Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Lindomespelen testar nya grepp

Lindomespelen är, som vanligt, årets första nationella utomhustävling. I år är tävlingen emellertid upplagd på ett annat sätt än vanligt – istället för dubbeltävling spelar den öppna klassen under söndagen nya trippeltävlingar, med olika nivåer på priserna. Tanken är att spelarna på så sätt själva ska placera in sig i den tävling där de passar bäst.

Det låter som om Niklas Carlén nyligen har andats ut när jag talar med honom. Före helgen som föregår tävlingen hade inte fler än 20 lag anmält sig till lördagens nationella trippel – men under helgen trillade det in betydligt fler.
Den saktfärdiga anmälningstakten fick en diskussion om vad det är som gör att spelare anmäler sig eller avstår från att anmäla sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att ta fart på Lindomespelens Facebooksida. En diskussion som gäller hela Sveriges tävlingsläge, där flera intressanta argument tas upp och som skulle kunna göra nytta om den fortsatte även sedan anmälningarna blivit fler.
– Vi är uppe i 38 nu. Det börjar ta sig, men vi hoppas på ytterligare fem-tio lag så att vi blir fler än förra året, säger han.
Då var det 40 lag som gjorde upp på Lindomehallens parkeringsplats och de erkänt svårspelade banorna där.
Skulle det bli 64 lag eller fler kommer tävlingen att avgöras med direktutslagning, men det får i nuläget betecknas som väldigt osannolikt. Och då kommer den istället att spelas med ett vanligt poolsystem. De två bästa lagen i varje pool går till a-slutspel, de båda övriga till b.

Singelturnering och skyttetävling
Under lördagen kommer det också att spelas singel.
– Vi startar någon gång mitt på dagen, berättar Niklas.
Alla anmälningsavgifter går till prispengar och vinnaren får dessutom ett set klot. Förhoppningen är att många av de som slås ut ur huvudtävlingen ska stanna kvar och fortsätta att spela på egen hand.
– Det skulle ju tyda på att de var nöjda med dagen och arrangemanget. Och innebära att de var kvar längre och kanske kunde passa på att kolla de avslutande matcherna i den nationella trippeln. Det är ju roligare att spela final inför en publik.
Även en skyttetävling startar på lördagen. De spelare som träffar tre skott av tre går vidare till söndagens final.
– Vi hoppas att många träffar alla tre, så att vi kan få en enorm djurgårdskalle som final efter lunch på söndagen, säger Niklas.


Förra året vann norrrmännen Roger Johansen och Benny Bel Lafkih dubbeltävlingen. I år blir det bara trippeltävlingar (och Henrik Hugosson försvarar titeln).

Olika trippelklasser på söndagen

Det är på söndagen de största förändringarna i förhållande till tidigare år har ägt rum. De veteraner som fyllt 60 kan fortfarande spela dubbel, men för övriga blir det ännu mera trippel. Arrangörerna valde att öppna tre olika trippeltävlingar, med tre olika startavgifter – 300, 600 och 900 kronor per lag.
– Anledningen är att man ofta läser och hör att bredd- eller motionsspelarna inte vill åka till tävlingar och känna sig som vad som beskrivs som ”kanonmat”. Vi vill göra ett försök att ge dem chansen att anmäla sig efter den egna förmågan och den egna plånboken.
– Och tanken är alltså att förmågan och plånboken går hand i hand?
– Ja, det har varit så att elitspelarna har anmält sig till den dyra tävlingen. Liksom en hel del som kanske inte är elit men som vill utvecklas och ta chansen att trots allt försöka slå elitlagen.
Den dyraste är, med 15 anmälda lag, bara ett lag ifrån att bli fulltecknad. Den billigaste har inte kommit mer än halvvägs. Den mellersta nivån fick strykas, sedan bara ett lag – det norska damlandslaget – anmält sig till den.
– De fick välja om de ville vara med i den dyrare eller den billigare istället och valde den dyrare, berättar Niklas.
När tävlingshelgen är över kan han, såväl som andra, bedöma hur försöket med det nya tävlingsförfarandet slagit ut – och om det är en modell vi kommer att få se mer av.

Nationell slutspelsplats med Marseillepris på spel
Då vet vi också vilket lag som blir det första att kvalificera sig för det nationella slutspelet och möjligheten att vinna deltagande i La Marseillaise nästa år. Tillsammans med segrarna i Nordic Petanque Fight, Platen Cup och Varbergs Strandcup gör de under SM-veckan om detta förnämliga pris. Förra året var det Lindomes egna spelare Stefan Giza, Stefan Holmström och Henrik Hugosson som, efter att först ha vunnit Lindomespeln på hemmaplan, kammade hem resan till världens största bouletävling.
I årets Lindomespel möter de, utöver norska landslagsspelare, bland andra Sibiriens Csapó/Daniel/Plantin, Halmstads Silfverberg/Skagerlund/Wiede och de båda VM-spelarna Ali Abdi Aden och Kenneth Köhalmi i lag med Pablo Patron.
Niklas Carlén lyfter emellertid fram ett annat lag när han får frågan om slutsegern.
– Eklund, Jocke och Rickard kan bli farliga. Det beror lite på deras motivation – Rickard har ju precis tackat nej till VM och de andra kom inte med i laget – men jag tror att de blir vassa och kan vinna.
– Du tror inte på dina egna regerande klubbkamrater, alltså...?
– Jodå! De har haft lite svårt att få ihop det med träning den sista tiden bara. Men de är så pass tajta att de kan vinna när som helst.


Via Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Lindomes hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ska man under helgen kunna följa vilka lag som tar sig vidare genom tävlingen.

Publicerad: 2014-05-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se