Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Monaco vann mästerligt mästerskap

Årets Veteran-EM i Luleå blev en riktig höjdare. Det enda minustecknet var de sista rundorna i Sveriges kvartsfinal mot de blivande mästarna från Monaco. I övrigt var det, för att tala med CEP:s förbundssekreterare, ”idealiskt”.

Dagarna närmast före spelstart var banorna ett litet orosmoment. Men efter Pontus Thuressons inspekterande och råd – och efter ännu mer idogt arbete från medlemmarna i arrangörsföreningen Luleå BK – blev de till största belåtenhet. ”Perfekta”, tyckte den danske elitsamordnaren Henrik Toft.

"Idealiskt mästerskap"
Därmed rimmade de väl med allting annat under det svensksignerade europamästerskapet. Transporterna, maten, spelsystemet, informationen, matchtiderna, till och med vädret – allting bara flöt på, utan några som helst problem. När sekreteraren i det europeiska förbundet, CEP, Bruno Fernandez, skulle sammanfatta det hela i sitt avslutningsanförande beskrev han mästerskapet som ”idealiskt”.
Alla lovordade det mesta. Inte minst själva spelområdet och den fina anläggningen i Luleå. Många var också hänförda över att få spela utomhus efter klockan tio på kvällen – med solglasögon på.

Holland gick ut hårdast
Själva spelet höll också, på sina håll, hög klass. Efter de inledande ronderna hade framför allt Holland imponerat storligen. Spanien och Monaco såg som väntat starka ut. Sverige inledde också lovande, liksom Tyskland, Danmark och – något mindre väntat – England.


Holländska laget imponerade.

När det fem ronder långa grundspelet var över slutade Sverige – trots förlust mot Holland i sista matchen – på fjärdeplats och hade därmed, som sista lag, direktkvalificerat sig för kvartsfinal. De tre övriga var, i tur och ordning, Holland, Spanien och Tyskland.

Väntade resultat i utslagningsronden
De lag som slutade på platserna 5-12 fick göra upp om de återstående platserna i en direkt avgörande match. Lottdragningen (den enda förändring CEP till slut gjorde av det spelsystem som undertecknad satte ihop tillsammans med tävlingsledaren Fredrik Dahlén) innebar att Finland fick möta Estland, England-Monaco, Danmark-Tjeckien och Skottland-Polen (hade man gjort som vi föreslog och följt rankingen, låtit lag 5 möta lag 12 osv skulle Monaco mött Tjeckien, Finland-Polen, England-Skottland och Danmark-Estland). Segrarna blev de förväntade – i den mest ovissa matchen förpassade Polen Skottland till Nationernas Cup.
Tjeckien fick för övrigt sin plats i mästerskapets slutspel tack vare Ungern, som av oförklarliga skäl hade bokat sin hemresa redan på söndag morgon och därmed inte kunde fullfölja tävlingen.
Wales, Österrike och Schweiz blev också utslagna ur hela tävlingen (kvalet till Nationernas Cup) redan på lördagen.

Sverige ruskigt nära i kvarten
Sverige mötte på söndagsmorgonen Monaco i sin kvartsfinal. Och ägde matchen fram till de sista två omgångarna, då de dessvärre gav bort den till sina motståndare. Efter några märkliga taktiska beslut – där man valde att skjuta lite för mycket – och en oturlig lilleflytt kunde Monaco äta upp underläget med åtta poäng mot svenskarnas tolv och avgöra med minsta tänkbara marginal.


Sverige höll länge fanan i topp - närmast att slå ut mästarna.

Mycket synd på ett i övrigt välspelande lag, där Leif Bäckström utmärkte sig genom sin stora kyla och sitt orubbliga lugn.

Danmark skrällde rejält
Den största skrällen svarade Danmark för, genom att i sin kvartsfinal slå ut de regerande mästarna från Spanien. 13-7 slutade matchen och för de synnerligen frustrerade spanjorerna var EM-äventyret över.


Lars Schaefer överraskade tillsammans med resten av det danska laget.

Danmark fortsatte att imponera i semifinalen, där skandinaverna besegrade Tyskland med 13-3, och tog sig hela vägen till final.
Den förväntat hårda kampen mellan Monaco och det dittills mest imponerande laget från Holland blev inte alls så spännande som man kunde trott och hoppats. Monaco vann enkelt med 13-4.

Överlägsna i finalen
Monaco-Danmark i finalen således. Och danskarna var kanske, med all rätt, nöjda med att ha tagit sig så långt. Något vidare motstånd till monegaskerna kunde de i alla fall inte erbjuda. Och svenskarnas var det lag som kom närmast att slå ut de blivande mästarna.
Som var värda sin seger. Sveriges Åke Löwbeer menade att Monacos skytt, Gilbert Cimelli ,var mästerskapets bästa spelare. Och att den 88 år gamle René Pintus numera kan titulera sig europeisk mästare är onekligen rätt fräckt.

Nöjda mästare
Såväl monegaskerna som tyske domaren Patrick Le Bars – och, vad det verkade, alla andra deltagare lovordade mästerskapet, som avgjordes i det bästa väder vårt land kunde uppbåda den aktuella helgen – sol, vindstilla och mycket behagligt.
Med undantag från de sista rundorna i den svenska kvartsfinalen finns inga plumpar i mästerskapsprotokollet.


Läs också förbundsordförandens tackbrev Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Länkar till resultat, videoinspelningar och foton finns på EM-sidorna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2014-07-04

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se