Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Inget VM på Tahiti

Tahiti tänker inte arrangera något VM. Inte i oktober i alla fall. Idag inkom en begäran till FIPJP om att få mästerskapet uppskjutet, på grund av risken för ebolasmitta. Ett beslut som är minst sagt suspekt.

I förmiddags kom så beskedet från den tahitiske idrottsministern: Världsmästerskapen måste skjutas upp och kan inte genomföras förrän i juni 2015.
Orsaken till detta ska alltså vara att risken för att en ebolafeber drabbar sällskapsön är för hög, när deltagare från åtta afrikanska nationer anländer.
Om FIPJP inte tillmötesgår Tahitis önskemål om att flytta fram mästerskapet kommer det överhuvudtaget inte att genomföras på Tahiti, skriver Joël Degage, ordförande i såväl organisationskommittén som i det tahitiska bouleförbundet, vilket alltså ställer sig bakom politikernas krav.


Joël Degage

Svenska förbundet: Oacceptabelt!
– Helt oacceptabelt, menar Svenska Bouleförbundets ordförande, Ingela Eriksson, som fortsätter:
– Vi kommer inte att acceptera att årets VM genomförs 2015.
Hon riktar skarp kritik inte bara mot den tahitiska organisationen, utan också mot det internationella bouleförbundet, FIPJP, och dess ordförande, Claude Azéma.
– Han sitter med i organisationskommittén och har besökt Tahiti flera gånger i samband med förberedelserna, säger Ingela, som menar att han tidigare borde ha kunnat uppfatta åt vilket håll det var på väg.

Misstänksamhet möter Tahitis besked
Att det verkligen skulle vara risken för ebola som ligger bakom beslutet tror Ingela nämligen inte på.
– Då skulle man ju få ställa in varenda internationellt mästerskap. Det är riktigt fult att använda en så hemsk sjukdom som svepskäl, säger hon.
Och man behöver inget förstoringsglas för att ana ugglor i den tahitiska mossen. Av de åtta kvalificerade afrikanska nationerna är det bara en, Guinea, som kommer från den del av kontinenten där ebolasmittan utbrutit. Det är långt ifrån omöjligt att kontrollera om deltagarna bär på smitta och febern smittar bara genom blod och kroppsvätskor – risken för den typen av kontakter är som bekant tämligen obefintlig i samband med boulematcher.

"Aldrig hört talas om något liknande"
Varken världshälsoorganisationen, WHO, eller svenska UD avråder ens från resor i omvänd riktning – till de drabbade länderna i Afrika – på grund av smittorisken. (Att UD avråder från resor till Guinea, Liberia och Sierra Leone beror uteslutande på att det övriga, allmänna säkerhetsläget har försämrats som en följd av epidemin.)
En åtgärd så drastisk som att tvinga afrikaner att stanna på sin egen kontinent verkar inte riktigt befogad – och har, såvitt känt, inte kommit på fråga i något annat sammanhang. Inte det senaste århundradet.
– Jag har inte hört talas om någonting liknande, säger man på Folkhälsoinstitutets presstjänst.

Hur svarar FIPJP?
Nu väntar boulevärlden på besked från FIPJP. Hur kommer det tahitiska utspelet att bemötas?
Tidigare i veckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. liknade ordförande Claude Azéma rädslan för ebolasmitta vid en psykos. Och hans eget rykte står också på spel – det var han (i samråd med styrelsens arbetsutskott) som beslutade att förlägga årets VM till Tahiti, trots att det mötte protester på grund av det svårtillgängliga läget och de dyra resorna dit.

Gott om frågetecken
Frågorna är många.
Vad är det som får det tahitiska förbundet att känna sig säkra på att risken för ebolasmitta har eliminerats just i juni 2015 – varken förr eller senare?
Kommer några pengar att betalas tillbaka till medlemsförbunden? I fredags var sista dagen för betalning – alla deltagande nationer har med andra ord nyss betalat in samtliga avgifter för hotell och flygresor. Så nyss att tidpunkten för beskedet om ett uppskjutet VM blir än mer suspekt.
Blir det något VM överhuvudtaget? Var och när spelas i så fall detta VM?
Vilka blir konsekvenserna för det tahitiska förbundet? Blir det några konsekvenser också för det franska förbundet, eftersom Tahiti lyder under franska regeringen och beslutet är fattat av politiker – inte förbundsrepresentanter? Menar de franska och tahitiska politikerna på allvar att alla internationella samarbeten som förutsätter att en afrikan lämnar sin egen världsdel måste avbrytas? Och hamnar den ståndpunkten i så fall inte på fel sida om gränsen för rasism?

Publicerad: 2014-09-04

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se