Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Debutanterna inte lika överraskade

Två av de fyra uttagna VM-spelarna är debutanter i seniorlandslaget. 19-årige skåningen Simon Åkesson från Löberöd och 27-årige stockholmaren Erik Lööf Ekström. För en av dem var det en fullständig överraskning när förbundskaptenen ringde, medan den andre hade det på känn. Båda blev mycket glada över samtalet.

Simon Åkesson debuterade i landslagssammanhang 2012, då han var en del av det juniorlandslag som åkte till EM i Belgien. Förra året hade han inga landslagsuppdrag men spelade Europacupen med sin klubb Coccinelle PC, som slutade på fjärde plats.
Att han redan i år skulle få göra en rivstart i seniorlandslaget genom att åka till VM på Tahiti hade han inte föreställt för sig för några dagar sedan. Förbundskaptenens besked Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kom som en total överraskning.
– Jag hade absolut inte väntat mig det. Men det var fruktansvärt roligt, berättar en glad Simon om Niklas Marklunds telefonsamtal.
– Men även om det var oväntat tycker du att han gjorde rätt som ringde dig?
– Det är svårt att säga redan nu – jag är ju inte så jätterutinerad. Men jag får väl komma dit på något sätt…

Vill snabbt lära känna de andra
I Europacupens finalspel förra året mötte Simon och hans Coccinelle samtliga spelare från Monacos landslag, som bara någon månad tidigare slutade på andraplats i EM bakom Frankrike. Han har med andra ord mött tungt internationellt motstånd förr.
– O ja, men det är just att komma in i herrlandslaget – man slappnar nog av mer när man spelar tillsammans med klubbkompisarna som man har umgåtts mycket med förut.
– Å andra sidan kan jag slappna av nu också – det är tre riktigt grymma killar jag får åka med och de verkar över huvud taget vara ett härligt gäng i Sitting Boule, fortsätter Simon.
Han är glad över att Niklas Marklund tagit ut laget så pass tidigt och att de nu har ett halvår att ägna åt förberedelser. Simons önskan är att de så snart som möjligt ska kunna träffas allihop för att lära känna varandra – både på banan, som spelare, och vid sidan av, som personer.
– Det är bland det allra viktigaste, tycker jag. Att få veta hur vi ligger till allihop.

Tror på laget
För Erik Lööf Ekström innebar Niklas telefonsamtal inte en lika stor överraskning.
– Jag hade haft det lite på känn, säger han, även om jag blev lite osäker efter Nordstan.
Hans glädje blev inte mindre för det.
– Jag blev superglad. Verkligen glad. Det har varit lite jobbigt att man inte har fått berätta det för någon bara…
Den plågan är nu över och Erik kan fritt tala om VM-laget. Han tror verkligen på det, säger han.
– Simon har jag inte sett så mycket av, men jag tycker att han verkar vara en skön kille med en jättebra inställning. Kenneth och Ali har jag spelat en del med och det har känts jättebra.
Erik är helt överens med Simon om den tidiga uttagningen och att det vore idealiskt med en träff så snart som möjligt.
– Det skulle vara skönt att få sitta ner och prata, så att vi kan få gemensamma mål och så att alla kan anpassa sig efter det här beskedet, efter att VM i oktober nu blir säsongens slutmål, säger han.
Erik tror också att de kommer att de inom VM-laget kommer att köra en hel del tävlingar ihop under säsongen – men det är också en sak han vill ska ingå i den strategi de behöver prata om tillsammans, alla fem.


Erik Lööf Ekström i gott sällskap. Foto: Björn Folke Johansson

Paus för plugg
År 2009 var Erik med i det U23-landslag som kom att dela EM:s femteplats med Holland. Året därpå tröttnade han lite och tog en tre år lång paus från satsningen på boule petanque. Det berodde delvis på att han tyckte att det fanns en del ”grejer som var lite fel inom landslaget” och på en något försämrad privatekonomi, men mest på att hans studier krävde all den uppmärksamhet han inte ägnade åt kvinnan som numera är hans sambo. Till jul avlägger Erik en högskoleingenjörsexamen i byggteknik och design vid KTH.
– Och jag har saknat boulen jättemycket. Nu ser jag dessutom på boule på ett helt annat sätt. Tidigare resonerade jag hela tiden kring att förbättra min teknik, träffprocent och min egen prestation med varje klot. Nu tänker jag mer långsiktigt, mer resultatbaserat.

Tahitikoll
– Vad vet du om Tahiti då?

– Jag vet att i oktober är där en lägsta temperatur på 22 grader och en högsta på 29. Och jag tror att det tar 17 timmar att ta sig dit med direktflyg, 30 med byten. Jag tror att det ligger fem timmar söder om Hawaii och att det är ett fantastiskt ställe. Som består av väldigt många öar. Och att de pratar franska överallt.
Erik har uppenbarligen gjort läxan i första lektionen Tahitikunskap. Möjligen tar det sex timmar att flyga de drygt 4200 kilometrarna mellan Hawaii och Tahiti, men franska är det officiella språket. Franska Polynesien är ett franskt territorium, där Frankrikes president är statschef – trots att 1570 mil skiljer hans adress och Tahiti åt, och består av hela 118 öar, av vilka Tahiti är den största.
– Och den verkar vara väldigt bergig, fortsätter Erik. Jag försökte kolla vad det är för bergart, men så långt har jag inte kommit än.

Vill ta revansch på Rocher
I slutet av förra året påbörjade han sin mest intensiva boulesatsning någonsin och under vintern har han tränat flera gånger i veckan. Han har också flitigt studerat klipp från boulematcher och har nu som mål att slå antingen Thailand, Madagaskar, Italien eller Frankrike.
Han skulle också gärna utkräva revansch på Dylan Rocher, vars franska landslag slog Eriks svenska den där gången i U23-EM – med 13-12.
– När det stod 11-9 till Frankrike tog vi ledningen i rundan, hade poäng på plats och tre klot kvar mot deras enda. Det använde Rocher till att skjuta lillen död, så att vi gick upp till 12 poäng. I omgången efter gjorde vi fem klot, men tyvärr var det sjätte riktigt dåligt – och det gjorde att fransmännen kunde avgöra.
Rocher kommer att finnas på plats vid VM i oktober, tillsammans med de övriga regerande världsmästarna – Henri Lacroix, Philippe Suchaud och Bruno Leboursicaud. Precis som Erik, tillsammans med Simon Åkesson, Ali Abdi Aden och Kenneth Köhalmi.

Publicerad: 2014-04-23

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se