Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Många debutanter till Dam-EM

Två göteborgare, en sörmlänning och en stockholmare. Camilla Csapó, Anna Theander, Therese Broberg och Noon Geffenblad utgör den kvartett förbundskapten Albin Plantin tar med sig till EM i september. Det är fyra mycket glada spelare som då åker till Mersin, Turkiet.

Inte nog med att damlandslagets förbundskapten gick och vann huvudtävlingen under Nordic Petanque Weekend – han hann också med att bestämma sig för vilka fyra spelare som får bilda Sveriges landslag under årets EM i Turkiet.

Fjolårets VM-lag lyckades inte något vidare och den här gången har förbundskaptenen nästan tänkt tvärtom inför uttagningen.
­– I år skickar vi ett defensivt lag. Det är inte skyttet som i första hand ska ge Sverige segrarna, utan läggspelet, berättar Albin.
Camilla Csapó kommer att spela läggare och den likaledes läggstarka Anna Theander mitt. Therese Broberg är skytt och Noon Geffenblad uttalad fjärdespelare.


Noon Geffenblad

– Jag ser fortfarande den platsen i första hand som en utvecklingsplats, där man ska se och lära. Noon är den av U23-spelarna som visar mest vilja och hon kan både lägga och skjuta så att hon kan hjälpa till på olika positioner om det skulle behövas, säger Albin och berättar att Noon – på hans uppmaning – legat i hårdträning när det gäller skytte och kommer att fortsätta göra så fram till mästerskapet.

Engagemanget viktigt
De femton landslagsspelare som ingår i truppen är just nu starkast när det gäller läggspel och det är förbundskaptenens uppgift att utnyttja styrkorna, menar han.
Bortsett från de rent spelmässiga kvaliteterna har engagemanget varit en viktig faktor vid uttagningen.
­– De spelare som visar mest vilja – genom att till exempel åka till tävlingar, genom att träna mycket och redovisa det – blir naturligtvis mer intressanta.


Förbundskapten Albin Plantin fick Camilla Csapó att gråta.

Grät i telefonen
Camilla Csapós engagemang – eller entusiasm – kan man inte ta miste på. När det här publiceras har hon förmodligen redan bitit hål i tungan för att hindra sig själv att berätta om uttagningen innan den offentliggjorts.
– Jag blev helt tagen på sängen när Albin ringde och vi precis hade kommit hem ifrån Skövde. ”Albin, nu gråter jag”, fick jag säga och sedan höll inte rösten.
­– Jag tänkte bara: ”Åh, äntligen!” Jag har slitit för det här i flera år medan förbundskaptener har kommit och gått. Det känns inte riktigt som om jag har fått chansen tidigare och det är så skönt att få kliva fram nu, berättar hon.
Therese Broberg och hon har spelat en hel del tävlingar ihop under våren – Lukas minne, Nordstan och Lindome – och det har gått bra på alla sätt.
– I de matcherna Anna spelade med oss i Nordstan kändes det som om det funkade perfekt och Noon gillar jag skarpt, säger Camilla som alltså tror på laget.


Camilla Csapó

Bra snack men inte ”tokseriöst”
Precis som medspelarna, som trots att de inte spelat med Noon observerat och talar om hennes fina teknik och vilja att utvecklas.
– Anna känns trygg och bra. Hon är grym att prata med – bra på att ge feedback och har lätt att sätta ord på saker och ting. Hon kommer ihåg viktiga situationer från matcherna man spelat och är pedagogisk och sansad när man talar om dem efteråt. Det har känts jättebra efter de matcher vi har spelat ihop, säger Therese.
Camilla har hon också bara gott att säga om.
– Ja, hon är hur underbar som helst. Och jag är helt säker på att vi i det här laget kommer att ha riktigt roligt. För det får man faktiskt ha. Det får inte bli alldeles för seriöst om man inte ska få den där tokpressen på sig.

Lovordar hela truppen
Just det där med glädjen återkommer alla spelarna till. Och de poängterar hela tiden hur bra det känns inom hela landslagstruppen.
– Det var stor skillnad mellan landslagslägret förra året och det i år, som genomsyrades av glädje och öppna diskussioner, säger Therese.
­– Man känner stöd och påpushning från de andra hela tiden, säger Camilla.
Och Anna berättar att de andra spelarnas reaktioner på uttagningen varit en enda stor och härlig boost.
– Jag tycker verkligen att det är otroligt bra stämning i hela landslagsgruppen, säger hon.

Spännande strategi
Anna tycker att det är ett väldigt spännande lag Albin har tagit ut.
– Så länge jag har varit med inom boulesporten har jag inte sett att man valt att satsa på ett läggstarkt lag, vare sig i herr- eller damlandslaget, säger Anna och konstaterar att den defensiva taktik Albin själv använde sig av tillsammans med sina lagkamrater i Skövde uppenbarligen var lyckad.
Anna har själv störst erfarenhet från posten som läggare, men ska nu alltså spela på mitten. Från olika klubblag har hon visserligen erfarenhet av det men hon ser det ändå som en stor utmaning att nu vara mittspelare i ett landslag.
­– Men jag älskar att lägga och tycker att det är kul att ta avgörande skott, så det är också en rolig utmaning.
Precis som de andra är Anna glad över att Albin tagit ut laget så pass tidigt att de nu har gott om tid på sig att lära känna varandra bättre.
– Nu ska vi arbeta vidare med de bra frågeställningar Susann gav oss på lägret – vad är det runtomkring som gör att det fungerar bra på banan, och vad är det som gör att vi tappar fokus.


Anna Theander, längst t höger, med ytterligare tre femtedelar av bronslaget från förra EM.

(O)rutin som räcker
Anna är den enda i laget som har erfarenhet av mästerskap på EM-nivå (hon var med i det lag som vann brons vid förra EM, 2012). Men hon ser inte sig själv som rutinerad.
– Jag har bara spelat det enda mästerskapet, utöver NM.
Förbundskaptenen ser inte bristen på mästerskapsrutin som något problem.
– Jag vet inte om man ska lägga så stor vikt vid rutin. Den kan lika gärna innebära problem – om man upplevt mästerskap som någonting jobbigt. Anna kommer att vara lagledare. Hon kommer nog att vara en extremt bra förebild för de andra och jag tror att vi i henne har vi den rutin vi behöver. Jag tror nämligen att hennes erfarenhet av EM är att det är väldigt roligt.
­– Det var det verkligen, bekräftar Anna. Då upplevde jag allt som en bonus. Nu har jag högre krav på mig själv och det är vad jag måste hantera.
­ ­– Vi ska ge varandra förtroende. Att känna att man har det från laget och coachen är det fundamentala.
Tillsammans med den så omtalade glädjen, får man förmoda. Men den verkar självklar för dem alla. Som Anna säger:
– Vi är fyra ganska olika individer och jag är helt övertygad om att vi kommer att ha skitkul.

Gott om tid i Travemünde
När nästa tillfälle att träffas för att diskutera, spela och ha roligt tillsammans uppenbarar sig vet de inte riktigt än. Men klart är att de kommer att få tid till både det ena och det andra under resan till Travemünde. Då följer också Signe Holgersson och Pia Terestchenko med för att spela trippeln tillsammans med Noon.

Publicerad: 2014-05-27

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se