Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Maria till EM i Luleå

Det blir hemmaplan på riktigt när EM om sex veckor spelas i Luleå. Håkan Engman, som tillsammans med Leif Bäckström och Åke Löwbeer vann helgens landslagskval, är bosatt i EM-staden. Av de 58 lag som var med från start var det Mariatrion som drog det längsta strået. Som fjärde spelare i EM-laget har de valt Simon Cohen.

Det blev, precis som förväntat, en stockholmsk strid om EM-platsen när de 16 lag som återstod under helgen möttes i Eskilstuna för att avgöra årets landslagskval.
I fem av de åtta lag som gick vidare till söndagens spel hörde spelarna till Stockholmsklubbar. Och inget av de återstående tre lyckades ta sig till semifinalerna.
Det gjorde istället fjolårssegrarna Bertil Adlivankin, Dennis Duvenfelt och Lars Ekroth från Boulero och Boo SK, som liksom Ekroths klubbkamrater Klas Hedengren, Dennis Landegren och Markel Sjöström gick obesegrade genom dubbelknocken.

Obesegrade regenter tappade semifinalen
Fjolårssegrarna tappade inte en enda match heller under lördagens spel och var det enda obesegrade laget i semifinal. Där ställdes de mot Maria BK:s Leif Bäckström, Håkan Engman och Åke Löwbeer, som tog kommandot och gick upp i ledning med 8-3 på tre rundor. De regerande mästarna kom ikapp till 9-9 innan Mariaspelarna avgjorde, men Leffe Bäckström var aldrig särskilt orolig.
– Det var inte alls så jämnt som siffrorna gav sken av egentligen. Vi hade några rundor där vi lade bort oss men vi kände att vi ägde matchen, säger han efteråt.

Fagersjöfinalister
I den andra semifinalen ställdes Boo-laget mot ett annat rutinerat Stockholmsgäng – Lee Ekström, Sven Sandin och Kent Nilsson från Fagersjö PS. Lag Sjöström hade ledningen med 10-6 och 11-7 och borde ha avgjort matchen, men slarvade bort ledningen och förlorade med 11-13.
Således fick Mariaspelarna, lite oväntat, möta Fagersjö i finalen. Och var där aldrig under något allvarligare hot.
– De verkade nästan nöjda med att ha tagit sig till final, berättar Åke Löwbeer, som inte heller kände sig särskilt orolig över att gå miste om segern.
– Nej det var sällan. Banorna passade oss rätt bra.

Förlorade första matchen
Var det någon gång de blivande mästarna möjligen kände sig nervösa var det tidigare på dagen, efter att ha förlorat den första matchen på söndagsmorgonen – mot Boulesjevikerna Sten Ek, Harry Hugosson och Bernhard Rubinsztajn.
Efter att ha besegrat Carina Jansons Varbergslag med 13-6 återstod mötet med Skånes och Kärnans Evaldsson/Sjöholm/Paaske. Det slutade 13-1, men inte heller där är siffrorna rättvisa, enligt Leffe Bäckström.
– Skytten sköt djävligt bra och träffade mycket, men skotten var lite sneda så att lillen eller kulorna följde med och de rullade nästan alltid vår väg, berättar han dagen efter segern.

Luleå verkligen hemmaplan
Han och hans lagkamrater är förstås nöjda med den. De lovordar helgens arrangemang och ser fram emot att spela EM i Luleå.
För Håkan Engman innebär det riktig hemmaplan. Han bor i Luleå och har, för ovanlighetens skull, nära till banorna. Också Leffe, som har rötter i Lappland även om han själv är uppvuxen i Sollentuna, har bott där. Både som ung snickarlärling och något äldre småbarnsfar.
– Vi flyttade upp igen i en sju-åtta år när ungarna var små.
Det var då han träffade och började spela med Håkan, som – liksom många norrlänningar före honom: Stefan Holmström, Niklas Marklund och Marcus Enbom, för att nämna några kända spelare – följde med till Maria Bouleklubb.

Cohen kompletterar
Den trippel som vinner får som bekant, om de vill, välja ut en fjärde spelare att ha med i mästerskapslaget. Mariaspelarna har valt Simon Cohen från Höganäs. Han var med som ersättare för Leffe när Åke och Håkan spelade NM i fjol, där de vann de första fem matcherna utan att släppa mer än några enstaka poäng. Bland annat slog de det lag som sedan vann hela mästerskapet med 13-1.
– Han är bra på att både lägga och skjuta och vi vet att vi funkar bra ihop, säger Åke.
Redan till helgen kommer Simon att ta plats i EM-laget då det värmer upp genom att ta plats i Nordic Petanque Fights starka startfält. Då kan nämligen inte Åke vara med.
Läget inför EM känns bra. Leffe kände inte någonting av sina befarade ryggproblem under helgen och fick träna på både sex och tolv meter.
– Åke har ju en förkärlek för sexmetersspel och det är han som slänger ut lillen. Det gör att motståndarna brukar slänga ut den på 9-10 meter när de får tag på den – och där gillar jag bättre att spela.

Publicerad: 2014-05-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se