Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Lekfullt lag till Tahiti

Ali Abdi Aden, Erik Lööf Ekström, Simon Åkesson och Kenneth Köhalmi – där har ni spelarna som bildar årets VM-lag. Förbundskapten Niklas Marklund satsar på att ta ett ungt och energiskt lag till en topplacering på Tahiti i oktober.

Förbundskapten Niklas Marklund sticker inte under stol med att årets VM-uttagning var svår att göra. Redan tidigt kunde han se att det inte skulle finnas några hela trippellag att ta ut – de landslagssatsande spelarna formerade sig inte på det viset. Inte heller var det – med undantag av Rickard Nilsson – någon spelare som under årets första månader stack ut med något särdeles imponerande spel. Och när hans tilltänkta lagledare därefter tackade nej Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. insåg Niklas att han skulle behöva tänka om en gång till. Men en av ursprungstankarna kunde han i alla fall hålla fast vid – att ta ut laget redan före de större utomhustävlingarna.
– En av anledningarna till att jag valde att göra det var just att spelarna skulle få gott om tid till lagbygge om min grundplan sprack. Nu gjorde den det och ser man ingen klockren ledare att bygga laget kring får man se på något annat.

Vill se lekfullt attackspel
Niklas valde att titta på ungdomlig energi. På flexibilitet, bouleglädje och okonstlat spel.
– Redan när jag hoppade på uppdraget som förbundskapten och Coccinelle vann Svenska Cupen med ett lag som i huvudsak bestod av spelare från U23-generationen konstaterade jag att det snart kommer att finnas många nya spännande spelare att välja på.
Niklas räknar, utöver de båda U23-spelarna, Ali och Simon, 27-åringen Erik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till den yngre generationen och säger att det kittlar mer att jobba med en yngre skara.
– De spelar för glädje och för dagen. Och de är mer formbara och flexibla än vad de äldre spelarna är. Om man är en hyfsat bra ledare, vilket jag tror att jag är, kan det nog vara lättare att få in dem på det spår man vill.
Och det spåret beskriver Niklas som ”glädje och attack-spåret”.
– Ett spår där allt är möjligt. De här spelarna är duktiga på att skjuta och det är det jag vill att de ska åka dit och göra.

Nollställd på nolltid en nyckel
De som hängt med i förbundskaptenens resonemang sedan tidigare vet nog ungefär vad han menar. Det handlar inte om att fem klot av sex i varje runda ständigt ska skjutas och inte läggas. Men att man ska ha kapaciteten att spela på det sättet när det behövs. Och Niklas menar att det är just det som behövs om man ska kunna ta sig längre än till kvartsfinal och besegra de allra främsta boulenationerna.
Därför vill Niklas att alla spelare i hans lag ska vara ”allround” – och behärska skyttet minst lika bra som läggspelet.
Erik Lööf Ekström är en spelare som Niklas alltid rankat högt. Under de perioder då Erik satsat, vilket han i år gör efter en tids paus.
– När han skjuter bra skjuter han otroligt djävla bra. Nu har han dessutom börja lägga bättre än tidigare, han tränar seriöst och han hör till det fåtal svenska spelare som tänker seriöst kring sin satsning.
– Ali och Simon är otroligt lika på det sättet att de, förutom att de skjuter bra, är nollställda fem sekunder efter det att de kastat en kula – oavsett om den blev en carreau eller en miss. Erik har också den förmågan. Gjorda klot blir historia med en gång. Det är riktigt bra och ett väsentligt skäl till att de är uttagna.

Klubbtillhörigheten oväsentlig
– Simon var ju med i det gänget som vann Svenska Cupen förra året, han tävlar mycket – och har vunnit de två senaste tävlingarna – och i Nordstan imponerade han ordentligt. Han är ödmjuk, lyssnande och sugen på att bli bättre.
Att alla de övriga tre spelarna hör hemma i samma klubb som förbundskaptenen själv är ingenting som påverkat uttagningen, hävdar han bestämt.
– Kenneth hörde till Halmstad förra året och jag tog ut honom då med. Erik är för mig fortfarande en ung Boulesjevik. Den enda jag har någon närmare relation med är Ali. Och han har tagit sitt mellanår på ett bra sätt, tycker jag. Han spelade bra i Fyrlingen och Nordstan. Jag vet att jag kan få honom att lyfta och han har blivit lite mer ödmjuk under året som gått, han förstår att det inte går att snacka in kloten och att det inte är det som är hans roll i laget. Han ska bara göra sina klot.
Den sociala aspekten vid sidan av banan – där Ali är en stor tillgång som Niklas tror kommer att fungera fint med de övriga i laget – har däremot inte varit helt oväsentlig för uttagningen. Att spelarna bildar en välfungerande, och gärna rolig, grupp blir inte mindre viktigt när man ska åka så långt som till Tahiti och tillbringa så mycket tid tillsammans, menar förbundskaptenen.
– Där kommer Kenneth att bidra mycket också. Han är en pappa som både bredvid och på banan är bekväm med den ungdomliga energin och att det kanske blir lite naivt ibland.

VM måste inte vara svårare
Att satsningen på ungdomlig energi också skulle kunna innebära en risk för omogna nerver och gossaktig rampfeber vill Niklas egentligen inte höra talas om.
– Det finns besserwissrar och plankstrykare som sprider påhittade sanningar av typen: ”på VM skjuter man sämre”. Jag köper inte det. Men det blir lätt självuppfyllande profetior om man inbillar sig att det är sant.


Den internationella domarkåren skrämmer inte Niklas Marklund.

– Det är klart att de kan klappa igenom, säger han ändå efter en liten stund, men det är då jag måste kliva in och stå pall. Det handlar om att de ska få verktyg för att de ska kunna göra så bra ifrån sig som möjligt, om att få ut det spel och den bouleglädje jag vet att de har i sig.

Kenneth komplett som läggare
Vem som ska ta hand om skyttet och hur den första trippeluppställningen ska se ut har Niklas ännu inte bestämt. Men Kenneth kommer att gå som läggare.
– Han är så pass mycket bättre på det än alla de andra och behärskar alla olika läggtekniker – vilket är viktigt eftersom det oftast är svårspelade banor i de här sammanhangen. Att ha honom som sista skytt om man behöver skjuta hela vägen känns tryggt – i EM förra året sköt han två skott som läggare och satte båda, som mittspelare satte han fem av sex.
Som åldermannen i gänget kommer Kenneth också att bli den som på banan tar de taktiska besluten.
Niklas känner sig säker på att det kommer att snurras i laget och att det är högst osannolikt att någon kommer att sitta på bänken under hela mästerskapet.
– Så lär det bli med ett så pass orutinerat lag. Det kan dessutom hända mycket när man åker över halva jordklotet.
Det gör Niklas, Ali, Simon, Erik och Kenneth i slutet av oktober. Den 23-26e spelas årets VM för herrar på Tahiti.

Publicerad: 2014-04-23

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se