Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Skövdetävlingen avgörande för damlandslaget

Senast den förste juni ska damlandslagets förbundskapten Albin Plantin meddela vilka spelare som åker till årets EM i Turkiet i september. 13 av de 15 spelarna i truppen finns under helgen på plats i Skövde, där de under Nordic Petanque Fight kommer att finnas i förbundskaptenens blickfång. Det var i mars årets satsning startade för damlandslaget, med läger och ”nystart” på Bosön.

Signe Holgersson från BK Boulett är en av de nya spelarna i landslagstruppen. På fredagen vann hon den, visserligen sidospelsbetonade, singelturnering som spelades parallellt med inbjudningstävlingen EuroFight (där inga damer deltog). I finalen besegrade hon norrmannen Marius Breimo.

Glädjefyllt landslagsläger
När damlandslaget i mars samlades för landslagsläger Länk till annan webbplats. på Bosön var det alltså första gången Signe medverkade i landslagssammanhang och hon var mycket nöjd med lägerhelgen.
– Det jag sammanfattar helgen med är nog glädje. Jag tyckte att det var väldigt givande. Det var många bra frågeställningar som kan utveckla mig både som boulespelare och som människa, berättade hon då.
Att bli mer observant på sitt eget beteende, att fundera över hur man reagerar och varför, vad det är i ens omgivning som gör att man kan prestera bra eller att man upplever svårigheter och blir sämre för stunden – allt det där är exempel på sådant landslagsspelarna ägnade sig åt under lägret och på sådant Signe menar att man kan ha nytta av också i livet utanför boulebanorna.

En ära att vara med
33 år gamla Signe Holgersson började spela boule tack vare arbetskamrater för dryga tio år sedan, spelade SM för första gången 2007 och först något år efter det insåg hon att hon kunde – och bestämde sig för att – satsa på allvar. Förra året spelade hon SM-final i damklassen på Faluns centercourt och i år ingår hon alltså i den femton personer starka landslagstruppen.
– Det är både kul och spännande. Och en ära. Det känns riktigt stort, säger hon.
Sedan hon skadat ett knä i en fotbollsmatch var hon tvungen att sluta med både fotbollen och innebandyn och boulesporten får nu fylla det tomrum som uppstått.
– Det blev som en nystart på något vis – även om det här är någonting helt annat än de stora lagsporterna.

Ett års erfarenheter visar sig
Sammanhållningen mellan de boulespelare som träffades på Bosön verkar ändå ha påmint om den laganda man eftersträvar i ett större lag.
– Det var ett riktigt härligt gäng och det blev gott om skratt mellan de allvarliga momenten, säger Signe.
Anna Theander, Gothenburg Boule Bangers och EM-bronsmedaljör 2012, håller med:
– Det var jättefin stämning med öppna och bra samtal. En riktig energikick!
Hon menar att det var det hittills bästa av de tre landslagsläger hon deltagit i.
– Albin har samlat på sig erfarenheter under ett år och har tänkt ordentligt över vad som hände förra året. Nu hade han individuella samtal med oss – det har han inte haft tidigare och det var bra. Susann (Preuss, idrottspsykologisk rådgivare) var ju också helt ny – inom boulen – förra året och kunde nu applicera sina övningar på boulen på ett mer produktivt och konkret sätt, säger Anna.

Träning på nätet
Spelarna enades under lägret om att de ska träna boule minst tio timmar per vecka och att man ska ägna största delen av träningstiden åt sin egen position.
– Ja, det är mycket – men det krävs ju om vi ska hålla en högre nivå. Jag vill dessutom få in fysik i träningsschemat, säger Anna.
– Och tio timmar är egentligen inte så svårt, om man tycker att det är roligt, fortsätter Signe.
En träningsdagbok, där spelarna själva fyller i vad de ägnar sig åt, har gjorts tillgänglig på nätet. Där kan man också hjälpa varandra med tips på olika övningar.
Att spelarna ska försöka bilda lag inom truppen när de anmäler sig till de nationella tävlingarna – och att det är snudd på obligatorisk närvaro vid dessa – kom man också överens om under lägret.
– I grunden är det nog mest upp till oss själva att bilda lagen. Men jag tycker att det skulle vara skönt om Albin också gjorde det någon gång emellanåt. Annars faller det sig lätt naturligt att man spelar med samma spelare och man spänner sig nog lite extra när man spelar med nya spelare – det kan vara bra att öva på, som Signe då uttryckte saken.

Välmeriterad trio till landslagstruppen
Sedan dess har landslagsspelarna funnits representerade på flera tävlingar – bland andra Lukas minne, Nordstan Grand Prix och Lindomespelen.
– I Lindome spelade många av dem bra. Trots kylan, säger förbundskapten Albin Plantin.
Som också gläds åt att 13 av de 15 spelarna i landslagstruppen ställer upp i helgens tävling i Skövde.
– Det är kul med det engagemanget.
Vid tiden för landslagslägret bestod truppen av tolv spelare. Sedan dess har alltså tre tillkommit – Lotta Larsson, Tove Næss och Linda Silverberg – som har bestämt sig för att göra en satsning, som trippellag.
– Det verkar vara en seriös och sund satsning, säger Albin, som inte ser det som något problem att de tre rutinerade Stockholmsdamerna konsekvent vill spela tillsammans.
– Men om fler skulle vilja göra på det viset skulle det kunna bli problematiskt.
 Även i sammanhang där förbundskaptenen gör uttagningar vill Larsson, Næss och Silverberg hålla ihop – antingen alla tre eller ingen alls.
– De väljer ju den svåra vägen. För att någon av dem ska bli uttagen ska de alltså alla tre vara de bästa av alla på alla positioner, konstaterar förbundskaptenen, som uppfattat det som att den nytillkomna – men mycket rutinerade – trippeln i huvudsak har siktet inställt på nästa år.
Han känner sig också säker på att de även om de vill hålla ihop kommer att dela med sig av sina många erfarenheter till de övriga spelarna i truppen.

Vill övertygas av briljans
Albin har förstås redan funderat på hur årets EM-lag ska se ut och är ”till viss del” klar över den saken. Men vill vänta in helgens tävling innan han bestämmer sig.
– Jag hoppas ju alltid på att någon ska briljera, säger han.
Senast den förste juni kommer alltså beskedet om vilka fyra som åker till Dam-EM i slutet av september.

 

Landslagsspelarnas lag i Skövde under helgen:

Camilla Csapó, Signe Holgersson, Malin Rosquist
Tove Orrbeck, Anna Theander, Matilda Boström
Lotta Larsson, Linda Silverberg, Niklas Marklund
Jenny Hamberg, Pia Terestchenko, Lars Ekroth
Noon Geffenblad, Malin Sares, Thea Åkerblom
Cajsa Qvarnström, Oskar Augustsson, Adam Nilsson

Publicerad: 2014-05-24

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se