Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

En debutant och tre rutinerade till EM

Det svenska laget till Junior-EM är klart. Det blir Ivar Liljegren, William Silfverberg, Cajsa Qvarnström och Robert Ulfsson som åker till Frankrike i november.

Förbundskapten Henri von Eggers Patron har nu bestämt sig för vilka fyra spelare som ska följa med honom till EM i Bassens, Frankrike, den 7-9 november.
Han satsar på säkra kort i form av fjolårets hela VM-lag – Ivar Liljegren, William Silfverberg och Cajsa Qvarnström – samt debutanten Robert Ulfsson.

Rekryterades i skolan
Robert säger att han nästan lev lite chockad när Henri ringde för att ge honom beskedet, som alltså inte var alldeles väntat.
– Nej, man kan inte säga att man hade räknat med det. Men hoppats.
Robert har bara varit aktiv som boulespelare i två och ett halvt år och att han tagit plats i Boulesverige ska man tacka den före detta förbundsordföranden Hilbert Björkdahl, som precis som Robert håller till i Vetlandatrakten, för.
– Hilbert gick ut i skolorna och pratade lite och jag tänkte att jag går på en träning för att kolla – jag hade spelat lite boule i trädgården innan, men inte mer än så. Jag följde med och fastnade, berättar Robert.

Tror på resekamraterna
Till skillnad från merparten av de unga boulespelarna har Robert, som nu spelar för Tjust PC, alltså inga andra familjemedlemmar som spelar boule. Vilket hindrade resten av familjen att glädjas åt beskedet om landslagsuttagningen.
– De bara: ”Ooooh…!!” De tycker också att det är jättekul att jag får åka till Frankrike.
Robert säger att han inte har någon som helst koll på övriga Europas juniorer, men är inte bekymrad för det. Han får med sig erfarna spelare och en förbundskapten som han verkligen gillar.
– Jag tror att det kommer att bli jättebra.

Bästa tänkbara lag
Förbundskaptenen, Henri von Eggers Patron, tror att det här är det bästa laget Sverige kan skicka.
– Ivar visade på lägret och på SM att han tillsammans med Wille och Cajsa ligger ett snäpp över de andra. Dessutom har han, precis som Robert, ytterligare två år som junior framför sig. De har med andra ord båda möjligheten att kunna spela ett VM och ett EM till, säger Henri.


Ivar, Cajsa och Wille spelade VM i Montauban 2013.

Goda chanser i år
William och Cajsa, som tillsammans med Ivar representerade Sverige vid fjolårets VM, gör däremot sista året som juniorer i år.
– Nästa år kommer uttagningen med andra ord att bli öppnare, konstaterar Henri och fortsätter:
– Det här gänget kunde ha stått i en kvartsfinal i VM i fjol. Vi ledde mot Belgien men tappade det, vi ledde mot Madagaskar men tappade det. Med lite mer rutin i år borde vi kunna vara bland de åtta bästa, lite tur med lottningen och vi kan hamna på prispallen. Till A-slutspel ska vi definitivt gå med det här laget.
– Samtidigt har Italien tappat sina bästa spelare och Frankrike två tongivande – vi har goda chanser, fortsätter Henri.

Lugn spelare kompletterar
Han säger att han egentligen skulle velat ha med sig en mer renodlad läggare.
– Men samtidigt känns det skönt att veta att alla fyra kan skjuta vid behov.
Henri ser Robert som ett bra komplement till de övriga tre.
– Han kan både lägga och skjuta och han är bra på att behålla sitt lugn. Han har varit den stabilaste i det vi skulle kunna kalla det nyare gänget.
– Det är fyra trevliga unga individer och det ska bli riktigt både kul och spännande att åka till EM med dem. Vi är inte långt borta…

Publicerad: 2014-08-13

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se