Bolve, Göran Gustavsson, Kenneth Johansson, Lejonkulan


Hannu Kolehmainen, Gert Andersson, Bert-Ove Sund, Skatås


Markel Sjöström, Klas Hedengren, Dennis Landegren, Boo


Lee Ekström, Sven Sandin, Kent Nilsson, Fagersjö


Sten Ek, Bernhard Rubinsztajn, Harry Hugosson, Boulesjevikerna


Kjell Andersson, Lars Frykberg, Dick Elfström, 018


Sture Öhman, Bo Wahrgren, Cliff Johansson, Djurgården


Åke Löwbeer, Leif Bäckström, Håkan Engman, Maria


Kjell Karp, Staffan Karp, Curt Renkonen, Nordboulen


Anders Nyström, Benny Martinsson, Jan Johansson, Boden


Christer Jansson, Jan Boström, Bernt Johansson, Boden


Carina Janson, Clas Janson, Mats Peterson, Varberg


Claes Svensson, Rudolf Jarz, Leif Karlsson, Växjö


Ola Stenbrink, Kenneth Johansson, Sune Moberg, FFP/VAR/VAR


Yngve Evaldsson, Claus Sjöholm, Werner Heidenreich, KÄR/KÄR/HLS


Lars Ekroth, Bertil Adlivankin, Dennis Duvenfelt, BOO/BRO/BRO

Publicerad: 2014-04-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se