Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Helgens vinnare blir Sveriges EM-lag

Under helgen avgörs det vilket svenskt veteranlag som kommer att få stå på EM-banorna i Luleå om en dryg månad. Förhandstipsen tyder på att Sveriges EM-lag i år kommer att vara stockholmskt. Hur det faktiskt blir vet vi på söndag kväll, när alla de 16 kandiderande tripplarna har spelat färdigt.

I år hägrar ett EM på svensk hemmaplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för det lag som vinner veteranernas landslagskval.
Det är ingen tvekan om att årets favoriter kommer ifrån huvudstadsområdet. Såväl fjolårssegrarna som fjolårstvåorna hör hemma där. Liksom det lag de båda, utöver varandra, nämner som svåraste konkurrent – Klas Hedengren, Dennis Landegren och Markel Sjöström.
– Rent teoretiskt känns det som om man skulle kunna tänka sig att se det så, ja..., säger Klas ”Klabbe” Hedengren, när han konfronteras med favoritskapet, men fortsätter:
– Jag är mycket väl medveten om hur mycket snubbeltråd det finns i de här sammanhangen.


Klas "Klabbe" Hedengren

Stelopererad mumie ska helst undvikas
Snubbeltråd som exempelvis väderleken skulle kunna spänna upp.
– Det finns ju vissa lag som spelar bättre i regn och snöstorm, där man själv blir som en stelopererad mumie, som Klabbe uttrycker saken.
Han berättar att förväntningarna trots allt är ganska lågt ställda, att han själv har tränat lite för lite under våren, men att han och hans lagkamrater förstås tänker göra allt de kan för vinna.
– Det skulle vara skitkul att spela EM – även om det går i Luleå, som kanske inte är lika exotiskt för oss som för övriga européer.
Klabbe och hans båda kumpaner är alla nyblivna medlemmar i Boo SK och Klabbe tvekar inte att utnämna klubbkamraten Lars ”Nappen” Ekroths lag till farligaste motståndare.
– Nappen är i riktigt bra form. Han är så jäkla stabil just nu.

Tuffare motstånd i år
Dennis Duvenfelt som, tillsammans med ”Nappen” och Bertil Adlivankin, vann förra året och nu ska försöka upprepa bedriften när ännu mer står på spel gör ingen hemlighet av att det är årets främsta mål.
– Vi är väldigt tända inför den här uppgiften. Att få spela EM är ju ett fantastiskt pris, säger han.
Motståndet ser betydligt tuffare ut än i fjol, tycker Dennis och nämner Klabbes lag, som inte var med förra året, men också fjolårsfinalisterna från Maria BK, som särskilt tuffa.
Till skillnad från övriga femton finalister har Dennis och hans lagkamrater inte behövt kvalificera sig dit genom att i april besegra en hel massa andra motståndare (att de var bättre än alla andra förra året räckte). Och har därmed inte fått samma självklara uppvärmning.
– Nej, det är ju just det… Men vi mår så bra tillsammans, och är så avslappnade när vi spelar, att det nog inte spelar så stor roll.
Särskilt många andra tillfällen för den regerande mästartrippeln att förbereda sig har det inte heller blivit.
– Vi har inte kört så mycket tillsammans alla tre, men så fort vi ses vet vi var har varandra, säger Dennis.

Marialaget håller Bäckström om ryggen
I det tredje favorittippade Stockholmslaget hoppas Leif Bäckström att hans rygg inte ska stoppa segern. Ett diskbråck har ställt till det, men han säger att det börjar bli bättre och har bestämt sig för att spela i alla fall. Och om väderprognosen för helgen i Eskilstuna håller är förutsättningarna goda för att han ska kunna spela någorlunda bekymmersfritt.
– Det är när det är kallt och blåsigt det kan bli problem. Och så har jag ju så djävla jobbig skjutstil – jag rycker till när jag skjuter. Eftersom det varit svinkallt här har vi inte kunnat träna så mycket, men vi får gå på rutin, säger Leif som inte tänker ge sig i första taget.
– Vi är rätt sugna på det, det vore ju skitkul att spela EM.


Leif Bäckström, Åke Löwbeer, Håkan Engman, Maria BK.

Inga nerver hos förra EM-spelaren
Det finns förstås tänkbara segrare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. också utanför Stockholmsområdet. Förra året slutade Linköpingslaget Bolve/Gustavsson/Johansson från Lejonkulan på tredje plats – i år är de med igen.
Liksom två av segrarna från landslagskvalet 2012, som det året deltog i tidernas första Veteran-EM, i Danmark – Clas och Carina Janson. Som i år spelar för Varbergs BK Kulknappen, tillsammans med klubbens ordförande Mats Petersson.
– Det är jättekul! Han är lugn och stabil och vi har roligt när vi spelar, säger Carina, som är den enda damen i helgens startfält.
Hon låter mycket belåten över att vara med i finalfältet i år igen, men man ska nog inte räkna med att hon nöjer sig med det.
– Vi har ju vunnit förut, så varför inte vinna igen, som hon säger.


Carina Janson spelade tillsammans med Simon Cohen, Markel Sjöström och Clas Janson EM 2012. Blivande silvermedaljörerna från Tyskland besegrade då Sverige i kvartsfinalen.

Det krävs att man har en bra dag, men det måste alla ha för att kunna ta hem segern, menar Carina.
Hon säger att en skillnad mellan nuvarande landslagskvalet och det hon var med och vann för två år sedan är att det – kanske just för att hon redan har vunnit en gång – ”finns inga nerver längre”. Och att det är någonting bra – Carina tycker inte att man behöver några nerver för att lyckas.
– Nej, det behöver man väl inte?

Norrländskt guldhopp
Chansen för att det ska bli ett alldeles sant hemmalag som står på EM-banorna i Luleå den 27-29 juni är inte så stor – eftersom inga Lulebor är kvar i tävlingen. Men tre lag från Norra Sverige finns i alla fall i startfältet – två från Boden och ett från Nordboulen i Umeå. Det sistnämnda slutade tvåa, efter Marialaget, i kvalgruppen från Luleå.
– Det är lite svårtippat i veteranklassen, kan jag tycka, säger Staffan Karp, som tillsammans med Curt Renkonen och Kjell Karp tävlar för Nordboulen.
Men han konstaterar ändå att Maria BK:s Bäckström, Löwbeer och Engman inte hade några svårigheter att ta sig igenom kvalet. Liksom att Bodens Anders Nyström och Benny Martinsson, i lag med Jan Johansson, ”alltid är starka” – inte minst tack vare den rutin de skaffat i veteranernas elitserie.
Och han ser inte sitt eget lag som uträknat.
– Vi brukar alltid spelat jämnt mot de här lagen. Och jag tycker faktiskt att vi är lite starkare i år än i fjol.
Trots att Curt nyss har återhämtat sig efter att ha brutit handleden och att Staffan själv dras med en axelskada.
– Men den har jag haft i flera år. Det är på grund av den jag inte spelar skytt längre, som jag alltid gjorde förut, säger han och berättar att han nu är på bättringsvägen tack vare ett bra program från en sjukgymnast.
I likhet med alla andra tävlande ser laget från det jämförelsevis gigantiska norra distriktet EM-platsen som synnerligen åtråvärd.
– Ja, för oss är det jättelockande. Vi slåss ju förstås som attan för att få åka till Luleå, skrattar Staffan och tillägger:
– Gratis, för en gångs skull.

Följ helgens landslagskval på resultatsidorna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Under söndagen kommer också rapporter via Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det lag som vinner veteranernas landslagskval jämna år får representera Sverige i EM. Udda år spelas NM och där blir landslagskvalets två bästa lag svenska representanter.

Den trio som vinner i år avgör själv om den vill ha en fjärde spelare med sig till EM, som avbytare, och utser i så fall en sådan i samråd med förbundsstyrelsens Andreas Engelmartin. Det segrande laget får också värma upp inför EM genom att på förbundets bekostnad delta i Nordic Petanque Fight Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Platen Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2014-05-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se