Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Bäddat för boulefest i Skövde

Landslag från Danmark, Norge och Sverige. Plus en trippel från Frankrike. Utöver dem är ytterligare 66 trippellag och 33 junior-/miniorspelare anmälda till Nordic Petanque Weekend i Skövde. Tävlingsledaren Mattias Thorell hoppas på ännu fler men är nöjd med det starka startfältet.

Det är upplagt för boulefest i Skövde till helgen. Redan förra året Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., då tävlingen Nordic Petanque Weekend arrangerades för första gången, blev det succé och spelarna (liksom den ständigt förbipasserande publiken) stortrivdes på grusgångarna i Kyrkparken, mitt i centrala staden.
Två tredjedelar av det franska lag som var med då – och som vann B-slutspelet efter att ha förpassats dit av det finska landslaget – kommer tillbaka. Men den här gången har bröderna Fruyt inte med sig sin far utan Manuel Duhamel, som enligt uppgift är fransk regionsmästare.

Franska favoriter på fredagen
Fransmännen börjar spela redan på fredagen. Klockan 16 startar EuroFight, där åtta inbjudna lag gör upp om segern. Fransmännen utmanas då av det svenska herrlandslaget – i form av Kenneth Köhalmi, Ali Abdi Aden och Simon Åkesson, de danska och norska landslagen, Sibiriens Anders Csapó, Måns Daniel och Albin Plantin – som vann sin plats tidigare i år, Joachim Andersson, Kristian Eklund och Jonas Jacobsen bildar ett lag och Pablo Patron spelar tillsammans med Zabbar Neang och en ännu icke annonserad spelare. Ytterligare tre spelare ur lördagens starka startfält kommer att ta hand om den åttonde platsen som på grund av ett sent avhopp från det finska landslaget återstår att fylla.


Publiken njöt i fjol.

Fjolårssegrarna från Danmark tillbaka
Förra året förlorade det finska herrlandslaget huvudtävlingens final mot det danska. Och danskarna kommer tillbaka. I alla fall två av de som vann i fjol – Lasse Dithmar och Morten Junge Olsen, som i år har med sig Henrik Sele istället för nyblivna pappan Daniel Presutti.
Och favoriterna till den betydligt mer omfattande huvudtävlingen (just nu är 66 lag anmälda) återfinns bland de åtta fredagstävlande. Utöver danskarna och fransmännen nämner tävlingsarrangören Mattias Thorell det svenska landslaget som tänkbara slutsegrare.
– Det landslaget tycker jag är bland det roligaste på länge. Det känns hungrigt och ska bli kul att se, säger han.

Svenska VM-lagets första tävling
Att det blir just Kenneth, Ali och Simon som representerar Sverige beror framför allt på att den fjärde VM-spelaren, Erik Lööf Ekström, redan var anmäld i ett lag tillsammans med Jerker Malmsten och Björn ”Folke” Johansson. Och på att Simon, som ju tillhör en annan klubb än de övriga tre, ska få tillfälle att spela ihop med de andra. Förbundskapten Niklas Marklund, som också finns på plats i Skövde, har dock inga speciella förväntningar när det gäller deras resultat.
– Jag är mest intresserad av att se att de fungerar bra tillsammans, att de har god inställning och attityd, säger han.
– Spelarna själva kommer att vara intresserade av att vinna matcherna, så det behöver jag inte bekymra mig över. Jag tycker att det är de mjuka värdena som är viktigast i det här läget. Och att vi alla fem får tid att sitta ner tillsammans och prata.

Norrmännen inte rädda för någon
Danmark är det enda av de nordiska länderna som ännu inte tagit ut det landslag som i höst åker till Herr-VM på Tahiti. Norges VM-spelare kommer alla fyra till Skövde. Tre av dem – Benny Bel-Lafkih, Roger Johansen och Youssef Taubane – spelar tillsammans. Den fjärde, Ronny gudmundsen, spelar med två andra norrmän.
Taubane, som ursprungligen kommer ifrån Marocko, har vi i Sverige tidigare kunnat se som läggare i de marockanska lagen i Nordstan och Fyrlingen, men det är först nu han tar plats i det norska landslaget.
– Han är en väldigt god skytt också, och spelar mitt i vårt landslag, berättar Benny Bel-Lafkih.
– Det ska bli spännande att se honom där för första gången. Med nordiska mått mätt ligger han på toppnivå. Han har tidigare spelat på toppnivå i både Marocko och Spanien, där han länge bodde, och har en ganska extrem högsta nivå.
Benny och hans medspelare är inte rädda för något av de övriga lagen i helgens startfält.
– Nej, inte rädda. Det var länge sedan jag var rädd för motståndaren – slår de oss så är de bättre än oss. Men spelar vi bra kan vi slå de flesta. Jag har ändå en känsla av att fransmännen kommer att vinna snabbt. De såg egentligen ut att vara det bästa laget i fjol. Danskarna är förstås också tuffa motståndare och Jockes lag (Andersson/Eklund/Jacobsen) ser starkt ut. Resten av lagen är vi jämbördiga med eller bättre än, säger norrmannen.

EM-veteraner och landslagsdamer
Till tävlingen kommer också två av de fyra veteranspelarna i det svenska EM-laget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Leffe Bäckström och Simon Cohen, som i Skövde tävlar tillsammans med Peter ”Bengan” Bengtsson. Nästan samtliga spelare från damlandslaget finns också på plats: Camilla Csapó, Signe Holgersson och Malin Rosquist bildar ett lag, Noon Geffenblad, Malin Sares och Thea Åkerblom ett annat. Tove Orrbeck och Anna Theander spelar tillsammans med Matilda Boström, Jenny Hamberg och Pia Terestchenko med Lars Ekroth och Cajsa Qvarnström tillsammans med klubbkamraterna Oskar Augustsson och Adam Nilsson.


Anmälan öppen till spelstart
Halmstads semifinalister från i fjol – Silfverberg, Skagerlund och Wiede – kommer igen. Liksom de andra semifinalisterna från Hällesåker, som i år är utspridda i tre olika lag.
– Det känns som att nästan alla de bästa är med, tycker Mattias.
Som ändå hoppas på att fler lag ska anmäla sig de sista dagarna. Efter förra årets tävling hoppades han på en fördubbling till i år. Så långt lär han inte nå, men anmälan är öppen hela vägen fram till spelstart – så än kan saker hända.

Två trippeltävlingar under lördagen
Nordic Petanque Fight startar klockan tio på lördagen. Två matcher spelas före lunchpausen och spelet återupptas sedan klockan tre.
– Jag tror på att ha ett gemensamt uppehåll. Det är viktigt att alla får tid att äta lunch och pausa, säger Mattias.
Under uppehållet startar juniorerna sin singeltävling, som ingår i deras tour Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
– På så vis får de eget utrymme också – och våra juniorer förtjänar att visas upp.
När tre omgångar har spelats är hälften av lagen utslagna och då startar en ny regional trippel för alla som vill. Tanken är att den sedan ska hålla jämna steg med huvudtävlingen, där kvartsfinalerna startar klockan tio på söndagen.
Ungefär samtidigt påbörjar ungdomarna sin dubbeltävling och på eftermiddagen startar en propagandadubbel som är öppen för alla – även nybörjare utan licens.


Ny finalplats
En annan nyhet i år är att finalbanan flyttat från Hertig Johans Torg, som i år är fullt av valstugor, till torgplatsen utanför Kulturhuset.
– Jag tror att det här blir bättre, faktiskt. Vi har ett bra samarbete med hotellet mitt emot och den som vill kommer att kunna stå på deras balkong och titta på finalerna, säger Mattias, som också nöjt kan konstatera att prognoserna menar att helgens väder kommer att matcha den vackra spelmiljön

Publicerad: 2014-05-21

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se